Οι διήμεροι αγώνες της Βέροιας 26/3 και 27/3, χάρισαν την πρωτιά σε δύο αναβάτες από τα Γρεβενά. Την πρώτη μέρα ο Γιάννης Παυλίδης και τη δεύτερη ο “συνήθης ύποπτος” Βασίλης Σιαφαρίκας κατάφεραν να είναι  οι πρώτοι της γενικής  των αγώνων.

1η μέρα
Έναν εκπληκτικό αγώνα ετοίμασε η λέσχη της Βέροιας, όπου η διαδρομή δεν χαρακτηρίστηκε από δυσκολίες, βολεύοντας τελικά όλους τους αναβάτες. Το Σάββατο, ο αγώνας των 209 χιλιομέτρων με τις εννέα χρονομετρημένες ειδικές διαδρομές, είχε χαλαρούς χρόνους. Έτσι, ενώ οι πρωτοκλασάτοι έφταναν με σωστή προπορεία της τάξεως των 7-8 λεπτών ώστε να μπορούν να πάρουν και μια ανάσα και να
ετοιμαστούν για τις ειδικές, οι πιο αργοί, είχαν χρόνο για να μην φάνε καπέλλο. Τα χώματα ήταν στεγνά και δημιούργησαν ιδανικές συνθήκες για οδήγηση, ενώ η πρωινή υγρασία παραμόνευε τους άπειρους. Ενώ η σήμανση ήταν εκπληκτική, τα μοναδικά παράπονα που ακούστηκαν αφορούσαν την λανθασμένη επιλογή ελαστικών για λάσπη, από τους περισσότερους αναβάτες.

Το θέμα όμως ήταν ο συναγωνισμός της ημέρας, που κράτησε τους θεατές στο πόδι μέχρι την τελευταία ειδική. Οι μικρές διαφορές, δημιουργούσαν τόσα προβλήματα που πραγματικά δεν ήξεραν οι μηχανικοί, σε ποια θέση είναι ο αναβάτης τους! Ο συναγωνισμός έκανε τους αναβάτες να ανεβάσουν ρυθμό με αποτέλεσμα η πρώτη πεντάδα γενικής, να ρίξει 1:14 στον 6ο Αλέξη Ζώρα (ΚΤΜ), 2:16 λεπτά και 2:18 λεπτά στους Κίμων Καράμπελα (Gas Gas) και Δημήτρη Τσακατσώνη (ΚΤΜ), και 2:51 και 3:02 λεπτά στους Γιώργο Μανωλίδη (Gas Gas) και Αντώνη Δήμου (Gas Gas)!

Η μάχη τελικά κερδήθηκε από τον Γιάννη Παυλίδη (Husqvarna) ο οποίος πήρε τις τέσσερις ειδικές και, απ’ ότι μας δήλωσε, δεν θα ξεχάσει ποτέ αυτή τη νίκη, λόγω της διαφοράς των 0,397 δευτερολέπτων από τον 2ο, Δημήτρη Βαγγελάκο (Yamaha – νικητής τριών ειδικών στην γενική). Η κόντρα τους όλη την ημέρα έληξε υπέρ του αναβάτη από τα Γρεβενά, μιας και ο motocrosser Βαγγελάκος είχε και μία πτώση στην οποία έχασε 18 δευτερόλεπτα. Τρίτος στην γενική κατάταξη ήταν ο Γιάννης Τρίγκας (Yamaha) με διαφορά 6,796 δευτερολέπτων, 4ος ο Βασίλης Σιαφαρίκας (Honda) με 32,763 και 5ος ο Παναγιώτης Κουζής (Husqvarna).

Ο Τρίγκας πίεσε δυνατά όλη την ημέρα με εναλλαγές μέσα στην πρώτη τριάδα ενώ κέρδισε την γενική και στην 2η ειδική. Παρά την πίεση, ο Βασίλης Σιαφαρίκας έμεινε εκτός βάθρου στην γενική κατάταξη, κάτι στο οποίο δεν μας έχει συνηθίσει. Όσο και αν πίεζε, απ’ ότι δήλωσε, οι άλλοι ήταν πιο γρήγοροι. Έτσι έφτασε στο σημείο να τερματίσει 4ος. Έξω από τα νερά του έδειχνε ο Παναγιώτης Κουζής ο οποίος δεν έχει προπονηθεί καθόλου σε enduro τον τελευταίο καιρό, αλλά παρ’ όλ’ αυτά, έφτασε και στην 2η θέση της γενικής στην 6η ειδική, με χρόνους συνέχεια μέσα στην πεντάδα.

Διαβάστε τι δήλωσε ο Γιάννης Παυλίδης :  1ος Ε1 – 1ος γενικής κατάταξης
Πολύ δύσκολη ημέρα η σημερινή, έδωσα ότι είχα και δεν είχα από δυνάμεις. Οι αναβάτες είναι πολύ δυνατοί και το επίπεδό μου σίγουρα δεν είναι ίδιο με των Κουζή και Βαγγελάκο. Τα παιδιά στο motocross βρίσκονται σε άλλο πλανήτη. Σήμερα έπαιξε ρόλο και η τύχη μιας και ο Βαγγελάκος είχε μία πτώση που του στοίχισε, κανονικά θα είχε κερδίσει αυτός τον αγώνα. Έπαιξε και το ρόλο του ότι ο Σιαφαρίκας απ’ ότι φάνηκε δεν ήταν σε καλή ημέρα. Αλλά και η νέα μου μοτοσυκλέτα, Husqvarna TE 250 που είναι ρέπλικα του Antoine Meo, που σίγουρα με βοήθησε. Πάντως δεν πρόκειται να ξεχάσω ποτέ αυτή τη μικρή διαφορά με την οποία κέρδισα (0,397’’), και πιστεύω πως δεν θα ξαναγίνει κιόλας!

2η μέρα – Επιστροφή Σιαφαρίκα!
Δεύτερη μέρα στην Βέροια, για τον 3ο αγώνα της χρονιάς, όπου οι αναβάτες είχαν ισχυρές μάχες ήδη από το Σάββατο. Η χθεσινή κυριαρχία του Γιάννη Παυλίδη και η δυναμική εμφάνιση του Δημήτρη Βαγγελάκου, πείσμωσαν τον Βασίλη Σιαφαρίκα που τερμάτισε 4ος. Έτσι, την δεύτερη μέρα του αγώνα, ο Σιαφαρίκας επανήλθε δείχνοντας σε όλους ποιος είναι ο αρχηγός, κερδίζοντας με πείσμα την γενική κατάταξη αλλά και την κατηγορία Ε3.

Άναψαν τα αίματα

Οι συνθήκες ήταν πλέον γνωστές στους αναβάτες και η ευκολία της διαδρομής, σε συνδυασμό με τον ένα λιγότερο γύρο, θα έκανε ευκολότερα τα πράγματα για την Κυριακή. Η γνώση των ειδικών διαδρομών, τα πατήματα που είχαν δημιουργηθεί αλλά και η τοποθέτηση, κατάλληλων, για το σκληρό έδαφος, ελαστικών, από κάπιους αναβάτες, άλλαξε τα δεδομένα.
Φαίνεται ωστόσο πως ο συναγωνισμός της 1ης μέρας στον αγώνα enduro της Βέροιας, έκανε τον Βασίλη Σιαφαρίκα να αναθεωρήσει και να ξυπνήσει με άγριες διαθέσεις την Κυριακή. Ο πολυπρωταθλητής που τερμάτισε 4ος την πρώτη μέρα, κλείδωσε το γκάζι και πάλεψε σκληρά για την γενική κατάταξη, που απ’ ότι μας είπε, τον ενδιαφέρει και πιο πολύ. Οι μάχες με τον Δημήτρη Βαγγελάκο ανέβασαν τον πήχη ψηλά και οι δυο τους, ξέφυγαν από τους υπόλοιπους αναβάτες. Τελικός νικητής της γενικής κατάταξης ήταν ο Σιαφαρίκας, μιας και ο Βαγγελάκος, στην προσπάθεια να περάσει μπροστά στην τελευταία ειδική, είχε μία μικρή αλλά σημαντική πτώση, με αντίστοιχο χάσιμο χρόνου.Πίσω τους βρέθηκε ο Γιάννης Παυλίδης ο οποίος απ’ ότι έδειξαν οι χρόνοι, δεν μπόρεσε να ακολουθήσει τον ρυθμό που επέβαλε ο Σιαφαρίκας με αυτό του το “ξύπνημα” την Κυριακή. Ο Παναγιώτης Κουζής είχε διαφορά 35 δευτερολέπτων από τον Παυλίδη κι άφησε πίσω άλλα 15 δευτερόλεπτα τον Αλέξη Ζώρα που εμφανίστηκε δυνατός. Από κει και πέρα, οι διαφορές των υπολοίπων, Δημήτρη Τσακατσώνη, Κίμωνα Καράμπελα Γιώργου Μανωλίδη, Θανάση Αυγέρη και Παναγιώτη Καδόγλου, αυξήθηκαν σημαντικά, ξεπερνώντας κατά πολύ τα δύο λεπτά από τον πρώτο Σιαφαρίκα. Ωστόσο, μεγάλη απουσία ήταν αυτή του Γιάννη Τρίγκα ο οποίος εγκατέλειψε από μηχανική βλάβη μετά την 4η ειδική, όντας δυνατός και γρήγορος.

Τι δήλωσε ο Βασίλης Σιαφαρίκας, 1ος γενικής, 1ος Ε3:
Πάρα πολύ άγχος, αυτό το πράγμα δεν το έχω ξαναζήσει ποτέ! Σήμερα όλη μέρα, του έριχνα (του Βαγγελάκου), μου έριχνε, ξανά το ίδιο, όλη μέρα. Τελικά κέρδισα για λίγα δευτερόλεπτα. Χτες δεν μου βγήκε, είχα και τον Βαγγελάκο που ξεκίναγε πίσω μου και πιεζόμουν. Σήμερα που τον είχα μπροστά, ήταν καλύτερα για μένα, τον κυνηγούσα.
Είναι πολύ προπονημένος ο Βαγγελάκος, πολύ σταθερός, είναι εντουράς. Χρειάζομαι πολύ δουλειά για να μπορέσω να σταθώ σε αυτό το επίπεδο, και είχα αποφασίσει φέτος να χαλαρώσω λιγάκι, μετά από τόσα χρόνια προπόνησης. Αλλά, θέλω να σταθώ μπροστά στο επίπεδο γενικής, μιας και θέλω να είμαι πρώτος σε όλους τους αναβάτες, αυτό θέλω να πετύχω ξανά φέτος.
Όμως ο συναγωνισμός είναι πολύ γερός. Θα το ρίξουμε στα ψυχοφάρμακα έτσι όπως πάμε! Τώρα καταλαβαίνω τους αναβάτες του παγκοσμίου enduro που παίζονται στο δευτερόλεπτο. Πιστεύω ότι φέτος στα Μετέωρα (σ.σ. αναφέρεται στον αγώνα του παγκοσμίου πρωταθλήματος enduro) θα πάμε πολύ καλύτερα όλοι οι Έλληνες. Δεν θα έχουμε τόσο τραγικές διαφορές, θα μας ρίξουν σίγουρα, αλλά λιγότερο από άλλες χρονιές γιατί σε κάθε αγώνα σκωτονόμαστε και ανεβαίνει το επίπεδο.

Τάκης Μανιάτης – bikeit.gr

Φωτογραφίες: Θέμης Κούγιας, Maira San

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.