Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Συναισθησία: Τι είναι αυτή η περίεργη νευρολογική κατάσταση που κάνει τους ανθρώπους να συνδέουν μέρες με χρώματα και άλλα περίεργα 

9 Νοεμβρίου, 2018 by Σταματίνα

«Οταν δυο αισθήσεις γίνονται μία». Με αυτό τον τρόπο θα

μπορούσε να περιγραφεί με μία πρόταση η συναισθησία.

Η συναισθησία είναι ένα νευρολογικό φαινόμενο κατά το οποίο δύο αισθήσεις «μιξάρονται», δημιουργώντας ένα ερέθισμα που κανονικά θα προέκυπτε από διέγερση άλλων αισθήσεων. Αυτό σημαίνει ότι ένας συναισθητικός μπορεί να «ακούει» οσμές και να «μυρίζει» ήχους. Π.χ. η Δευτέρα είναι μπλε, ενώ ο αριθμός «1» είναι κόκκινο.

Μπορεί να ακούγεται «περίεργο», ωστόσο, οι περισσότεροι συναισθητικοί θεωρούν τις συνδέσεις που κάνουν φυσιολογικές. Η Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ υποστηρίζει πως το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει συναισθησία, ανάμεσά τους ο Βλαντίμιρ Ναμπόκοφ, ο Φάλερ Ουίλιαμς και η Μέριλιν Μονρόε.

«Για κάθε χρώμα, υπάρχει ένας ήχος, ένας κραδασμός, ένα μέρος του ανθρώπινου σώματος, ένας αριθμός, ένα μουσικό σημείωμα»,  είχε δηλώσει ο Φάρελ Ουίλιαμς, στο Psychology Today.

Η συναισθησία είναι ένα νευρολογικό φαινόμενο κατά το οποίο δύο αισθήσεις «μιξάρονται», δημιουργώντας ένα ερέθισμα που κανονικά θα προέκυπτε από διέγερση άλλων αισθήσεων

Ο καθένας με συναισθησία μπορεί να αντιληφθεί με διαφορετικό τρόπο μια έννοια. Οπως αναφέρει ο Independent υπάρχουν περίπου 60 διαφορετικές αντιλήψεις. Για παράδειγμα, ο Ιούλιος για τον έναν μπορεί να έχει κίτρινο χρώμα, ενώ για κάποιον άλλον μπλε.

Πρόσφατες μελέτες διαπιστώνουν πως η συναισθησία σχετίζεται με ορισμένα γονίδια και οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι είναι κληρονομική. Η ακριβής, όμως, αιτία είναι άγνωστη. Η πιο συνηθισμένη συναισθησία είναι η σύνδεση των λεγομένων με τα χρώματα, κάτι που σημαίνει ότι ίσως περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για τη γλώσσα και την επεξεργασία του χρώματος έχουν συγχωνευτεί ελαφρώς.

Η συναισθησία δεν μπορεί να περιοριστεί, καθώς είναι μια αυτόματη νευρολογική κατάσταση. Ο Σάιμον Μπάρον-Κοέν, ο οποίος διεξάγει σχετική έρευνα, υπογραμμίζει ότι αποτελεί μια φυσιολογική εμπειρία, που τυχόν αφαίρεσή της μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα. Οπως λέει χαρακτηριστικά, θα είναι σαν να στερεί τη λογική από αυτούς τους ανθρώπους.

 

 

 

iefimerida

loading…

This entry was posted on Παρασκευή, 9 Νοεμβρίου, 2018 at 23:03 and is filed under ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply