Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

ΕΝΦΙΑ-σοκ για 600.000 ιδιοκτήτες- Θα πληρώσουν πάνω από 1.000 ευρώ

22 Αυγούστου, 2016 by Σταματίνα

enfia-sok-708

Με τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ να βρίσκονται… καθ’ οδόν το κόστος θα είναι ιδιαίτερα βαρύ για 600.000 ιδιοκτήτες που θα κληθούν να πληρώσουν φόρο που θα υπερβαίνει τα 1000 ευρώ.

Το μεγαλύτερο βάρος του φόρου θα πλήξει τη μεσαία τάξη, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Καθημερινής της Κυριακής, μετά τις  αλλαγές στις οποίες έχει προβεί το υπουργείο Οικονομικών για την ανακατανομή της φορολογικής επιβάρυνσης στα ακίνητα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα αυτό σημαίνει ότι το 8 έως 10% των ιδιοκτητών θα κληθεί να πληρώσει πάνω από το 30% του φετινού ΕΝΦΙΑ, δηλαδή περισσότερα από 800 εκατομμύρια ευρώ.

Τυχόν αδυναμία αυτών των νοικοκυριών να καταβάλουν τον φόρο που τους αναλογεί ουσιαστικά θα εγείρει αμφιβολίες για τον εισπρακτικό στόχο του φετινού ΕΝΦΙΑ, που ανέρχεται σε 2,65 δισεκατομμύρια ευρώ, προκαλώντας πιέσεις σε ολόκληρο τον προϋπολογισμό.

Δεδομένου μάλιστα ότι ο ΕΝΦΙΑ βεβαιώνεται σε ατομικό επίπεδο, θα υπάρξουν νοικοκυριά που θα κληθούν να πληρώσουν 3.000 έως 4.000 ευρώ, ποσά που πολλοί μεσαίοι αδυνατούν να καταβάλουν σήμερα, τουλάχιστον εμπρόθεσμα. Εαν δεν μπορέσουν να ανταποκριθούν στα πρόσθετα βάρη ο στόχος είσπραξης των 2,65 δισ. ευρώ θα τεθεί υπό αμφισβήτηση.

Υπενθυμίζεται πως η εκκαθάριση του φετινού ΕΝΦΙΑ αναμένεται να γίνει στα τέλη Αυγούστου. Με βάση τον ισχύοντα προγραμματισμό, ο φόρος θα πληρωθεί σε πέντε δόσεις, αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο.

iefimerida


loading…

This entry was posted on Δευτέρα, 22 Αυγούστου, 2016 at 18:49 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply