Πρόεδρος της πλέον βραχύβιας Βουλής που συγκλήθηκε την Παρασκευή το πρωί σε Σώμα είναι ο Βύρων Πολύδωρας ο οποίος έλαβε 179 ψήφους από τους συνολικά 293 βουλευτές που έλαβαν μέρος στην ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου προέδρου του Κοινοβουλίου. Εκατόν δώδεκα από αυτούς ψήφισαν λευκό και δύο άκυρο.Η Βουλή θα διαλυθεί το βράδυ της Παρασκευής, ή το αργότερο το Σάββατο, με την έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος και την προκήρυξη των νέων εκλογών, στις 17 Ιουνίου.

Στις 14:00 της Παρασκευής θα πραγματοποιηθεί η εκλογή των αντιπροέδρων, των γραμματέων και των κοσμητόρων.

Η ΝΔ είχε προτείνει τον Βύρωνα Πολύδωρα, ενώ για τις θέσεις των τριών πρώτων αντιπροέδρων προτείνει αντίστοιχα τους Γιάννη Τραγάκη, Σπύρο Ταλιαδούρο και Θανάση Νάκο.

Με δεδομένη τη διάλυση της Βουλής την Παρασκευή, ή το αργότερο το Σάββατο, άγνωστο παραμένει ακόμη το εάν θα κατανεμηθούν γραφεία στα κόμματα, ενώ με βάση συζήτηση που έχει γίνει μεταξύ των κ. Λουκά Παπαδήμου και Φίλιππου Πετσάλνικου, οι βουλευτές δεν θα λάβουν τον μισθό του Μαΐου.

Η προεκλογική περίοδος θα διαρκέσει έναν μήνα και οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με λίστα, με βάση τα όσα προβλέπει το Σύνταγμα. Σημειώνεται ότι ο αρχηγός του κάθε κόμματος έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τη σειρά των ονομάτων που συγκροτούν τα ψηφοδέλτια, αν και η πολύ νωπή εντολή μπορεί να δημιουργήσει κάποια θέματα.

Πρόκειται για την πιο βραχύβια Βουλή στην μεταπολεμική ιστορία της χώρας. Οι βουλευτές που εξελέγησαν στις εκλογές της 6ης Μαΐου, ορκίστηκαν στις 11:30 το πρωί της Πέμπτης, μέσα σε ένα κλίμα διάχυτης αμηχανίας, αλλά και αβεβαιότητας για τις πολιτικές εξελίξεις.,

Στο κατάμεστο Κοινοβούλιο, όπου είχαν εισρεύσει εκτός των νεοεκλεγέντων βουλευτών συγγενικά και φιλικά τους πρόσωπα, πολλοί δημοσιογράφοι, διπλωματικές αντιπροσωπείες ξένων χωρών, εκπρόσωποι θρησκευτικών δογμάτων στην χώρα μας κ.ά., το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στην στάση των βουλευτών της «Χρυσής Αυγής», οι οποίοι ωστόσο επέλεξαν να τηρήσουν μια συμπεριφορά χωρίς ακρότητες.

Λίγο νωρίτερα, στις 10 το πρωί, ορκίστηκαν στις 10 το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο τα μέλη της υπηρεσιακής κυβέρνησης, που αναλαμβάνουν καθήκοντα υπό τον Παναγιώτη Πικραμμένο, τον νέο υπηρεσιακό πρωθυπουργό, πρόεδρο του ΣτΕ και αρχαιότερο πρόεδρο Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας.

Τα μέλη της νέας κυβέρνησης παρέστησαν στη συνέχεια στην ορκωμοσία των βουλευτών και ακολούθως μετείχαν στην πρώτη συνεδρίαση του υπηρεσιακού Υπουργικού Συμβουλίου, διάρκειας μίας ώρας. Ακολούθησαν οι τελετές παράδοσης – παραλαβής στα υπουργεία.

Ο κ. Πικραμμένος τόνισε στο Υπουργικό Συμβούλιο ότι αποστολή της κυβέρνησης «είναι να οδηγήσει με ασφάλεια και ηρεμία τη χώρα στις επόμενες βουλευτικές εκλογές», κάλεσε τους υπουργούς να δώσουν παράδειγμα προσφοράς και ήθους, και να αποφύγουν τις περιττές δηλώσεις. Παράλληλα, σημείωσε ότι κανένας από τους υπουργούς δεν θα λάβει αμοιβή για τις υπηρεσίες που θα προσφέρει.

ΔΟΛ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.