Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Εφορεία Αρχαιοτήτων Γρεβενών: «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές στα Γρεβενά»

17 Μαΐου, 2019 by Χρήστος Μίμης

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Γρεβενών, στο πλαίσιο της επετειακής επικοινωνιακής δράσης «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» 2019 που έχει ως στόχο την προαγωγή της βιώσιμης ανάπτυξης με την εκπαίδευση των πολιτών σε θέματα προστασίας και ανάδειξης του πολιτιστικού πλούτου και του φυσικού περιβάλλοντος και την επισήμανση της  αμφίδρομης σχέσης φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, διοργανώνει πολιτιστικό/περιβαλλοντικό περίπατο  στους Μαυραναίους και στο Μαυρονόρος, Δήμου Γρεβενών.  Η δράση  απευθύνεται στο ευρύ κοινό και γίνεται σε συνεργασία με το Τ.Ε.Ε. (Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας), το Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Β. Πίνδου και τον Εκπολιτιστικό και Επιμορφωτικό Σύλλογο Μαυραναίων.

Κυριακή 19 Μαϊου.
  
Ώρα 9.30:  Συνάντηση στο Κέντρο Πληροφόρησης του Εθνικού Πάρκου Β. Πίνδου (Μαυραναίοι Γρεβενών). Ενημέρωση από το προσωπικό του Κέντρου Πληροφόρησης για τους σκοπούς και τη λειτουργία του Εθνικού Πάρκου

Ώρα 10.00:  Έναρξη Πεζοπορίας σε μονοπάτι 3 χλμ από Μαυραναίους προς Μαυρονόρος (στάση στον Ι.Ν. Αγ. Τριάδας), με τη συνοδεία του κ. Ι. Τζατζάνη, μέλους του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Β. Πίνδου.

Ώρα 11.30: Αφήγηση της συναρπαστικής ιστορίας του Μαυρονόρους, μιας κοινότητας η οποία   κατά τα μεταβυζαντινά χρόνια  αποτέλεσε σημαντικό οικονομικό κέντρο και έδρα μεγάλης εμποροπανήγυρης από τον 15ο αι., γενέτειρας του οπλαρχηγού Θεοδώρου Ζιάκα, που κατά το 1854 οργάνωσε και υλοποίησε την επανάσταση της Δυτικής Μακεδονίας. Ακολουθεί θεματική ξενάγηση στους  σημαντικούς Ι. Ν. της Αγίας Κυριακής (15ος αι.) και του Αγίων Θεοδώρων (18ος αι).

Ώρα  12.30: Θεματική  ξενάγηση στον μεταβυζαντινό  Ι.Ν. Αγ. Δημητρίου Μαυραναίων (19ος αι.).

Οι θεματικές ξεναγήσεις θα γίνουν από αρχαιολόγους της ΕΦΑ Γρεβενών και τον εκπρόσωπο του Τ.Ε.Ε., πολιτικό μηχανικό με ειδικότητα στις αποκαταστάσεις μνημείων, κ. Κ. Ντέλμα.

Στο πέρας της δράσης,   κέρασμα από τον Εκπολιτιστικό και Επιμορφωτικό Σύλλογο Μαυραναίων στο Κέντρο Πληροφόρησης του Εθνικού Πάρκου Β. Πίνδου

Η συμμετοχή στη δράση είναι δωρεάν. Υπεύθυνη δράσης, τηλέφωνο/όνομα επικοινωνίας για το κοινό στη διάρκεια του εορτασμού: 2461025903, κ. Ζωή Λόλα, αρχαιολόγος

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: efagre@culture.gr

This entry was posted on Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2019 at 12:40 and is filed under ΓΡΕΒΕΝΑ, ΕΚΔΗΛΩΣΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply