Την ιδιαίτερη προσοχή που θα πρέπει να δείξει η Πολιτεία στο ζήτημα της υγείας και ειδικά στους απομακρυσμένους Νομούς, όπως ο Νομός Γρεβενών, υπογράμμισε ο Βουλευτής του Νομού Γρεβενών κ. Αθανάσιος Χαντάβας, κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για τις «Διαρθρωτικές αλλαγές στην Υγεία», στην Ολομέλεια της Βουλής.
Ο κ. Χαντάβας στην ομιλία του σημείωσε την ανάγκη που υπάρχει ειδικά στην παρούσα οικονομική συγκυρία, για την αναδιάρθρωση του συστήματος υγείας και τον εξορθολογισμό των προμηθειών και των δαπανών, ώστε τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων να «πιάνουν τόπο και να μην σπαταλούνται ανεξέλεγκτα».
Σημαντικό μέρος της ομιλίας του, ωστόσο, το αφιέρωσε στην αναφορά του στο Νομό Γρεβενών, χαιρετίζοντας και την τροποποίηση που έγινε από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο ν. 3896/2010 κατόπιν και δικής του παρέμβασης, σημειώνοντας ότι:
«Στο σημείο αυτό θα ήθελα κύριε Υπουργέ να εκφράσω την ικανοποίηση μου για την προσθήκη στο άρθρο 55 σύμφωνα με την οποία Νοσοκομεία άγονων περιοχών, όπως αυτό του Νομού Γρεβενών, επανέρχονται στη ζώνη Γ’.
Με ικανοποιεί επίσης η δέσμευση των Υφυπουργών Υγείας και Οικονομικών ότι θα αλλάξει το ποσοστό πρόσθετων εφημεριών από 9% στο 12% των κανονικών εφημεριών.
Οι δύο αυτές ρυθμίσεις δίνουν λύση στο πρόβλημα που ανέκυψε στα Περιφερειακά Νοσοκομεία με τον προηγούμενο νόμο, πλην όμως κύριε Υπουργέ, η οριστική λύση είναι να εφαρμόσουμε σε επόμενη νομοθετική ρύθμιση το πρότυπο εφημέρευσης για 2-3 επίπεδα εφημέρευσης.»
Ο Bουλευτής του Ν. Γρεβενών, επεσήμανε ότι «Όλοι οι πολίτες, ανεξάρτητα σε ποιο Ασφαλιστικό Οργανισμό ανήκουν, έχουν τα ίδια δικαιώματα στην πρόσβαση στις υπηρεσίες παροχής Πρωτοβάθμιας Υγείας…..
Και χαίρομαι ιδιαίτερα που με το παρόν νομοσχέδιο δίνεται λύση σε ένα επιπλέον σημαντικό και χρονίζον θέμα, της ίδιας παροχής υπηρεσιών υγείας προς όλους του πολίτες. Σε πολλές περιοχές, όπως και στο Νομό Γρεβενών, το ΙΚΑ δεν διέθετε βασικές ειδικότητες γιατρών, όπως καρδιολόγο, οφθαλμίατρο, ουρολόγο κι άλλες κρίσιμες ειδικότητες, με αποτέλεσμα οι υπερήλικες να μην μπορούν ούτε να εξυπηρετηθούν, ούτε να μετακινηθούν, αλλά ούτε και να πληρώσουν παραπάνω χρήματα. Εφεξής οι άνθρωποι αυτοί θα μπορούν να επισκέπτονται τον γιατρό που χρειάζονται είτε αυτός είναι του ΙΚΑ, είτε συνολικά του ΕΣΥ, είτε είναι ιδιώτης.
Αυτό που θα ήθελα να επισημάνω, σχετίζεται με τις ρυθμίσεις για τα φαρμακεία, όπου η πληθυσμιακή κατανομή θα πρέπει να ισχύει κατά επίπεδο αυτοδιοικητικής δομής, κοινότητας, δημοτικής κοινότητας κτλ»
Δείτε το βίντεο