Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Eurobank: Αρνητική η συνεισφορά των εξαγωγών στον ρυθμό ανάπτυξης

24 Φεβρουαρίου, 2017 by Σταματίνα

Την αρνητική συνεισφορά των καθαρών εξαγωγών στον ονομαστικό ρυθμό ανάπτυξης του 2016, αναδεικνύει η Eurobank, στο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο «7 Ημέρες Οικονομία».

Αναλυτικά, όπως αναφέρει, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών δηλαδή η διαφορά ανάμεσα στις εισπράξεις και τις πληρωμές από συναλλαγές που πραγματοποιεί μια οικονομία με χώρες της αλλοδαπής, διαμορφώθηκε σε έλλειμμα 1,1 δις ευρώ ή -0,6% ως ποσοστό του ΑΕΠ το 2016. Το αντίστοιχο μέγεθος το 2015 ήταν 0,2 δις ευρώ πλεόνασμα ή 0,1% ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Η προαναφερθείσα μεταβολή ήταν αποτέλεσμα της ετήσιας μείωσης των ισοζυγίων υπηρεσιών, πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων κατά -1,6 δις ευρώ, -0,3 δισ, ευρώ και 0,1 δισ. ευρώ αντίστοιχα. Στην αντίθετη κατεύθυνση κινήθηκε το ισοζύγιο αγαθών, σημειώνοντας αύξηση 0,6 δισ ευρώ.

Η κάμψη, σύμφωνα με την ανάλυση της τράπεζας, προήλθε κατά 90,6% από τις υπηρεσίες και κατά 9,4% από τα αγαθά. Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών ειδικότερα, συρρικνώθηκαν κατά 1,2% και κατά 10,4%, αντίστοιχα:

  • Οι ελληνικές εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν ετήσια πτώση -6,1% ή -€3,2 δις το 2016. Η εν λόγω μεταβολή προήλθε κατά 90,6% από τις υπηρεσίες και κατά 9,4% από τα αγαθά. Πιο αναλυτικά, οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών συρρικνώθηκαν -1,2% (-€300,5 εκατ.) και -10,4% (-€2,9 δις) αντίστοιχα.
  • Στον τομέα των αγαθών, η υψηλότερη μείωση σημειώθηκε στην κατηγορία των καυσίμων (-€557,6 εκατ.) κυρίως λόγω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου. Οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα και πλοία παρουσίασαν αύξηση 1,5% (€276,5 εκατ.).
  • Στον τομέα των υπηρεσιών, η μεγαλύτερη συρρίκνωση καταγράφηκε στην κατηγορία των μεταφορών (-€2,2 δις) εξαιτίας των επιδράσεων από την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων και της πτώσης των ναύλων.
  • Επιπρόσθετα, αρνητική συνεισφορά είχαν και οι ταξιδιωτικές υπηρεσίες (-€905,8 εκατ.) κυρίως λόγω της μείωσης της μέσης δαπάνης ανά ταξιδιώτη (π.χ. ταξιδιώτες χαμηλών εισοδηματικών κλιμακίων, εκπτωτικά τουριστικά πακέτα κλπ.)

iefimerida

loading…

This entry was posted on Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου, 2017 at 18:56 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply