Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Πώς και ποιοι δημόσιοι υπάλληλοι μπορούν να κερδίσουν ως και 6 έτη για τη σύνταξη

18 Ιουνίου, 2015 by Χρήστος Μίμης

ΤΙ ΠΡΟΒΕΛΕΠΕΙ ΤΟ ΜΙΝΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
dhmosio - ΔΗΜΟΣΙΟ
Κίνητρα συνταξιοδότησης για τους δημοσίους υπαλλήλους με την προσαύξηση των ετών υπηρεσίας, αλλά και την τελική τους σύνταξης ως και 6 έτη, προβλέπει μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που δόθηκε στη δημόσια διαβούλευση και αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, δίδεται η δυνατότητα σε όλους ανεξαιρέτως τους δημοσίους υπαλλήλους να αναγνωρίσουν έναντι εξαγοράς τους χρόνους αδειών άνευ αποδοχών που πήραν από την υπηρεσία τους, για οποιονδήποτε λόγο.

Οι χρόνοι αυτοί δεν θεωρούνταν συντάξιμοι και με το νομοσχέδιο παρέχεται η δυνατότητα στους δημοσίους υπαλλήλους να τους αναγνωρίσουν καταβάλλοντας οι ίδιοι τις προβλεπόμενες ασφαλιστικές εισφορές, είτε για να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα είτε και για προσαύξηση της σύνταξής τους, στην περίπτωση που έχουν ήδη θεμελιωμένο δικαίωμα.

Ποιοι ευνοούνται
Με τη διάταξη αυτή διευκολύνεται η έξοδος χιλιάδων υπαλλήλων οι οποίοι έχουν συμπληρώσει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης (π.χ. 58 ή 59 ετών) αλλά δεν έχουν συμπληρώσει και τον απαιτούμενο χρόνο εξόδου, δηλαδή τα 35, 36 ή 37 έτη ασφάλισης.

Για παράδειγμα, δημόσιος υπάλληλος που συμπλήρωσε 25 έτη το 2010 και σήμερα έχει 30 έτη, σε ηλικία 58 ετών δεν μπορεί να βγει στη σύνταξη αν δεν έχει συνολική υπηρεσία 35 ετών. Ο νόμος δεν του επέτρεπε μέχρι τώρα να συμπληρώσει τα 35 χρόνια αναγνωρίζοντας πλασματικά έτη. Με τις διατάξεις όμως που περιλαμβάνονται στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, μπορεί να χρησιμοποιήσει κάθε διάστημα που απουσίασε με άδεια άνευ αποδοχών από το Δημόσιο ώστε να συμπληρώσει 35ετία και να αποχωρήσει με σύνταξη άμεσα!

e-typos

This entry was posted on Πέμπτη, 18 Ιουνίου, 2015 at 10:13 and is filed under ΕΡΓΑΣΙΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply