Επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Δ/ντή Β /θμιας Εκπ/σης Γρεβενών με κοινοποίηση και προς την Περιφερειακή Δ/νση Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ-σης Δυτικής Μακεδονίας έστειλαν: Ο Σύλλογος Γονέων και κηδεμόνων του Γυμνασίου Κιβωτού, Φορείς της τοπικής κοινότητας, η Διευθύντρια και ο Σύλλογος των καθηγητών του Γυμνασίου Κιβωτού. Η Επιστολή έχει ως εξής:
Δηλώνουμε απερίφραστα την αντίθεσή μας σε οποιαδήποτε απόπειρα  κατάργησης του Γυμνασίου Κιβωτού.
Πριν γίνει κάποια σχετική κίνηση πρέπει οι ιθύνοντες να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τα εξής:

  • ·Οι μαθητές προέρχονται από αγροτικές και κτηνοτροφικές οικογένειες και παρόλο που τα ερεθίσματα δεν είναι πλούσια και το επίπεδο είναι χαμηλό, όμως έχουν διακριθεί σε πολλούς τομείς (αθλητισμό, μουσική, γράμματα, επιστήμες….) κι έχουν γνωρίσει πολλές επιτυχίες στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση.
  • ·Το κτίριο του Γυμνασίου είναι ένα σύγχρονο διώροφο κτίριο με ευρύχωρες αίθουσες, 2 βιβλιοθήκες, αίθουσα τελετών, γυμναστήριο, εργαστήριο φυσικής και χημείας, τεχνολογίας και καλλιτεχνικών, ηλεκτρονικών υπολογιστών, μεγάλο και προσήλιο προαύλιο, που θα μπορούσε να στεγάσει επαρκώς 100 με 150 μαθητές.
  • ·Για τους γονείς είναι πολύ σημαντικό να έρχονται τα παιδιά τους σ’ ένα χώρο καθαρό, άνετο και πλήρως εξοπλισμένο όπου κοινωνικοποιούνται ομαλά και σταδιακά, νιώθουν ασφάλεια και αναπτύσσουν ολόπλευρα την προσωπικότητά τους. Τα όποια προβλήματα συμπεριφοράς και σχολικής επίδοσης αντιμετωπίζονται άμεσα και με διαπροσωπική επικοινωνία.
  • ·Οι μαθητές και ιδιαίτερα εκείνοι περιορισμένων δυνατοτήτων δε ‘’χάνονται’’ και δε συνθλίβεται η προσωπικότητά τους μέσα στην ανωνυμία των πολυπληθών τάξεων και των μεγάλων σχολείων.
  • ·Το Γυμνάσιο Κιβωτού συμμετείχε και συμμετέχει ακόμη σε πολλά περιβαλλοντικά, πολιτιστικά  προγράμματα, αθλητικές διοργανώσεις και δραστηριότητες στις οποίες οι μαθητές διοχετεύουν τις πνευματικές, καλλιτεχνικές, οικολογικές ανησυχίες τους, εκφράζονται δημιουργικά και μαθαίνουν βιωματικά τη συνεργασία και την ομαδικότητα. «Σχολείο δεν είναι μόνο τα κτίσματα, δεν είναι μόνο οι δάσκαλοι και οι καθηγητές ούτε μόνο τα αναλυτικά προγράμματα με τα αντίστοιχα βιβλία ή άλλα διδακτικά αντικείμενα. Το σχολείο είναι ένας πολυδύναμος χώρος που ξεκινάει από την αίθουσα, διαπερνάει το προαύλιο, απλώνεται στην κοινωνία και επιστρέφει ωριμότερος στην αρχή του » όπως έγραψε κι ένας μεγάλος δάσκαλος της περιοχής για τη δυναμική του ‘’κρυφού αναλυτικού προγράμματος’’.
  • · Σε ενδεχόμενη κατάργηση του Γυμνασίου Κιβωτού η διάρκεια της διαδρομής, που θα διανύουν οι μαθητές από τα χωριά τους (π.χ. από το Κληματάκι –το μακρινότερο χωριό) έως τα Γρεβενά, με όλες τις ενδιάμεσες στάσεις και τηρώντας το προβλεπόμενο όριο ταχύτητας υπερβαίνει τα ¾ της ώρας με αποτέλεσμα οι μαθητές να χάνουν πολύτιμο χρόνο από τη ζωή τους και να ξεκινούν το σχολικό πρόγραμμα ήδη κουρασμένοι.
  • ·Ο αριθμός των μαθητών του Γυμνασίου Κιβωτού τα τελευταία 12 χρόνια είναι περίπου 25 με 30 παιδιά και στα Δημοτικά Σχολεία της περιοχής υπάρχει ένας ικανός αριθμός μαθητών που θα συνεχίσουν στο Γυμνάσιο. Πιστεύουμε ότι η μεταφορά αυτών των μαθητών σε Γυμνάσια της πόλης θα διογκώσει το ήδη υπάρχον πρόβλημα της υπερσυσσώρευσης μαθητών σε κεντρικά σχολεία με όλα τα συνακόλουθα προβλήματα: έλλειψη ελέγχου, ανασφάλεια, παραβατική συμπεριφορά….Και από την άλλη πλευρά θα δημιουργηθεί ένα επιπλέον    πρόβλημα στην ήδη αποδυναμωμένη και εγκαταλελειμμένη επαρχία.

Για όλους αυτούς τους λόγους προτείνουμε να συνεχιστεί η λειτουργία του σχολείου και να εξεταστεί η πρόταση για λειτουργία ενός διευρυμένου σχολείου στην Κιβωτό (αφού μάλιστα το κτίριο πληροί όλες τις προϋποθέσεις) που θα συμπεριλάβει μαθητές από την ευρύτερη περιοχή (Βατόλακος, Αμυγδαλιές, Ελεύθερο…) έτσι, ώστε και τα σχολεία της πόλης των Γρεβενών να αποσυμφορηθούν και η περιφέρεια να μην αποδυναμωθεί.
Ευελπιστούμε να εισακουστούν οι απόψεις μας.
Ας αναλογιστούν οι ιθύνοντες την ευθύνη που θα φέρουν, αν κλείσει το σχολείο με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον της νεολαίας και του τόπου.

ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ:
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ
Πλιάκος Δημήτριος

ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΕΣ
Σταμπολίδης Ευστάθιος
Μούσας Θεόδωρος
Καραγιάννη Νεκταρία
Μουρατίδης Σπύρος
Πούλιου Ευαγγελία
Κοτλίδα Βάια
Κυριακίδου Βαρβάρα
Χαϊρουλάι Σέλμαν
Ιορδανίδου Φανή
Παπανικολάου Δέσποινα
Ιορδανίδου Αλέκα
Καραγιάννη Πολυξένη
Καραμιχαηλίδου Ελένη
Μπατάρα Αγγέλα
Σιμοπούλου Ευλαμπία
Γερίκογλου Θεόδωρος
Πατσάβρα Δήμητρα
Καραφώτη Μαρία
Παλιούρας Νικήτας

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΙΒΩΤΟΥ
Ευθυμιάδης Χαράλαμπος

Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΙΒΩΤΟΥ:
Λάιου Ρωξάνη
Δαλαμπή Ζέτα
Τσακστάρας Κ. Χρίστος
Τζιούγκρα Βασιλική
Μαρτάκη Ζηνοβία
Νάκα Αφροδίτη
Παπανικολάου Βίκυ
Τρικαλιώτη Αθανασία
Χριστοδούλου Ευθυμία
Πάλλα Τίνα

Διαβάστε για το σχολείο εδώ