Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Περιορισμοί από ΣτΕ στις ανώνυμες καταγγελίες φοροδιαφυγής

25 Ιανουαρίου, 2018 by Χρήστος Μίμης

Η ανώνυμη καταγγελία, δεν αποτελεί συμπληρωματικό στοιχείο για διαπίστωση τέλεσης φοροδιαφυγής και ο φορολογικός έλεγχος δεν μπορεί να παραταθεί πέραν της πενταετίας.

Αυτό έκρινε το β’ τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, κάνοντας δεκτή την αίτηση ακύρωσης καταλογισμού προστίμου που είχε καταθέσει δικηγόρος Αθηνών, ο οποίος έχει διατελέσει και βουλευτής.

Η απόφαση του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου αποτελεί ουσιαστικά συνέχεια της απόφασης που είχε εκδοθεί τον περασμένο Οκτώβριο από την Ολομέλεια του ΣτΕ, υπό τον πρόεδρό του Νίκο Σακελλαρίου, κρίνοντας ότι η παραγραφή των φορολογικών αξιώσεων είναι πενταετής και οι συνεχείς
παρατάσεις παραγραφής είναι αντισυνταγματικές.

Η υπόθεση, που έφτασε μέχρι το ΣτΕ, άρχισε με αφορμή ανώνυμη καταγγελία, σύμφωνα με το περιεχόμενο της οποίας ότι 34 δικηγόροι των Αθηνών εμφανίζονταν να φοροδιαφεύγουν.


Με τη σημερινή (χθεσινή) του απόφαση το β’ τμήμα, με πρόεδρο την αντιπρόεδρο του ΣτΕ Μαίρη Σαρπ, έκρινε ότι «ο φορολογικός έλεγχος (και ο καταλογισμός φόρου και ο πρόσθετου φόρου λόγω ανακριβούς δήλωσης) πρέπει να διενεργείται, κατ΄ αρχής, εντός της πενταετίας και κατά παρέκκλιση εντός της 10ετίας εάν περιέλθουν σε γνώση της φορολογικής αρχής «συμπληρωματικά στοιχεία», δηλαδή στοιχεία αποδεικτικά της ύπαρξης μη δηλωθέντος φορολογικού εισοδήματος, τα οποία δικαιολογημένα δεν είχε υπόψη της η φορολογική αρχή κατά την πενταετία».

Στην συνέχεια, οι σύμβουλοι Επικρατείας έκαναν ένα
ακόμη βήμα κρίνοντας ότι δεν αποτελούν «συμπληρωματικά στοιχεία», που να δικαιολογούν την επιμήκυνση των φορολογικών ελέγχων πέραν της πενταετίας, «ανώνυμη καταγγελία» στις φορολογικές αρχές για φοροδιαφυγή και κατά και η «πληροφοριακή έκθεση ελέγχου φορολογίας εισοδήματος» του ΣΔΟΕ η οποία αποτελεί προπαρασκευαστική πράξη για τον έλεγχο της φορολογικής αρχής.

Μίνα Μουστάκα
in

This entry was posted on Πέμπτη, 25 Ιανουαρίου, 2018 at 17:04 and is filed under ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ - ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply