Ο καβγάς του Γιάνη με τη Λαγκάρντ Να «καλοπιάσει» τον Αλέξη Τσίπρα επιχείρησε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία εν μέσω πιέσεων για να επιτευχθεί η συμφωνία με τους Θεσμούς και να ξεκινήσουν οι μεταρρυθμίσεις έστειλε το μήνυμα πως με τον τρόπο αυτόν θα ανακτηθεί η εθνική κυριαρχία, που αποτελεί προεκλογική υπόσχεση του ΣΥΡΙΖΑ.

Είχε προηγηθεί «καβγάς» της κ. Λαγκάρντ με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, με αφορμή μια αναφορά της για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και τις επιπτώσεις του Grexit στον ελληνικό λαό, που επανέφερε την Πέμπτη σε συνέντευξή της στο κανάλι CNBC.

Απαντώντας σε ερωτήσεις μετά την ομιλία της στο Atlantic Council, η κ. Λαγκάρντ ανακοίνωσε ότι η δανειακή δόση της Ελλάδας έφτασε στο Ταμείο. «Ναι, έχω πάρει πίσω τα χρήματά μου», δήλωσε χαρακτηριστικά και προχώρησε σε μια τοποθέτηση που αποτελεί τη θέση της για τη συνεργασία με την Ελλάδα και τους υπόλοιπους Θεσμούς.

«Αυτό που χρειάζεται τώρα -είπε η γενική διευθύντρια- δεν είναι να μιλάμε αλλά να κάνουμε τη δουλειά. Οι ελληνικές αρχές, μαζί με τους εκπροσώπους των τριών Θεσμών, όπως τους αποκαλούμε τώρα, πρέπει να καθίσουν κάτω να κάνουν τη δουλειά, να εστιάσουν στον στόχο του τι επιδιώκεται για την Ελλάδα».

Τονίζοντας μία μία τις λέξεις, η κ. Λαγκάρντ είπε ότι ο στόχος αυτός είναι «η ανοικοδόμηση και σταθεροποίηση της οικονομίας, ώστε να ανακτηθεί η κυριαρχία της χώρας». Αναφερόμενη εμμέσως στην άρον άρον συνάντησή της με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη την Κυριακή του καθολικού Πάσχα, η επικεφαλής του Ταμείου είπε ότι η ίδια και τα στελέχη που ασχολούνται με την Ελλάδα εργάζονται για να τη βοηθήσουν ανεξάρτητα από μέρες και τοποθεσίες…

Δεσμεύσεις
«Από την πλευρά μας», τόνισε, «δεσμευόμαστε απολύτως, συμπεριλαμβανομένων των Σαββατοκύριακων, οποτεδήποτε και οπουδήποτε -στην Αθήνα, στις Βρυξέλλες, στην Ουάσιγκτον- να βοηθήσουμε τις αρχές να καταλήξουν σε μέτρα που θα αποδώσουν τους στόχους του προγράμματος ενώ θα σέβονται κάποιες από τις δεσμεύσεις που έχουν γίνει κατά τη διάρκεια του πολιτικού κύκλου (σ.σ.: εννοεί την προεκλογική εκστρατεία). Είναι ένα δύσκολο μονοπάτι, αλλά πρέπει να το προχωρήσουν για να βελτιωθεί η κατάσταση».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιλογή της να αναφερθεί στις προεκλογικές δεσμεύσεις του πρωθυπουργού και του ΣΥΡΙΖΑ εντάσσεται στην αποδοχή εκ μέρους της του να βοηθήσει ώστε να αρθεί το αδιέξοδο. Στη διάρκεια της συνάντησης με τον Γιάνη Βαρουφάκη και τον Παναγιώτη Ρουμελιώτη που τον συνόδευε, τονίστηκε το πρόβλημα που δημιουργεί η απουσία συμφωνίας.

Μάλιστα, σε ένα σημείο στράφηκε προς τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών και δραματοποίησε την κατάσταση στην περίπτωση που η Ελλάδα εξέλθει από τη ζώνη του ευρώ με τον έναν ή τον άλλον τρόπο (εννοούσε να αναγκαστεί ή να εξέλθει συμφωνημένα).

«Θα είναι καταστροφή για τον ελληνικό λαό η έξοδος από την Ευρωζώνη. Θα είναι ολέθριο λάθος αν το επιτρέψετε ή το επιδιώξετε». Και προχώρησε λέγοντας τα εξής ως προειδοποίηση: «Εμείς και οι υπόλοιποι Θεσμοί είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο, αλλά οι Ελληνες θα βιώσουν φρικτές καταστάσεις».

Ηταν μια φράση πολύ ενοχλητική, που προς στιγμήν «πάγωσε» τους συνομιλητές της, αλλά δείχνει επίσης ότι ύστερα από πέντε χρόνια μνημονίου, οι πάντες προετοιμάστηκαν για να αντιμετωπίσουν σχεδόν ανώδυνα οποιαδήποτε κατάσταση.

Βεβαίως υπάρχουν οικονομολόγοι στην Ουάσιγκτον, αλλά και η αμερικανική κυβέρνηση, που πιστεύουν ότι η Ελλάδα επηρεάζει και σήμερα σημαντικά την Ευρωζώνη και την παγκόσμια οικονομία. Και αυτός είναι ο λόγος που ο Λευκός Οίκος και το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ συνεχίζουν να τηλεφωνούν σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και να πιέζουν για να αποφευχθεί το «ατύχημα». Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές της Ουάσιγκτον, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε στην κ. Λαγκάρντ ως εξής:

«Δεν εξετάζουμε τέτοιο ενδεχόμενο» (σ.σ.: εννοεί το Grexit). Αλλά, συνέχισε, «δεν θα είναι αναίμακτη η κατάσταση για κανέναν (συμπεριλαμβανομένων του ΔΝΤ, της Ευρώπης και της ΕΚΤ) έαν αυτό συμβεί. Βοηθήστε να προχωρήσουμε στις μεταρρυθμίσεις και περάστε το μήνυμα στην ΕΚΤ να μη συμπεριφέρεται εχθρικά στην Ελλάδα και να σταματήσει την ασφυξία».

 ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.