merida-piato-fagito

Υπάρχουν έξυπνοι τρόποι να μειώσετε το φαγητό που καταναλώνετε και να το ελέγξετε σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ ό,τι συνήθως. Τους ξέρετε;

Βάλτε στο πιάτο σας πρώτα τις υγιεινές τροφές
Είτε τρώτε στο σπίτι, είτε βρίσκεστε σε κάποιο μπουφέ, φροντίστε να βάλετε στο πιάτο σας πρώτα τις υγιεινές τροφές, όπως λαχανικά, σαλάτες κ.ο.κ. Ο λόγος είναι ότι σύμφωνα με τους ειδικούς, γεμίζουμε το πιάτο μας με μεγάλη ποσότητα από τα πρώτα φαγητά που θα επιλέξουμε να βάλουμε από έναν μπουφέ, γι’ αυτό σκεφτείτε πρώτα κι αφήστε τα λιπαρά και τα κρεατικά για το τέλος.

Μασήστε τσίχλα όσο ψωνίζετε στο σούπερ μάρκετ
Ίσως έχετε ήδη ακούσει ότι δεν πρέπει να πηγαίνετε για ψώνια όταν πεινάτε, γιατί καταλήγετε να γεμίζετε το καλάθι σας με περισσότερα τρόφιμα. Ισχύει, αλλά ίσως θα ήταν καλό να δοκιμάσετε να μασάτε και τσίχλα χωρίς ζάχαρη. Σύμφωνα με μελέτες, όσοι μασούν τσίχλα νιώθουν λιγότερο το αίσθημα της πείνας κι έχουν λιγότερες λιγούρες, οπότε και αγοράζουν λιγότερα σνακ με πολλές θερμίδες, προτιμώντας πιο υγιεινές επιλογές, όπως λαχανικά.

Οι μαγειρικές εκπομπές βλάπτουν τη… σιλουέτα

Αποφύγετε τις μαγειρικές εκπομπές
Όταν κάθεστε στην τηλεόραση να χαλαρώσετε και βλέπετε να φτιάχνουν λαχταριστά πιάτα και αξιοζήλευτα επιδόρπια, τότε το πιθανότερο είναι να σας γεννηθεί η όρεξη να τσιμπολογήσετε στα ξαφνικά. Αυτό σημαίνει ότι σας δημιουργούνται λιγούρες, ενώ οι έρευνες το επιβεβαιώνουν, λέγοντας ότι όσοι βλέπουν εκπομπές που σχετίζονται με φαγητό, τρώνε περισσότερο και κυρίως γλυκά.

Χρησιμοποιήστε μπλε πιάτα και προτιμήστε μικρά μεγέθη
Είτε το πιστεύετε, είτε όχι, το χρώμα των πιάτων μπορεί να κάνει τη διαφορά στο πόσο φαγητό σερβίρετε στον εαυτό σας. Όσο περισσότερο το φαγητό «μπερδεύεται» με το χρώμα του πιάτου, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να φάτε παραπάνω, γι’ αυτό προτιμήστε πιάτα απόχρωσης που ξεχωρίζει εύκολα. Μην ξεχνάτε, επίσης, ότι το μέγεθος… μετράει κι ότι μεγαλύτερο πιάτο σημαίνει περισσότερο φαγητό. Σε μια μελέτη, μάλιστα, βρέθηκε ότι σε έναν κινέζικο μπουφέ, όσοι πήραν μεγάλο πιάτο, κατανάλωσαν τελικά 45% περισσότερο φαγητό, από αυτούς που προτίμησαν τα μικρότερα πιάτα.

Πριν ενδώσετε στις λιγούρες… παλέψτε το
Το να τρώτε επειδή είστε κουρασμένοι, νιώθετε ένταση ή δεν έχετε τίποτα καλύτερο να κάνετε, σας βγάζει εκτός ελέγχου. Δοκιμάστε όταν σας χτυπούν την… πόρτα οι λιγούρες, να κάνετε κάτι άλλο για 5 ή 10 λεπτά κι έπειτα να διαπιστώσετε αν πράγματι θέλετε ακόμα να φάτε. Οι πιθανότητες είναι ότι θα σας φύγει η επιθυμία, ή τουλάχιστον θα μειωθεί.

Μάτια που δεν βλέπονται, γρήγορα λησμονιούνται. Ισχύει και για τα σνακ

Κρατήστε τα ανθυγιεινά σνακ μακριά σας
Βάλτε όλα τα πατατάκια, τις σοκολάτες και τα μπισκότα σε μέρη όπου δεν τα βλέπετε. Αυτό αποτελεί έναν τρόπο να τα καταναλώνετε λιγότερο, που για κάποιους ανθρώπους «δουλεύει». Για του λόγου το αληθές, σύμφωνα με έρευνα, όταν υπάλληλοι γραφείου έκρυψαν τις σοκολάτες στο γραφείο τους, κατανάλωναν 48% λιγότερη ποσότητα, σε σχέση με όταν τις είχαν κοντά τους, διατηρώντας οπτική επαφή. Όταν τις έβαζαν στα συρτάρια, κατανάλωναν 25% λιγότερο, απ’ όταν τις είχαν πάνω στο τραπέζι.

Προτιμήστε το μικρό μέγεθος
Μια μεγάλη συσκευασία μπορεί να σας δελεάσει να φάτε περισσότερο φαγητό, ακόμη κι αν έχετε χορτάσει ή ακόμη κι αν δεν σας δελεάζει γευστικά. Στο πλαίσιο μελέτης, μάλιστα, όπου δόθηκε δωρεάν ποπ κορν στο σινεμά, σε μέτριο ή μεγάλο μέγεθος, με κάποιες ποσότητες να είναι φρέσκιες κι άλλες μπαγιάτικες, βρέθηκε ότι όλοι, ακόμη κι αυτοί που πήραν το μπαγιάτικο ποπ κορν, κατανάλωσαν παραπάνω (33-45%) όταν το έπαιρναν στο μεγάλο μέγεθος.

Τρώτε αργά και πίνετε νερό
Το «κόλπο» είναι απλό: φάτε μικρές μπουκιές, μασήστε αργά, καθυστερήστε λίγο την επόμενη μπουκιά και πιείτε νερό στο φαγητό. Αυτές οι απλές κινήσεις θα σας βοηθήσουν να μειώσετε φαγητό, άρα και θερμίδες, συνεχίζοντας να αισθάνεστε χορτάτοι.

 

clickatlife


loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.