Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Ποιες τροφές προστατεύουν από την ουρολοίμωξη

8 Ιουλίου, 2015 by Χρήστος Μίμης

ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΗΟι ουρολοιμώξεις που οφείλονται σε ανθεκτικούς μικροοργανισμούς γίνονται ολοένα και πιο συχνές, κάτι που απασχολεί ιδιαιτέρως τους ειδικούς. Έτσι, αναζητούν τις πιθανές αιτίες της λοίμωξης και οι διατροφικές μας επιλογές φαίνεται πως είναι μία από αυτές.

Λίγο μετά τη λοίμωξη, τα κύτταρα παράγουν μια πρωτεΐνη που ονομάζεται σιδεροκαλίνη και η οποία μπλοκάρει την ανάπτυξη βακτηρίων όπως το E. Coli, το οποίο προκαλεί συχνά την ουρολοίμωξη. Η θετική αυτή έκβαση επιτυγχάνεται επειδή η πρωτεΐνη κρατά τον σίδηρο μακριά από τα βακτήρια, ενώ οι παθογόνοι μικροοργανισμοί τον χρειάζονται για να αναπτυχθούν.

Οι ερευνητές εξέτασαν της λειτουργία της πρωτεΐνης σε δείγματα ούρων από 50 άνδρες και γυναίκες.

Δύο ήταν οι παράγοντες που φάνηκε να προωθούν την αντίσταση στην ανάπτυξη των βακτηρίων: το υψηλό (πιο αλκαλικό) pH και τα αυξημένα επίπεδα προϊόντων μεταβολισμού που παράγονται από μικρόβια του γαστρεντερικού. Τα συγκεκριμένα προϊόντα μεταβολισμού προέρχονται από τις τροφές που καταναλώνουμε ή μεταβολίζονται από κύτταρα των βακτηρίων που υπάρχουν στις τροφές.

Σχετική μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Biological Chemistry.

Τόσο το pH των ούρων όσο και η παραγωγή προϊόντων μεταβολισμού επηρεάζονται επομένως από τη διατροφή. Το pH αυξάνεται με την επαρκή πρόσληψη ασβεστίου, ενώ η παραγωγή προϊόντων μεταβολισμού καθοδηγείται από τις αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες υπάρχουν σε μεγάλη περιεκτικότητα στον καφέ, το τσάι, τα μούρα, το κόκκινο κρασί και τη μαύρη σοκολάτα.

onmed

This entry was posted on Τετάρτη, 8 Ιουλίου, 2015 at 17:05 and is filed under ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply