Ψήφισαν 210.264 πολίτες


Υπόθεση… ΠΑΣΟΚ θα είναι ο β’ γύρος των εκλογών για την ανάδειξη του ηγέτη του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα της α’ Κυριακής. Η Φώφη Γεννηματά συγκεντρώνει ποσοστό που την φέρνουν πρώτη με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο Νίκο Ανδρουλάκη.

Αποτελέσματα Επικράτειας από 175.565 ψηφοφόρους σε 730 από 878 εκλογικά τμήματα (83,49%)

  • Γεννηματά 73.939 (42,50%)
  • Ανδρουλάκης 43.735 (25,14%)
  • Καμίνης 23.520 (13,52%)
  • Θεοδωράκης 17.062 (9.81%)
  • Μανιάτης: 7.417 (4,26%)
  • Ραγκούσης: 4.162 (2,39%)
  • Γάτσιος: 2.877 (1,65%)
  • Πόντας: 924 (0,53%)
  • Τζιώτης: 343 (0,20%)

Τελικά αποτελέσματα Εξωτερικού

  • Γεννηματά 799 (36,02%)
  • Καμίνης: 472 (21,28%)
  • Ανδρουλάκης: 458 (20,65%)
  • Θεοδωράκης: 308 (13,89%)
  • Καμίνης 20.822 (123,25%)
  • Ραγκούσης: 81 (3,65%)
  • Μανιάτης: 58 (2,61%)
  • Γάτσιος: 34 (1,53%)
  • Πόντας: 5 (0,23%)
  • Τζιώτης: 3 (0,14%)

Η στόχευση των δύο για την επόμενη Κυριακή

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ο ευρωβουλευτής της «Ελιάς» θα παλέψουν για το χρίσμα του τελικού νικητή την επόμενη Κυριακή, 19 Νοεμβρίου.’

Ο στόχος αμφοτέρων είναι διττός: Αφενός να κατορθώσουν να «σηκώσουν από τον καναπέ και στον δεύτερο γύρο το μεγαλύτερο ποσοστό των ψηφοφόρων του πρώτου και να πείσουν την κρίσιμη μάζα των ψηφοφόρων που επέλεξαν τους άλλους 7 υποψήφιους να συμπαραταχθούν μαζί τους.  Σημαντικό ρόλο να παίξουν και οι «συμφωνίες» ή η στήριξη που θα δώσουν οι έτεροι υποψήφιοι – δημοσίως ή υπογείως – στους δύο «μονομάχους».

Θεοδωράκης: Συγχαρητήρια στη Φώφη -Δεν ήταν το αποτέλεσμα που θέλαμε

Σύμφωνα με πληροφορίες περίπου στις 23:00, υπήρξε επικοινωνία Φώφης Γεννηματά- Σταύρου Θεοδωράκη. Ο επικεφαλής του Ποταμιού τηλεφώνησε στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για να την συγχαρεί για την πρωτιά στις εκλογές.

Η κ.Γεννηματά τον ρώτησε τι θα κάνει στο δεύτερο γύρο και εκείνος απάντησε: «Περιμένω να ακούσω τι θα πείτε».

Λίγο αργότερα, σε δήλωσή του ο Σταύρος Θεοδωράκης συνεχάρη την Φώφη Γεννηματά. «Το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που θέλαμε, αλλά ο αγώνας για να αλλάξουμε τη χώρα συνεχίζεται» είπε. Νωρίτερα είχε τηλεφωνήσει στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για να την συγχαρεί. Αναλυτικά η δήλωση του επικεφαλής του Ποταμιού:

«Θέλω να συγχαρώ και δημοσίως την κυρία Γεννηματά για την επιτυχία της. Ελπίζω να αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο την μεγάλη συμμετοχή του κόσμου της προοδευτικής παράταξης. Θέλω να συγχαρώ επίσης τους άλλους συνυποψήφιούς μου για τον αγώνα που έδωσαν. Η συμμετοχή 210.264 πολιτών είναι και δική τους επιτυχία. Συγχαρητήρια στον καθηγητή Αλιβιζάτο και τους συνεργάτες του καθώς και τους χιλιάδες εθελοντές σε όλη την Ελλάδα που συνέβαλαν στην επιτυχία της διαδικασίας. Ευχαριστώ τους πολίτες που με στήριξαν και σε αυτή τη μάχη. Το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που θέλαμε, αλλά ο αγώνας για να αλλάξουμε τη χώρα συνεχίζεται».

Μανιάτης-Ραγκούσης: Φώφη είσαι ο νικητής των εκλογών

Με την Φώφη Γεννηματά επικοινώνησαν και οι Γιάννης Μανιάτης και Γιάννης Ραγκούσης οι οποίοι την συνεχάρησαν. Σύμφωνα με την Χ. Τρικούπη της είπαν «είσαι ο νικητής των εκλογών».

Σε δήλωσή του ο Γιάννης Ραγκούσης τόνισε: «Αξίζουν συγχαρητήρια στη Φώφη Γεννηματά για τη νίκη της. Επίσης, στον Νίκο Ανδρουλάκη για τη δεύτερη θέση (…) Ανεξαρτήτως του αρνητικού αποτελέσματος για εμένα προσωπικά, όπως είχα πει από την αρχή, θα υπηρετήσω την ενότητα με όλες μου τις δυνάμεις».

Είμαστε συνιδρυτές και θα είμαστε όλοι παρόντες δήλωσε ο Γ. Μανιάτης. «Η Παράταξη νίκησε. Οι 210.000 δημοκράτες πολίτες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της συμμετοχής είναι οι θριαμβευτές της ημέρας. Ο προοδευτικός κόσμος, που στήριξε και συμμετείχε είναι το θεμέλιο για την πολιτική επιτυχία του εγχειρήματος μας. Είναι ο συλλογικός εγγυητής της ενότητας στις μεγάλες μάχες που έχουμε μπροστά μας. Θέλω επίσης να συγχαρώ θερμά τη Φώφη Γεννηματά για την άξια νίκη της και το Νίκο Ανδρουλάκη για την επιτυχία του να περάσει στο δεύτερο γύρο των εκλογών. Είμαι σίγουρος ότι θα γίνει μια ουσιαστική πολιτική αναμέτρηση μεταξύ συντρόφων ώστε να έχουμε το μέγιστο συλλογικό όφελος για την παράταξη.(…) Όλοι μαζί, με οδηγό τους 210.000 πολίτες, είμαστε οι συνιδρυτές του νέου φορέα. Μετά την εκλογή ηγεσίας, όλοι θα είμαστε παρόντες στην μεγάλη προσπάθεια της Νέας Προοδευτικής Παράταξης».

Με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ επικονώνησε και ο Γιώργος Παπανδρέου για να την συγχαρεί, όπως και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θαν. Θεοχαρόπουλος ο οποίος την συνεχάρη για την «καθαρή» της νίκη.

Καμίνης: Συγχαρητήρια, να πάμε ενωτικά

Με την Φώφη Γεννηματά επικοινώνησε και ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης. «Φώφη, συγχαρητήρια για την νίκη σου, πρέπει να πάμε ενωτικά» φέρεται να της είπε.

Σε δήλωσή του ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης επεσήμανε την ανάγκη ενότητας σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Συγχαίρω όλους τους συνυποψήφιους για τον αγώνα που έδωσαν, ιδίως τη Φώφη Γεννηματά και τον Νίκο Ανδρουλάκη. Θα προχωρήσουμε με ενότητα και ελπίδα για όλα όσα μπορούμε να πετύχουμε μαζί (…) Όλοι μαζί θα χτίσουμε τη νέα μας παράταξη. Όλοι μαζί θα αλλάξουμε τη χώρα. Σας ευχαριστώ για όλα. Συνεχίζουμε».

Η διαδρομή της Γεννηματά

Η 53χρονη κόρη του Γιώργου Γεννηματά, Φώφη (γεννήθηκε στις 17 Νοεμβρίου 1964), είναι πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από το 2015. Έχει χρηματίσει Υπερνομάρχις Αθηνών-Πειραιώς το 2003-07, Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης το 2009-10 στην κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου, Αναπληρώτρια Υπουργός Εσωτερικών το 2011-12 στην κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ του Λουκά Παπαδήμου και Αναπληρώτρια Υπουργός Εθνικής Άμυνας την περίοδο 2013-15 στην κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ του Αντώνη Σαμαρά. Βασικό της σύνθημα είναι ότι στις εκλογές θα σπάσει το δίπολο ΣΥΡ(ΖΑ-ΝΔ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα είναι τρίτο κόμμα. Για το ενδεχόμενο μετεκλογικών συνεργασιών η θεη της είναι ότι θα πρέπει να απαντήσουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αν συμφωνούν με το πρόγραμμα της Κεντροαριστεράς.

Η διαδρομή του Ν. Ανδρουλάκη

Ο 38χρονος Νίκος Ανδρουλάκης (γεννήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 1979) είναι πολιτικός μηχανικός, πολιτικός και Ευρωβουλευτής με την Ελιά – Δημοκρατική Παράταξη (S&D). Εχει χρηματίσει γραμματέας του ΠΑΣΟΚ επί προεδρίας του Ευ. Βενιζέλου. Προεκλογικό του σύνθημα ήταν η ανανέωση

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, από την επεξεργασία στοιχείων για 170.000 ψηφοφόρους, η ηλικιακή κατανομή έχει ως εξής:

Η συμμετοχή στις ηλικίες

  • 17 ετών – 24 ετών είναι 3%
  • 25 ετών – 34 ετών είναι 8%
  • 35 ετών – 44 ετών είναι 10%
  • 45 ετών – 54 ετών είναι 15%
  • 55 ετών – 64 ετών είναι 26%
  • 65+ είναι 39%

 

in,iefimerida 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.