pros-708_8

Με 12 πρόσφυγες και συγκεκριμένα τρεις οικογένειες Σύρων, ανάμεσά τους 6 παιδιά, επιστρέφει στο Βατικανό ο Πάπας Φραγκίσκος.




Οι δύο οικογένειες έφτασαν στη Λέσβο από τη Δαμασκό και η τρίτη οικογένεια από την περιοχή του Ντείρ Αζζόρ. Όλοι τους είναι μουσουλμάνοι και τα σπίτια τους ισοπεδώθηκαν από τους βομβαρδισμούς . Οι πρόσφυγες επιβιβάστηκαν στο αεροσκάφος της Alitalia λίγο πριν από την αναχώρηση της αποστολής του Ποντίφικα από το νησί του Β. Αιγαίου με προορισμό το Βατικανό.

Ηταν μια ισχυρή συμβολική κίνηση εκ μέρους του Πάπα να δώσει άσυλο σε αυτές τις οικογένειες των Σύρων προσφύγων προς ολόκληρη την Ευρώπη.

Μία από τις γυναίκες, η Νουρ («Άγιος φως» σημαίνει το όνομα της στα αραβικά) λίγο πριν αναχωρήσει είπε πως «το βράδυ είδε ένα πολύ φωτεινό όνειρο. Το πρωί σαν ξύπνησε τής είπαν ότι μαζί με την οικογένεια της αναχωρεί για το Βατικανό και μάλιστα μαζί με τον Πάπα».
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ – ΜΠΕ, χθες το μεσημέρι ο Πάπας ζήτησε μέσω αξιωματούχων του να υπάρξει μια έντονα συμβολική ενέργεια, να επιστρέψει στο Βατικανό μαζί με 10 πρόσφυγες που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες και έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα λόγω του κλεισίματος των συνόρων στα Βαλκάνια και στις χώρες της βόρειας Ευρώπης. Η ενέργεια αυτή του Ποντίφικα τη Ρώμης ερμηνεύεται ως εκδήλωση της δυσαρέσκειάς του για την ακολουθουμένη πολιτική και πρακτική αλλά και ως μήνυμα προς τους Ευρωπαίους ηγέτες.
Οι πρόσφυγες αυτοί επιλέχθηκαν με κλήρωση ανάμεσα στους διαμένοντες στον καταυλισμό του δήμου Λέσβου, στον Καρά Τεπέ της Μυτιλήνης. Στο σύνολο τους είχαν μπει στην Ελλάδα και καταγράφηκαν στο hotspot της Μόριας πριν από την 20η Μαρτίου, όταν και ίσχυσε η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας. Στη Λέσβο υπάρχουν συνολικά 417 πρόσφυγες που έφθασαν στην Ελλάδα πριν από την 20η Μαρτίου, και έχουν εγκλωβιστεί στη νησί.

Iταλός δημοσιογράφος ανέβασε το απόγευμα του Σαββάτου φωτογραφία από την στιγμή της άφιξης των 12 προσφύγων στη Ρώμη:

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.