Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Πόσο ενοικιάζονται τα φοιτητικά σπίτια- Αναλυτικά οι τιμές ανά περιοχή

29 Αυγούστου, 2016 by Χρήστος Μίμης

enoikia ενοικια φοιτητες
Φθηνότερα ενοίκια σε σχέση με πέρυσι θα πληρώσουν φέτος οιοικογένειες των φοιτητών που πέρασαν σε σχολές μακριά από την πόλη τους, με τις εκπτώσεις, ειδικά για τα ακίνητα δεκαετίας να φθάνουν ακόμη και το 10%.

Την ίδια στιγμή, φαίνεται ότι είναι περισσότεροι οι γονείς φέτος που συζητούν και την αγορά ενός ακινήτου, ζητώντας ωστόσο τιμές ευκαιρίας και διαθέτοντας ποσά μεταξύ 20 έως 25 χιλ. ευρώ με σκοπό να επενδύσουν σε ένα ακίνητο – γκαρσονιέρα ή παλαιό «δυαράκι». Ο λόγος; Η «προστασία» για τις λιγοστές οικονομίες που μπορεί να διαθέτουν ειδικά τη δεδομένη περίοδο, κατά την οποία οι τιμές πώλησης των ακινήτων βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών.

Τα στοιχεία προκύπτουν από την ετήσια έρευνα πανελλαδικού δικτύου κτηματομεσιτικών υπηρεσιών, σύμφωνα με την οποία τα μισθώματα των κατοικιών για τους φοιτητές έχουν υποχωρήσει σε σχέση με πέρυσι από 5-7 % για παλαιά ακίνητα, ενώ η πτώση για ακίνητα δεκαετίας αγγίζει το 10%. «Ενώ πριν 3-4 χρόνια δεν γινόταν λόγος για αγορά ακινήτων από τους γονείς ως μορφή επένδυσης (σ.σ. κάτι το οποίο ήταν σύνηθες προ κρίσης) τώρα, φαίνεται ότι υπάρχουν ορισμένοι οι οποίοι ζητούν, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα, ευκαιρίες, τα λεγόμενα «σκοτωμένα» ακίνητα και γκαρσονιέρες ακόμη κι έως 6.000 – 10.000 ευρώ, κατά κύριο λόγο στο κέντρο της Αθήνας. Θα πρέπει να τονιστεί ωστόσο ότι οι συγκεκριμένες περιπτώσεις είναι ακραίες και περιορισμένης κλίμακας», επισημαίνει η έρευνα. Από την άλλη, οικογένειες που διαθέτουν ρευστότητα, ζητούν να προκαταβάλλουν σε μετρητά τα μισθώματα όλου του έτους, αποκομίζοντας έτσι μια έκπτωση της τάξεως του ενός μισθώματος, ενώ άλλοι ζητούν το μισθωτήριο να έχει έναρξη μετά τις 20-25/9 ώστε να εξοικονομήσουν ενοίκια και λογαριασμούς. Αιτήματα, τα οποία αρκετοί ιδιοκτήτες ακινήτων κάνουν αποδεκτά.

Όπως επισημαίνεται στην έρευνα του γνωστού κτηματομεσιτικού δικτύου, η συνήθης ερώτηση όλων των γονιών είναι αν το ακίνητο έχει αυτόνομη θέρμανση, αν ανοίγει το καλοριφέρ όταν είναι κοινόχρηστο και ποιο είναι το μηνιαίο ποσό των κοινοχρήστων. «Ας μην ξεχνάμε ότι σε πολλές περιπτώσεις, το κόστος θέρμανσης, κοινοχρήστων καθώς και λογαριασμών ΔΕΗ, νερού κλπ μπορεί να είναι ένα κόστος που ισοδυναμεί με το μηνιαίο μίσθωμα».

Η έκθεση επισημαίνει ότι οι γονείς θα πρέπει να κινηθούν όσο πιο γρήγορα μπορούν, αν πραγματικά είναι σίγουροι για τη σχολή εισαγωγής του νέου φοιτητή, διότι το φαινόμενο αισχροκέρδειας κατά την περίοδο των εγγραφών θα παρατηρηθεί κι εφέτος, ενώ δεν είναι λίγα τα κρούσματα κυκλωμάτων από ανέργους και συνταξιούχους που έχουν αποκτήσει πρόσβαση στα στέκια των φοιτητών και «ψαρεύουν» ενοικιαστές: «Η ομάδα του κυκλώματος κατευθύνει τους υποψήφιους πελάτες σε συγκεκριμένους ιδιοκτήτες ακινήτων, με το αζημίωτο, καθώς για κάθε πελάτη – ενοικιαστή, τα μέλη της ομάδας παίρνουν και τα ανάλογα ποσοστά. Μάλιστα, στις περισσότερες περιπτώσεις τα μέλη του κυκλώματος, παίρνουν ως αμοιβή το ένα από τα δυο ενοίκια τα οποία απαιτούνται για να υπογραφεί το ιδιωτικό συμφωνητικό μίσθωσης του ακινήτου», αναφέρεται στην έρευνα. Επιπλέον, κατά τις ημέρες των εγγραφών μπορεί να υπάρξει έως και 20 % ‘’καπέλο’’ σε ακίνητο κοντά στις σχολές.

Η νέα τάση

Μία νέα τάση, προερχόμενη από το εξωτερικό κερδίζει συνεχώς έδαφος και εξυπηρετεί τις απαιτήσεις τόσο των γονέων όσο και των φοιτητών: Οι λέξεις student flats ή student studios, είναι πλέον σίγουρα γνώριμες στους Έλληνες φοιτητές που σπουδάζουν στο εξωτερικό. Πλέον, πολλοί είναι οι νέοι εγχώριοι φοιτητές που σίγουρα θα την έχουν συναντήσει κατά την επίσκεψη τους σε φοιτητικά sites. Στην Ελλάδα και κυρίως σε κεντρικά σημεία των πόλεων Πάτρα, Αθήνα (Κυψέλη) και σύντομα στη Θεσσαλονίκη λειτουργούν student flats – student studios. Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη λύση διαμονής του φοιτητή, διότι το μόνο που έχει να μεταφέρει, είναι τα ρούχα του. Τα student flats, διαθέτουν μοντέρνο design και είναι πλήρως ανακαινισμένα ή σε κτίρια σχεδόν νεόδμητα, αλλά δεν είναι μόνο αυτό που τα κάνει ξεχωριστά. Διαθέτουν, πλήρη επίπλωση, αυτόνομη θέρμανση, αποθηκευτικούς χώρους, κουζίνα εξοπλισμένη με τις απαραίτητες ηλεκτρικές συσκευές και γρήγορη free σύνδεση internet, δηλαδή όσα χρειάζεται ένας φοιτητής. Το σημαντικό όμως για τους γονείς, που τους καλύπτουν τα student flats – student studios, είναι το laundry room, η πλήρης τεχνική υποστήριξη (π.χ. ηλεκτρολόγος, υδραυλικός), υπεύθυνο διαμονής και διαχείρισης, συνεργείο καθαρισμού, 24ωρο σύστημα ασφαλείας, αλλά όλα αυτά με ένα κόστος πολύ ανταγωνιστικό που μπορεί να συσχετιστεί με μια απλή μίσθωση διαμερίσματος.

Oι τιμές

Οσον αφορά τις τιμές, ενδεικτικά, όπως αναφέρεται στην έρευνα, φοιτητές σε πόλεις όπως τα Γρεβενά, η Καστοριά, Κιλκίς, Κοζάνη, Φλώρινα, μπορούν να βρουν χαμηλές τιμές σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα , ωστόσο θα πρέπει να υπολογίσουν ότι το κόστος της θέρμανσης είναι υψηλό.

Αντίστοιχα, στην Αθήνα, φοιτητές της Γυμναστικής Ακαδημίας προτιμούν τη διαμονή τους στο Ν.Κόσμο και στη Δάφνη, ενώ οι φοιτητές των ΑΤΕΙ στο Ν. Αττικής προτιμούν τις περιοχές πλησίον των ΑΤΕΙ Αιγάλεω και Αγ. Αντώνιο κυρίως όπου υπάρχει σταθμός metro διότι μπορούν σε λίγα λεπτά να βρίσκονται στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Οι φοιτητές των ΑΕΙ στη Πάτρα επιλέγουν περιοχές κοντά στο κέντρο της πόλης ή κοντά στις στάσεις των λεωφορείων προς το πανεπιστήμιο όπως Ανθούπολη, Αγυιά, Αγ. Σοφία, Πυροσβεστείο, περιοχές όπου διαμένουν κυρίως οικογένειες και είναι ασφαλείς και η απόσταση από το κέντρο της πόλης δεν ξεπερνά τα 10-15 λεπτά με τη συγκοινωνία. Οι φοιτητές των ΑΤΕΙ Πατρών επιλέγουν περιοχές πλησίον του ΑΤΕΙ π.χ Ταραμπούρα, Ζαρουχλέϊκα όπου μπορούν μέσα σε 15 λεπτά να είναι στο κέντρο της πόλης μόνο με ένα λεωφορείο σε 10-15 λεπτά.

Στα Χανιά οι περιοχές Νέα Χώρα & η Παλαιά Πόλη έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση, ενώ στο Ηράκλειο, φτηνές λύσεις βρίσκει κανείς στις περιοχές Λ.Κνωσού, 62 Μαρτύρων & Χανιόπορτα.

Στη Λάρισα σε περιοχές όπως Νεάπολη, Λιβαδάκι, Νέα Πολιτεία, Φιλιππούπολη και Άγιος Κωνσταντίνος υπάρχουν πολυτελείς γκαρσονιέρες από 150 ευρώ.

Σύμφωνα με το Star-fm.gr, στα Γρεβενά οι τιμές ξεκινούν από 150€.

Δείτε εδώ τις τιμές των φοιτητικών κατοικιών σε όλη την Ελλάδα.

Star-fm.gr με πληροφορίες από το newmoney

loading…

This entry was posted on Δευτέρα, 29 Αυγούστου, 2016 at 09:02 and is filed under ΓΡΕΒΕΝΑ, ΚΟΖΑΝΗ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΑΙΔΕΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply