Για πρώτη φορά δεν θα παρελάσουν την 25η Μαρτίου οι ανάπηροι και τα θύματα πολέμου. Αντιδρούν με τον τρόπο αυτό στα πιο σκληρά μέτρα που έχει λάβει ποτέ ελληνική κυβέρνηση, οδηγώντας σε εξαθλίωση το λαό και τους συμπολεμιστές τους. Την ίδια στιγμή, η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία διατυμπανίζει ότι θα παρακολουθήσει τη στρατιωτική παρέλαση για την εθνική επέτειο του 1821, έχοντας καταστρώσει σχέδιο αποκλεισμού του κέντρου της Αθήνας με την παρουσία 4.500 αστυνομικών για την αποφυγή επεισοδίων.

Η απόφαση της Συνομοσπονδίας Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου Ελλάδας συγκλονίζει και προκαλεί θλίψη. Οι άνθρωποι στους οποίους αποδίδονται τιμές ηρώων και στα πρόσωπά τους τιμώνται όσοι έπεσαν για την απελευθέρωση και την προάσπιση των συνόρων της χώρας νιώθουν προδομένοι και απαξιωμένοι από την κυβέρνηση και την πολιτική της και αναγκάζονται να μη λάβουν μέρος στις εορταστικές εκδηλώσεις της 25ης Μαρτίου, για να στείλουν ηχηρό μήνυμα αντίστασης στην «οικονομική επιδρομή» των ξένων δανειστών και των εκφραστών τους.

«Εμείς οι ανάπηροι μαχητές αυτών των τελευταίων πολέμων, συνεχιστές των προγόνων μας του 1821, αποφασίσαμε μέσω της Συνομοσπονδίας Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου Ελλάδας για πρώτη φορά να μην παρελάσουμε, αντιδρώντας και εμείς στα σκληρά μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση εναντίον του λαού μας και ειδικότερα των συμπολεμιστών μας», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Συνομοσπονδία και κοινοποίησε στην Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση Υποστήριξης Στρατού, που έχει το γενικό πρόσταγμα της στρατιωτικής παρέλασης στο κέντρο της Αθήνας, μπροστά από το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Τα ζωντανά «σύμβολα» της εθνικής επετείου δεν θα λάβουν μέρος στην παρέλαση, που δεκαετίες τώρα καθήμενοι στα αναπηρικά καροτσάκια τους και συνοδευόμενοι από γυναίκες μέλη του Ερυθρού Σταυρού «ανοίγουν» το δρόμο στα τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Είναι οι άνθρωποι στους οποίους υποκλίνεται ολόκληρος ο ελληνικός λαός, λαμβάνουν κάθε χρόνο το μεγαλύτερο χειροκρότημα και σπεύδει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά το τέλος της παρέλασης να τους συγχαρεί έναν έναν, έχοντας λάβει θέση απέναντι από την εξέδρα των επισήμων, πάνω από την πλατεία Συντάγματος.

Νιώθουν ότι εκπλήρωσαν στο ακέραιο το χρέος τους προς την πατρίδα, όπως και οι πρόγονοί τους, που έδωσαν τη ζωή τους για την απελευθέρωσή της και το έπραξαν για να ζήσει ο ελληνικός λαός ελεύθερος και ανεξάρτητος. Η πολιτική της κυβέρνησης των τελευταίων δυόμισι χρόνων καταδυναστεύει τον ελληνικό λαό και τον οδηγεί στην απόλυτη εξαθλίωση. «Οφείλουμε να αντιδράσουμε στην αποτρόπαια αυτή πολιτική», λένε οι ίδιοι, επισημαίνοντας πως με πόνο καρδιάς έλαβαν την απόφασή τους να μην παρελάσουν.

Η διαμορφούμενη κατάσταση, με τους αναπήρους πολέμου να απέχουν από τις εορταστικές εκδηλώσεις της 25ης Μαρτίου και χιλιάδες αστυνομικούς να κινητοποιούνται κατακλύζοντας το κέντρο της Αθήνας υπό το φόβο εκδήλωσης επεισοδίων και διαμαρτυριών σε βάρος των εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων, κάθε άλλο παρά αρμόζει στην ημέρα της εθνικής επετείου του 1821. Αυτό θα πρέπει να προβληματίζει το πολιτικό σύστημα. Ανησυχία πάντως υπάρχει και στο Πεντάγωνο για τυχόν επεισόδια κατά τη διάρκεια ή πριν από τη στρατιωτική παρέλαση της Κυριακής. Οι εντολές, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ρητές και κατηγορηματικές. «Αποφεύγεται κάθε εμπλοκή και σε περίπτωση επεισοδίων αποχωρείτε πάραυτα από το χώρο παρελάσεως». «Περιστατικά σαν και αυτά που παρατηρήθηκαν στη Θεσσαλονίκη, με τους μαθητές της Σχολής Ευελπίδων να ζητούν να παρελάσουν, δεν πρόκειται να επαναληφθούν», δήλωσε ανώτατη στρατιωτική πηγή.

Κούτρας Ανδρέας στον “Ελεύθερο Τύπο”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.