Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Οι 9 «νάρκες» στον Προϋπολογισμό του 2017 -Πώς ο σχεδιασμός μπορεί να γίνει… χαρτοπόλεμος

4 Οκτωβρίου, 2016 by Χρήστος Μίμης

οικονομικων υπουργειοΜε ανατροπές εν τη γενέσει του κινδυνεύει ο Προϋπολογισμός της επόμενης χρονιάς, καθώς όπως παραδέχεται το οικονομικό επιτελείο, σε κάθε βήμα κρύβονται «νάρκες».

Τι μπορεί να πάει στραβά και να γίνει… χαρτοπόλεμος ο σχεδιασμός για επιστροφή σε ανάπτυξη και σταδιακή έξοδο από την κρίση; Ούτε ένα, ούτε δύο αλλά τουλάχιστον 9 παραδοχές:

  1. Η αποτελεσματική αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, που είναι βασική προϋπόθεση για τη διοχέτευση «ζεστού» χρήματος στην αγορά
  2. Η υλοποίηση των δομικών μεταρρυθμίσεων, που είναι αναγκαίες για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, με τρόπους πέρα από την εσωτερική υποτίμηση (δηλαδή τη ραγδαία μείωση των εισοδημάτων), που έχει εξαντλήσει τα περιθώρια συνεισφοράς της
  3. Η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων
  4. Οι διαβουλεύσεις για το Χρέος και η σταδιακή εφαρμογή μέτρων βραχυπρόθεσμου και μεσομακροπρόθεσμου χαρακτήρα
  5. Η παγίωση της δημοσιονομικής σταθερότητας, έτσι ώστε να μην υπάρξει ανάγκη ενεργοποίησης του «κόφτη»
  6. Η ενίσχυση του δικτύου κοινωνικής συνοχής, με δράσεις για τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα
  7. Τα… απόνερα του Brexit κυρίως στις αποδόσεις των ομολόγων, στις προοπτικές ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας, στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, στα αντανακλαστικά εσωστρέφειας που μπορούν να αναπτυχθούν στα κράτη- μέλη
  8. Το ενδεχόμενο «ναυαγίου» στη συμφωνία Ε.Ε.- Τουρκίας για το προσφυγικό
  9. Ενδεχόμενη παράταση των υφιστάμενων γεωπολιτικών συνθηκών στην ευρύτερη περιοχή της Α. Μεσογείου και της Μ. Ανατολής, με αρνητικές επιπτώσεις στον Τουρισμό και στις επενδύσεις στην Ελλάδα.

Κίνδυνοι κρύβονται, όμως και στις διακυμάνσεις των διεθνών τιμών του πετρελαίου. Σύμφωνα με τις ως τώρα προβλέψεις, η τιμή του «μαύρου» χρυσού εκτιμάται ότι θα «παίξει» στα επίπεδα των 50 δολαρίων το 2017, από περίπου 43 δολάρια το 2016. Ωστόσο, αν οι προβλέψεις αυτές ανατραπούν, τότε θα ανατραπούν και οι σχεδιασμοί για τα προσδοκώμενα φορολογικά έσοδα από την αύξηση των ΕΦΚ σε βενζίνη, πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

iefimerida

This entry was posted on Τρίτη, 4 Οκτωβρίου, 2016 at 09:50 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply