Ο Βουλευτής του Νομού Γρεβενών κ. Θανάσης Χαντάβας κατά τη  συζήτηση του νομοσχεδίου για τη «Διατήρηση της Βιοποικιλότητας κι άλλες διατάξεις» στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, (Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011), αναφέρθηκε στις πολύχρονες εκκρεμότητες έργων του Ν. Γρεβενών που αφορούν στις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις και ζήτησε την άμεση και οριστική επίλυση τους στα πλαίσια του νομοσχεδίου. Με την ουσιαστική παρέμβασή του, κατάφερε να αποσπάσει την δέσμευση της Υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Τίνας Μπιρμπίλη, ότι θα προβλεφθεί στο νομοσχέδιο ειδική διάταξη για την περιβαλλοντική αδειοδότηση των χιονοδρομικών κέντρων.
Συγκεκριμένα ο κ. Χαντάβας αναφέρθηκε στο Φράγμα του Αγ. Γεωργίου ύψους 22 μέτρων και δυναμικότητας 650 χιλιάδων κυβικών μέτρων που κατασκευάστηκε το 1993 και δεν έχει αξιοποιηθεί ακόμα επειδή δεν είναι δυνατή η αδειοδότησή του, καθώς και στο Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας το οποίο στερείται περιβαλλοντικής αδειοδότησης των εγκαταστάσεών του.
Απευθυνόμενος στην Υπουργό, κ. Τίνα Μπιρμπίλη, είπε συγκεκριμένα: «Δεν έχετε εσείς κα Υπουργέ ευθύνη για τις εκκρεμότητες αυτές που διαρκούν 20 χρόνια. Θα έχετε όμως και εσείς και εμείς ευθύνη αν δεν τις λύσουμε στα πλαίσια του νομοσχεδίου που συζητάμε σήμερα. Έχετε το χρόνο μέχρι το νομοσχέδιο να φθάσει στην Ολομέλεια να προβλέψετε διατάξεις για τη ριζική επίλυσή τους»
Ο κ. Χαντάβας πρότεινε να υπάρξει ρητή αναφορά στο νομοσχέδιο για την αδειοδότηση των χιονοδρομικών κέντρων και να απλουστευθούν οι διαδικασίες για την ανάπτυξή τους. Πρότεινε επίσης σε έργα που πραγματοποιήθηκαν προ του 2003 χωρίς μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων και έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα, να απαλλάσσονται από την υποχρέωση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων»
Στη συνέχεια αναφέρθηκε για έργα που προγραμματίζονται και διέρχονται από ζώνη NATURA όπως είναι ο δρόμος Γρεβενών – Βασιλίτσας και πρότεινε να προβλεφθεί διάταξη ώστε:
1.             Αναπτυξιακά έργα που πραγματοποιούνται στα όρια της ζώνης NATURA να μπορούν να αδειοδοτούνται με K.Y.A ή Προεδρικά Διατάγματα όπως είναι ο δρόμος Γρεβενών – Βασιλίτσας που διέρχεται από μία «μύτη» της ζώνης NATURA.
2.             Έργα για τα οποία εγκρίθηκαν περιβαλλοντικοί όροι και εκ των υστέρων έχουν ενταχθεί στη ζώνη NATURA να ισχύει η περιβαλλοντική αδειοδότησή τους.

Σε συνέχεια της τοποθέτησής του, ο κ. Χαντάβας ζήτησε από την κ. Μπιρμπίλη να φέρει σύντομα στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα δάση, γιατί όπως είπε με το ισχύον νομικό πλαίσιο «δασοποιούνται» περιουσίες επειδή από τις βροχοπτώσεις φυτρώνουν δέντρα.
Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του ο Βουλευτής του Νομού απευθυνόμενος στην Υπουργό, υπογράμμισε: «Πάρτε γρήγορα μέτρα γιατί αν καθυστερήσετε, εμάς στα Γρεβενά θα μας φάνε οι αρκούδες και τα δάση και θα βλέπουμε τα χρήματα του ΕΣΠΑ να μας προσπερνούν».
Μετά από την παρέμβαση του κ. Χαντάβα, η Υπουργός κ. Μπιρμπίλη, στη δευτερολογία της, δεσμεύθηκε ότι θα προβλεφθεί στο Νομοσχέδιο ειδική διάταξη για την περιβαλλοντική αδειοδότηση των χιονοδρομικών κέντρων.

ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ