Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Τα συνηθέστερα είδη λεκέ και πώς τα αντιμετωπίζουμε

23 Ιανουαρίου, 2016 by Σταματίνα

lekes-rouxo-katharoΚάθε λεκές θέλει τον δικό του χειρισμό που εξαρτάται από τον…εισβολέα που τον προκάλεσε, το είδος του υφάσματος που κινδυνεύει, το πόσο χρόνο έχει παραμείνει σε αυτή την κατάσταση κλπ. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν κάποιοι βασικοί κανόνες που αν ακολουθήσουμε, έχουμε μεγάλες πιθανότητες να σώσουμε το ρούχο.

Το μυστικό είναι να μην αφήσετε τον λεκέ να ποτίσει στις ίνες, άρα, όποιο είδος λεκέ και αν έχετε να αντιμετωπίσετε δράστε έγκαιρα για να μην εισχωρήσει το ανεπιθύμητο υλικό σε βάθος. Πλύντε άμεσα με νερό, αν δεν έχετε στη διάθεσή σας το κατάλληλο για τον εκάστοτε «εχθρό» αντίδοτο. Μην εφαρμόσετε πολύ ζεστό νερό και γενικά κρατήστε το αντικείμενο που θέλετε να σώσετε, μακριά από τη θερμότητα. Τέλος, μην τρίψετε με ένταση τον λεκέ, παρά προσπαθήστε να κάνετε απαλές εφαρμογές με πίεση αλλά χωρίς έντονη τριβή.

Αίμα: ξεπλύνετε με νερό σε θερμοκρασία δωματίου. Κατά προτίμηση βυθίστε το ρούχο σε νερό που δεν είναι καυτό, ούτε ιδιαίτερα κρύο, με απορρυπαντικό για 10-15 λεπτά. Μετά βάλτε το ρούχο στο πλυντήριο μόνο του.

Ντομάτα: απομακρύνετε την ντομάτα (ή τη σάλτα ντομάτας) με ένα μαχαίρι με το οποίο θα καθαρίσετε αρχικά την επιφάνεια. Βάλτε απορρυπαντικό πάνω στον λεκέ και ξεπλύνετε με κρύο νερό από την ανάποδη πλευρά του ρούχου. Μετά πλύνετε το ρούχο όπως θα κάνατε σε κάθε άλλη περίπτωση, στο πλυντήριο.

Βούτυρο/Λάδι: δράστε άμεσα ξεπλένοντας με χλιαρό νερό. Αν υπάρχει η δυνατότητα, βυθίστε το ύφασμα σε νερό με απορρυπαντικό για λίγα λεπτά. Βγάλτε το και ρίξε μια γενναία δόση απορρυπαντικού για τα πιάτα κατευθείαν στον λεκέ. Αφήστε το επίμαχο σημείο του ρούχου πάνω σε πετσέτα ή χαρτί κουζίνας σε στρώσεις και αφήστε το να απορροφήσει το λάδι από τις ίνες του υφάσματος. Μετά, προχωρήστε στο πλύσιμο, όπως κάνετε πάντα.

Κιτρινισμένος γιακάς: βυθίστε το ρούχο σε ζεστό αλατόνερο για αρκετή ώρα προτού το βάλετε στο πλυντήριο και ακολουθήσετε τη συνηθισμένη διαδικασία. Το αλάτι θα λειτουργήσει σαν φυτικό λευκαντικό και θα επαναφέρει τη ζωντάνια του λευκού στο ύφασμα.

clickatlife

This entry was posted on Σάββατο, 23 Ιανουαρίου, 2016 at 21:24 and is filed under ΓΥΝΑΙΚΑ, Χωρίς κατηγορία. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply