rio-medals-708

Χρυσό, αργυρό, χάλκινο. Τα μετάλλια για τα οποία αγωνίζονται, όπως σε όλους τους Ολυμπιακούς Αγώνες, οι αθλητές στο Ρίο. Ομως, κατά πόσο το χρυσό είναι χρυσό και πόσο μπορεί να αξίζει σε χρήματα;

Οχι, αν πιστεύατε ότι το χρυσό μετάλλιο είναι κατασκευασμένο από χρυσό πλανάσθε. Η τελευταία φορά που απονεμήθηκαν χρυσά μετάλλια από ατόφιο χρυσάφι στους αθλητές ήταν στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Στοκχόλμης το 1912.
Από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1916 η κατασκευή των εξολοκλήρου χρυσών μεταλλίων σταμάτησε και τα χρυσά που δίνονται στους πρώτους Ολυμπιονίκες περιέχουν μόνο 1,2% χρυσό. Το υπόλοιπο 99%, περίπου, αποτελείται από ανακυκλωμένο ασήμι. Πρόκειται δηλαδή για επίχρυσα μετάλλια.

Για παράδειγμα τα μετάλλια των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου ήταν κατασκευασμένα από μόλις 1% χρυσό και κατά 92,5% από ασήμι.

Ετσι, η αξία  ενός χρυσού μεταλλίου σε μετρητά σήμερα ανέρχεται σε 587 δολάρια, αν λάβουμε υπόψη μας την σημερινή αξία του χρυσού.

Τα αργυρά μεταλλία κατασκευάζονται από ανακυκλωμένο ασήμι κατά 30%. Προέρχεται δηλαδή, όπως σημειώνει το από καθρέφτες και πλάκες ακτίνων Χ.

Τα χάλκινα μετάλλια, πάλι κατασκευάζονται από τα υπολείμματα χαλκού που υπάρχουν στα εθνικά νομισματοκοπεία.

Και η ανακύκλωση δεν σταματά εκεί, αφού ακόμη και οι κορδέλες με τις οποίες κρεμούν τα μετάλλια στους λαιμούς των αθλητών προέρχεται από ύφασμα που έχει κατασκευαστεί από ανακυκλωμένο πλαστικό από παλιά μπουκάλια.

Στους Παραολυμπιακούς Αγώνες η διαφορά στα μετάλλια είναι ότι περιέχουν χαλύβδινες σφαίρες έτσι ώστε και οι αθλητές με τη μειωμένη όραση να προσδιορίζουν τον τύπο του μεταλλίου τους από τον θόρυβο που κάνουν όταν τα κουνούν.

Σημειώνεται ότι κάθε μετάλλιο ζυγίζει περίπου 500 γραμμάρια.


Στο Ρίο έφτιαξαν 5.130 μετάλλια

Οπως αποκάλυψε ο υπεύθυνος για την κατασκευή των μεταλλίων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, για τους Ολυμπιακούς και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο κατασκευάστηκαν 5.130 μετάλλια. Για καθένα από αυτά απαιτήθηκαν 48 ώρες δουλειάς, από μια ομάδα 80 ατόμων.

Ανέφερε ακόμη ότι τα 812 χρυσά ολυμπιακά μετάλλια με την εικόνα της θεάς Νίκης στο Παναθηναϊκό Στάδιο χαραγμένη πάνω τους, προέρχονται από χρυσό που παρήχθη, χωρίς τη χρήση υδραργύρου, αλλά με μια πιο φιλική προς το περιβάλλον μεθοδολογία.

Σημειώνεται ότι τα μετάλλια των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο απεικονίζουν στην μία πλευρά τους την φτερωτή θεά Νίκη των Αρχαίων Ελλήνων στο Παναθηναϊκό Στάδιο και στο κάτω μέρος τους πέντε ολυμπιακούς κύκλους ενώ στην άλλη πλευρά αναγράφεται το λογότυπο Ρίο 2016.



iefimerida

 

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.