Χρησιμοποιούμε όλοι μας καθημερινά ποδήλατο, ψυγείο τηλέφωνο και πολλές άλλες συσκευές που έχουν διευκολύνει στο έπακρο τη ζωή μας, χωρίς όμως να γνωρίζουμε από πού προέρχονται και την ιστορία της δημιουργίας τους.

Η Γερμανία έχει μια εντυπωσιακή κληρονομιά όσον αφορά στην επιστημονική έρευνα, την μηχανική και το σχέδιο. Πολλά πράγματα όπως τα αυτοκίνητα Mercedes και τα πλυντήρια Bosch είναι αναγνωρίσιμα σε όλο τον κόσμο, αλλά υπάρχουν κι άλλα καθημερινά πράγματα που ούτε καν το φανταζόσασταν ότι είναι γερμανικά.

1. Τα κλασέρ με τους μεταλλικούς δακτυλίους

Η Γερμανία είναι μια χώρα που φημίζεται για την τάξη της επομένως είναι απόλυτα λογικό αυτό το οργανωτικό εργαλείο να προήλθε από την χώρα αυτή. Η ιδέα ανήκει στον Φρίντριζ Σόνεκεν από την Βόννη το 1886, αλλά αναπτύχθηκε περαιτέρω από τον Λουύις Λετζ στη μορφή που το γνωρίζουμε σήμερα.

2. Το χνουδωτό αρκουδάκι

Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς έναν κόσμο χωρίς το κλασικό μαλακό αρκουδάκι, αλλά δημιουργήθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα. Η αρκούδα Steiff εξακολουθεί να είναι αναγνωρίσιμη σε όλο τον κόσμο για την κίτρινη ετικέτα της και το «Knopf im Ohr» που σημαίνει «κουμπί στο αυτί».

Ο ιδρυτής της εταιρείας Steiff, Μάργκαρετ Στέιφ, παρέλυσε μερικώς από νεαρή ηλικία αλλά αυτό δεν την εμπόδισε να γίνει μια επιτυχημένη μοδίστρα και σχεδιάστρια μόδας. Το πρώτο της εγχείρημα στα γεμιστά παιχνίδια ήταν ένα ελεφαντάκι που ήταν τόσο επιτυχημένο, που η εταιρεία της σύντομα άρχισε να παράγει κι άλλα ζώα και σύντομα στράφηκε στην αυτοματοποιημένη παραγωγή για να καλύψει τις απαιτήσεις.

Ο ανιψιός της Ρίτσαρντ Στέιφ σπούδασε στη Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών της Στουτγάρδης και το 1902 δημιούργησε το θρυλικό « Bear 55 PB» που ήταν η πρώτη γεμιστή αρκούδα με κινούμενα άκρα.

Ταυτόχρονα στις ΗΠΑ, οι ιδιοκτήτες ενός καταστήματος πώλησης γλυκών Ρόουζ και Μόρις Μίτσκομ επίσης δημιούργησαν ένα χνουδωτό αρκουδάκι. Ήταν εμπνευσμένο από ένα κινούμενο σχέδιο του προέδρου Τιοντόρ «Τέντι» Ρούσβελτ, στο οποίο αρνείται να πυροβολήσει μια δεμένη αρκούδα κατά τη διάρκεια ενός κυνηγιού. Ο πρόεδρος έδωσε άδεια στον Μίτσκομς να χρησιμοποιήσει το όνομά του για το παιχνίδι κι έτσι γεννήθηκε το «Teddy bear».

3. Οι φακοί επαφής

Ο Ιταλός εφερεύτης Λεονάρντο ντα Βίντσι ήταν ο πρώτος που μελέτησε την ιδέα των φακών επαφής. Η ιδέα αναπτύχθηκε από διάφορους επιστήμονες σε όλη την Ευρώπη, όπως ο Ρενέ Ντεσκαρτέ, ο Τζον Χέρσκελ, ο δρ Άντολφ Φικ, ο Ευγένιος Καλτ και ο Λούις Τζιράρντ, αλλά ο Γερμανός κατασκευαστής τεχνητών οφθαλμών και οπτικός Άντολφ Μιούλερ-Βελτ ήταν αυτός που δημιούργησε τα πρώτα δείγματα φακών επαφής το 1887, και τα οποία επέτρεπαν στον χρήστη να ανοιγοκλείσει τα μάτια του.

Η Müller-Welt GmbH ήταν επίσης η πρώτη εταιρεία που κατάφερε να παράγει γυάλινους φακούς σε μεγαλύτερη εμπορική κλίμακα. Η εταιρεία συνεχίζει να φτιάχνει φακούς επαφής ακόμη και σήμερα, αλλά ευτυχώς, είναι κατασκευασμένοι από εύκαμπτο και ελαφρύ πλαστικό αντί για γυαλί και καλύπτουν μόνο το κέντρο του ματιού.

4. Το MP3 format

Χάρη στη γερμανική μηχανική, μπορείτε πλέον να έχετε χιλιάδες τραγούδια στην παλάμη του χεριού σας χωρίς να τα θάβετε κάτω από ένα βουνό από cd. Το MP3 Format είναι μια συμπιεσμένη μορφή ήχου που εξαλείφει όλα τα μήκη κύματος που το ανθρώπινο αυτί δεν μπορεί να ακούσει και κάνει το μέγεθος του αρχείου πολύ μικρότερο. Δημιουργήθηκε από μια ομάδα από το Universität Erlangen-Nürnberg που συνεργάστηκε με το Fraunhofer-Institut für Integrierte Schaltungen το 1987 και έχει φέρει επανάσταση στην τεχνολογία ήχου.

5. Το ψυγείο

Το ψυγείο είναι μια εφεύρεση που έχει αλλάξει εντελώς την καθημερινή ζωή. Πριν από το σύγχρονο ψυγείο, οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν κουτιά πάγου για να διατηρήσουν το φαγητό δροσερό. Αυτά ήταν, όπως υποδηλώνει και το όνομά τους, απλά ένα κιβώτιο γεμάτο με πάγο. Υπάρχουν πολλοί που θεωρούν ότι εφυήραν την πρώτη μηχανική συσκευή ψύξης αλλά ο μηχανικός Καρλ Βον Λίντε είναι δυνητικά ο μηχανικός που είχε την μεγαλύτερη επιρροή στη δημιουργία του σύγχρονου ψυγείου.

Στην ηλικία των 29 ετών, δημιούργησε την πρώτη του μηχανή ψύξης με συμπίεση και μέχρι το 1895 κατοχύρωσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας την διαδικασία υγροποίησης του αέρα, η οποία χρησιμοποιεί ένα υγρό ψυκτικό που αντλείται μέσω σωλήνων για να απορροφήσει τη θερμότητα από τα τρόφιμα μέσα στο ψυγείο καθώς το ψυκτικό υγρό γίνεται αέριο.

Αυτή η ιδέα εξακολουθεί να αποτελεί τη βάση για την ψύξη σήμερα. Οι ψυκτικές συσκευές αρχικά δούλευαν με αέριο και μέχρι τη δεκαετία του 1950 θεωρούνταν πολυτέλεια, μέχρι την απογείωση της μαζικής παραγωγής ηλεκτρικών ψυγείων στη δεκαετία του 1960.

6. Το τηλέφωνο

Το 1861, ο Φίλιπ Ρέις ήταν ο πρώτος άνθρωπος που εφάρμοσε το « make and break phone», όπου ο ήχος μετατρέπεται σε ηλεκτρικά σήματα. Είναι μια συνηθισμένη εσφαλμένη αντίληψη πως ο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ ή ο Τόμας Έντισον είχαν την αρχική ιδέα, αλλά η δουλειά του Ρέις προηγήθηκε της δικής τους και ο Μπελ στην πραγματικότητα πήγε και είδε το τηλέφωνο του Ρέις προτού ξεκινήσει να φτιάχνει το δικό του.

Μία από τις πρώτες προτάσεις που κατάφερε να μεταδώσει ήταν το «Das Pferd frisst keinen Gurkensalat» (κυριολεκτικά, το άλογο δεν μπορεί να φάει σαλάτα αγγουριού) επειδή η φράση αυτή είναι εξαιρετικά δύσκολη στην κατανόηση και ο Ρέις προσπάθησε να αποδείξει με τον τρόπο αυτό ότι η εφεύρεσή του δούλευε. Δυστυχώς, το τηλέφωνό του δεν λειτούργησε τέλεια και ολοκληρώθηκε τελικά από τον Μπελ.

7. Τα θερμός

Κρατά τα κρύα πράγματα κρύα και ζεστά, όσα πρέπει να είναι ζεστά, είτε σε μία εκδρομή είτε σεένα μεγάλο ταξίδι. Παρόλο που ήταν τεχνικά ο Σκωτσέζος επιστήμονας Τζέιμς Ντιούαρ που σκέφτηκε την ιδέα για ένα δοχείο που περιβάλλεται από μονωτικό στρώμα υπό μορφή κενού, δεν κατοχύρωσε ποτέ τη δημιουργία του και δεν είχε σκεφτεί ποτέ ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για υγρά.

Οι Γερμανοί κατασκευαστές γυάλινων αντικειμένων Ρέινολντ Μπέργκερ και Άλεμπερτ Ασκενμπρένερ αποφάσισαν να θέσουν την εφεύρεση για εμπορική χρήση το 1904. Διεξήγαναν, μάλιστα, διαγωνισμό για την ονομασία του δοχείου και ένας κάτοικος του Μονάχου σκέφτηκε την νικήτρια λέξη «θερμός», η οποία προέρχεται από την ελληνική λέξη «θέρμη» δηλαδή ζεστό.

8. Η οδοντόκρεμα Flouride

Υπάρχει μεγάλος αριθμός προϊόντων καθαρισμού δοντιών, από τα μίγματα που περιελάμβαναν φύλλα μέντας ή τζίνσενγκ στην Κίνα μέχρι τα λιγότερο εύγευστα θρυμματισμένα οστά και όστρακα που χρησιμοποιούσαν στην αρχαία Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα, οι άνθρωποι άρχισαν να χρησιμοποιούν σκόνες με βάση σαπούνια, κιμωλία, τέφρα και άλλα συστατικά, αλλά ο Γερμανός χημικός Άλμπερτ Ντένιγκερ, ήταν ο πρώτος που διερεύνησε τα οφέλη του φθοριούχου ασβεστίου στη φροντίδα των δοντιών. Ξεκίνησε με πειράματα στον εαυτό του το 1896 για να ελέγξει εάν τα χημικά θα ήταν επιβλαβή και στη συνέχεια το 1906 προχώρησε στη διεξαγωγή δοκιμών σε μέλη της οικογένειάς του και φίλους.

Τα ευρήματά του, γρήγορα αξιοποιήθηκαν από την εταιρεία Karl Friedrich Toellner Chemical Company της Βρέμης, η οποία πώλησε τα προϊόντα αυτά με το εμπορικό σήμα «Tanagra».

9. Τα φίλτρα του καφέ

Έχοντας κουραστεί να πετά διαρκώς το ύφασμα που χρησιμοποιούσε ως φίλτρο για τον καφέ ή να καθαρίζει τα υπολείμματα του καφέ από το κάτω μέρος του δοχείου, η νοικοκυρά Μελίτα Μπεντζ από τη Δρέσδη επινόησε ένα απλό αλλά λαμπρό σύστημα φιλτραρίσματος τοποθετώντας χαρτί από τα σχολικά βιβλία των παιδιών της επάνω από τον διάτρητο πυθμένα του χάλκινου δοχείου. Συνειδητοποιώντας πόσο σπουδαία ήταν η ιδέα της, άνοιξε κατάστημα με το σύζυγό της και κατοχύρωσε την εφεύρεσή της το 1908.

10. Τα ποδήλατα

Το 1817, ένας Γερμανός αριστοκράτης και εφευρέτης, ο Καρλ βον Ντράις, έκανε το ντεμπούτο του πρώτου οχήματος με δύο τροχούς στον κόσμο, γνωστό με πολλά ονόματα σε ολόκληρη την Ευρώπη όπως το Draisienne, το dandy horse και το hobby horse. Ο Ντρέις δημιούργησε την μηχανή του με την ελπίδα να επιλύσει μια παγκόσμια έλλειψη αλόγων.

Αυτό συνέβη επειδή το 1815, ένα σύννεφο τέφρας από μια ηφαιστειακή έκρηξη στην Ινδονησία εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο, μειώνοντας τις παγκόσμιες θερμοκρασίες. Σύμφωνα με το περιοδικό Smithsonian, αυτό προκάλεσε πολλά προβλήματα, όπως την καταστροφή των καλλιεργειών, και το θάνατο πολλών ζώων, συμπεριλαμβανομένων των αλόγων, που πέθαναν από την πείνα. Ο Ντρέις ήλπιζε πως το όχημά του θα ήταν ένας νέος τρόπος για να μετακινούνται οι άνθρωποι.

Το όχημα αυτό αποτέλεσε την έμπνευση για το σύγχρονο ποδήλατο, αλλά διέφερε πολύ από αυτό που έχουμε συνηθίσει σήμερα. Αρχικά ζύγιζε γύρω στα 23 κιλά και δεν είχε πεντάλ. Το συγκεκριμένο όχημα χρησιμοποιήθηκε για πολλά χρόνια, προτού απαγορευτεί από τους δημόσιους δρόμους, καθώς θεωρήθηκε ότι αποτελούσε κίνδυνο για τους πεζούς.

 

 

iefimerida

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.