Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Προειδοποιητικό καμπανάκι από τον ΦΠΑ; 55 εκατ. ευρώ λιγότερα τα έσοδα από τον στόχο

24 Φεβρουαρίου, 2017 by Σταματίνα

Χαμηλή πτήση πραγματοποίησαν οι εισπράξεις ΦΠΑ τον Ιανουάριο και η υστέρηση έναντι του στόχου έστειλε ένα πρώτο προειδοποιητικό μήνυμα.

Μένει να διαπιστωθεί αν αυτό αποτελεί προαναγγελία αναστροφής της θετικής εικόνας του περσινού δευτέρου εξαμήνου ή απλώς είναι μια κακή μικρή παρένθεση. Συνολικά, τα έσοδα του ΦΠΑ ήταν 55 εκατ. ευρώ χαμηλότερα από το στόχο, παρά το ότι ξεπέρασαν τα επίπεδα του περσινού Ιανουαρίου κατά 48 εκατ. ευρώ. Αυτό που ανησυχεί περισσότερο είναι ότι ο ΦΠΑ πλην καυσίμων και τσιγάρων κατέγραψε υστέρηση 88 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, όντας παράλληλα μικρότερος κατά 32 εκατ. ευρώ από τον περσινό Ιανουάριο.

Τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Μικρότερη κατανάλωση ή μεγαλύτερη φοροδιαφυγή ή και τα δύο μαζί, με δεδομένο ότι η “θολούρα” γύρω από τη χρήση του πλαστικού χρήματος και τις αποδείξεις, συνέβαλε αρνητικά σε αυτή την εικόνα. Αν τα στοιχεία του Φεβρουαρίου είναι καλύτερα, τότε η συζήτηση θα τελειώσει πριν καλά- καλά αρχίσει. Αν, όμως και ο Φεβρουάριος κλείσει αρνητικά, τότε θα ενταθούν οι πιέσεις από τους δανειστές και ειδικά από το ΔΝΤ, που πιστεύουν ότι η περσινή υπεραπόδοση στα φορολογικά έσοδα ήταν κατά μεγάλο μέρος συγκυριακού χαρακτήρα κι ως εκ τούτου μη επαναλαμβανόμενη.

Τη συνολική εικόνα των φορολογικών εσόδων, που εμφάνισαν υπέρβαση 254 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, σουλούπωσαν τα έσοδα από τις ρυθμίσεις οφειλών, οι οποίες διαφυλάσσονται ως κόρη οφθαλμού από όσους έχουν τη δυνατότητα καταβολής των τρεχουσών δόσεων. Είναι ενδεικτικό ότι τα έσοδα από φόρους εισοδήματος παρελθόντων οικονομικών ετών ξεπέρασαν το στόχο κατά 120 εκατ. ευρώ, ενώ τα έσοδα από τη ρύθμιση παλιών υποχρεώσεων από έμμεσους φόρους σημείωσαν υπέρβαση 106 εκατ. ευρώ.

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, οι οφειλέτες του Δημοσίου ξεπερνούν τα 4,1 εκατομμύρια, ενώ όσοι βρίσκονται στη “μπούκα” της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και κινδυνεύουν με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς ξεπερνούν τα 1,6 εκατομμύρια. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι ο αριθμός όσων βρίσκονται ήδη στη λίστα των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης υπολειπόταν των μνημονιακών δεσμεύσεων κατά περίπου 67.000 φορολογούμενους, θα πρέπει να αναμένεται νέο μπαράζ κατασχέσεων προκειμένου να καλυφθεί η διαφορά.

iefimerida

loading…

This entry was posted on Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου, 2017 at 20:21 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply