«Βγήκαν τα μαχαίρια στο ΠΑΣΟΚ» τιτλοφορείται το εμπιστευτικό τηλεγράφημα που αποστείλει η πρεσβεία της Αθήνας στο State Department τον Οκτώβριο του 2007, στο μεσοδιάστημα δηλαδή μεταξύ εθνικών εκλογών και επανεκλογής του σημερινού πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου στην προεδρία του κόμματος.
Μεταξύ άλλων, ο ακόλουθος της πρεσβείας σημειώνει στο τηλεγράφημα ότι ακόμη και στην περίπτωση που ο Παπανδρέου κερδίσει, υποστηρικτές του πιστεύουν πως το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται αλλαγή στην ηγεσία, αλλά και ότι οι καλύτεροι υποψήφιοι για το χρίσμα δεν συμμετέχουν στην κούρσα διαδοχής.
Αναφέρει ότι η ήττα του ΠΑΣΟΚ στις βουλευτικές εκλογές έχει προξενήσει μία έξαλλη εσωτερική διαμάχη για την ηγεσία του κόμματος. Όπως λέει η υποστήριξη στον Παπανδρέου είναι χλιαρή, αλλά κανείς από τους δύο δεν είναι η καλύτερη επιλογή για την ηγεσία του κόμματος.
Λέει μάλιστα ότι ακόμα και αυτοί που υποστηρίζουν τον Παπανδρέου παραδέχονται ότι το κόμμα θέλει αλλαγή στη ηγεσία.
Στο τηλεγράφημα αναφέρεται επίσης, ότι σύμφωνα με τις εσωτερικές πηγές της πρεσβείας στο ΠΑΣΟΚ, ο Παπανδρέου σκεφτόταν να παραιτηθεί.
Ακόμα, ο συντάκτης του τηλεγραφήματος αναρωτιέται: Μπορεί ο Βενιζέλος στην πραγματικότητα να ανατρέψει τον Παπανδρέου;
Ο αμερικανός πρέσβης σημειώνει ότι ο Παπανδρέου είναι πιο γλυκομίλητος και ο Βενιζέλος είναι έξυπνος, επιθετικός και πειστικός ομιλητής. Επίσης, λέει ότι ο Βενιζέλος έχει την υποστήριξη του Κώστα Σημίτη.
«Ο Βενιζέλος μπορεί να κερδίσει τις εκλογές, αλλά ο Παπανδρέου μπορεί να κερδίσει το κόμμα» σημειώνει ο πρέσβης.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Μέσα στο κείμενο εμφανίζεται η παρένθεση (redacted by SKAI-Kathimerini), που αναφέρεται σε αφαίρεση κειμένου κατ’ επιλογή της συντακτικής ομάδας. Στην συγκεκριμένη περίπτωση έχει αφαιρεθεί όνομα διπλωματικού υπαλλήλου με χαμηλότερο του πρέσβη βαθμό αλλά έχει διατηρηθεί η ένδειξη της θέσης του.

Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.