ολυμπιακος allΟ Ολυμπιακός είναι από τις ομάδες οι οποίες ανελλιπώς συμμετέχουν στο… eurogroup της ΟΥΕΦΑ. Το γεγονός ότι έχει κατακτήσει τα 16 από τα 18 πρωταθλήματα από το 1997 και εφεξής, ενώ το αυτό θα συμβεί και φέτος, δίνει τη δυνατότητα στην πειραϊκή ομάδα να έχει εξασφαλισμένη θέση στους χρυσοφόρους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, οι οποίοι από την επόμενη αγωνιστική περίοδο γίνονται… πλατινένιοι. Του επιτρέπει να μπαίνει με τρόπο δυναμικό στη μεταγραφική αγορά και να αποκτά παίχτες από τη βιτρίνα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Η ΠΑΕ των «ερυθρολεύκων» κατά την περασμένη αγωνιστική περίοδο είχε αποκομίσει από τη συμμετοχή της στο Τσάμπιονς Λιγκ, χρονιά κατά την οποία διεκδίκησε την είσοδό της στους «8» του θεσμού, έσοδα που έφτασαν τα 27,4 εκατ. €. Φέτος εκτιμάται ότι με το «καλημέρα» τα έσοδα θα φτάσουν τα 22 εκατ. € και στον Πειραιά ετοιμάζονται για μεταγραφική επίθεση, καθώς με «συμπαίχτη» τον… Μισέλ Πλατινί δύνανται να διαπραγματευθούν και να αποκτήσουν υψηλότερου κόστους και ποιότητας ποδοσφαιριστές.

Και δεν είναι μόνον ο Ολυμπιακός που… ευγνωμονεί τον πρώην μεγάλο Γάλλο άσο, που ως παίχτης ήταν ο πρώτος που είχε κατακτήσει για τρεις συνεχείς χρονιές (1983, 1984 και 1985) τη «Χρυσή Μπάλα» – μέχρι να βρεθεί ο Λιονέλ Μέσι και να τα σαρώσει όλα. Από τη μέρα που αποφάσισε ο 59χρονος «πολιτικός» του ποδοσφαίρου να «παίξει μπάλα» και σε διοικητικό επίπεδο, αντικαθιστάς τον Ιανουάριο του 2007 τον Λέναρτ Γιόχανσον, η αξία του προϊόντος που λέγονται «διασυλλογικές διοργανώσεις» εκτοξεύτηκε στα ύψη, κυρίως σε ό,τι αφορά το Τσάμπιονς Λιγκ. Το 2007, λοιπόν, η ΟΥΕΦΑ μοίραζε στις συμμετέχουσες ομάδες 580 εκατ. € και από την επόμενη αγωνιστική περίοδο το ποσόν εκτοξεύεται στο 1,2 δισ. €, ενώ και τα χρήματα που διανέμονται από το market pool γνώρισαν… άνθηση, που σύμφωνα με τους αναλυτές έφτασε στο 40%.

Επιπλέον χρήματα
Μεταξύ των ωφελημένων από τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται στον ευρωπαϊκό χάρτη του ποδοσφαίρου θα είναι και ο Ολυμπιακός, καθώς θεωρείται δεδομένη η κατάκτηση και του φετινού πρωταθλήματος -χρειάζεται να πάρει τέσσερις βαθμούς σε πέντε αγώνες-, συνεπώς και συμμετοχή του στους… πλατινένιους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, που πλέον δεν θα αποτιμάται 8,6 εκατ. €, ως ίσχυε μέχρι τώρα, αλλά 12 εκατ. €. Επιπρόσθετα αυξάνεται το ποσόν που θα λαμβάνει για κάθε νίκη (1,5 εκατ. € από 1 εκατ. €), αλλά και από το market pool.

Φέτος, ο Ολυμπιακός εισέπραξε 8,6 εκατ. € ως μπόνους συμμετοχής στους ομίλους και άλλα 3 εκατ. € από τις τρεις νίκες που πέτυχε στους ομίλους. Ητοι 11,6 εκατ. €, ενώ εκτιμάται ότι θα εισπράξει από το market pool τουλάχιστον άλλα 10 εκατ. € (πέρυσι είχε λάβει για τα τηλεοπτικά δικαιώματα 11,6 εκατ. €). Αν την επόμενη σεζόν πραγματοποιήσει ακριβώς την ίδια πορεία, τα έσοδά του από 22 εκατ. € αναμένεται να φτάσουν περίπου στα 30 εκατ. €! Και τούτο γιατί το μπόνους συμμετοχής θα είναι 12 εκατ. € και η κάθε νίκη 1,5 εκατ. €. Αρα οι 3 νίκες θα του αποφέρουν 4,5 εκατ. €, συν τα 12 εκατ. € της συμμετοχής, ίσον 16,5 εκατ. €. Οσο για τα τηλεοπτικά δικαιώματα κι εκεί αναμένεται αύξηση και από περίπου 10 εκατ. που ήταν φέτος θα φτάσει τα 13 εκατ. €. Αρα τα συνολικά έσοδα θα αγγίξουν τα 30 εκατ. €.

Με τα νέα οικονομικά δεδομένα, λοιπόν, αλλά και με κέρδη ύψους 7,8 εκατ.€ που είχε κατά την περασμένη οικονομική χρήση, ο Ολυμπιακός θα μπει δυναμικά στο μεταγραφικό παζάρι, προκειμένου να εμφανιστεί ακόμα πιο δυνατός στις νέες προκλήσεις που ανοίγονται μπροστά του. Η πρώτη πρόκληση αφορά την όσο δυνατόν καλύτερη συγκομιδή βαθμών στο Τσάμπιονς Λιγκ, προκειμένου να συμβάλει καθοριστικά ώστε η Ελλάδα να επιστρέψει στις προνομιούχες θέσεις του κατάταξης της ΟΥΕΦΑ και να μη χρειάζεται ο πρωταθλητής να δίνει δύο προκριματικούς για να φτάσει στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.

Κάτι που θα συμβεί από την αγωνιστική περίοδο 2016-2017, με τη χώρα μας να κατέχει φέτος τη 13η θέση, αλλά του χρόνου να ξεκινάει από τη 14η θέση. Κι αν η 13η θέση σου παρέχει το… μαξιλαράκι της ελπίδας, ο κάτοχος του Τσάμπιονς Λιγκ και του Γιουρόπα Λιγκ να έχει εξασφαλίσει τη συμμετοχή του στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ μέσω των πρωταθλημάτων τους, ώστε να ελευθερωθεί μία θέση, την οποία θα καταλάβει η κατέχουσα τη 13η θέση στο FIFA ranking, με τη 14η θέση δεν μπορείς να κάνεις κανένα όνειρο.

Πέραν του… Μισέλ Πλατινί, στον Ολυμπιακό «παίζουν μπάλα» οι διοικούντες την ΠΑΕ, αλλά και ο Βίτορ Περέιρα. Οι ιθύνοντες της πειραϊκής ΠΑΕ ετοιμάζουν τα πλάνα τους για τη μεταγραφική εξόρμηση, η οποία θα καθοριστεί εν πολλοίς από την εξέλιξη που θα σημειωθεί στα θέματα δύο εκ των δανεικών παιχτών: του Κώστα Μήτρογλου και του Λούκα Μιλιβόγεβιτς. Αν επέλθει συμφωνία των «ερυθρολεύκων» με τις ομάδες τους, τη Φούλαμ και την Αντερλεχτ, για αγορά των δικαιωμάτων τους ή επέκταση του δανεισμού, τότε ο Ολυμπιακός θα δώσει τα περισσότερα των χρημάτων του για την αγορά ενός σπουδαίου εξτρέμ κι ενός κεντρικού αμυντικού. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει σημείο προσέγγισης, τότε το ταμείο θα ανοίξει διάπλατα για την απόκτηση ενός σέντερ φορ κι ενός αμυντικού χαφ από το… πάνω ράφι.Ολα είναι ρευστά, λοιπόν. Τα μόνα δεδομένα είναι τα περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ από τη συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ 2015-’16.

ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΙΩΤΗΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.