Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Στα 7 δισ. έφθασαν οι εκροές μετά την προκήρυξη των εκλογών

19 Ιανουαρίου, 2015 by Χρήστος Μίμης

Πάνω από 700 εκατ. οι σημερινές αναλήψεις από τα γκισέ

λεφταΕντονότερες πιέσεις στα γκισέ δέχονται οι τράπεζες, μετά τις πληροφορίες που έγιναν γνωστές την Παρασκευή, ότι και οι 4 συστημικές τράπεζες κατέθεσαν αιτήσεις για να ενταχθούν στον ELA.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταφέρουν τραπεζικές πηγές, η πίεση που υπήρχε στην αρχή της προηγούμενης εβδομάδας και είχε διαμορφωθεί σε μια καθημερινή αιμορραγία της τάξης των 400-500 εκατ. ευρώ, έχει επιταχυνθεί από την Παρασκευή και η εκτίμηση είναι πως πλέον οι εκροές παγιώνονται πάνω από τα 700 εκατ. την ημέρα.

Οι εκτιμήσεις των τραπεζιτών είναι ότι από την ώρα που ξεκίνησε η πολιτική αστάθεια, έχουν χαθεί καταθέσεις περίπου 7 δισ. ευρώ. Εάν πράγματι παγιωθεί ο ρυθμός και κατά τις επόμενες ημέρες σε εκροές 700 εκατ. ευρώ ή και υψηλότερα, υπολογίζουν ότι θα φύγουν ακόμα περισσότερα από 3 δισ. μέχρι τις εκλογές.

Να σημειωθεί πως το φαινόμενο έχει πάρει μεγαλύτερη διάσταση και είναι χαρακτηριστικό ότι οι εκροές σημειώνονται όχι μόνον στις 4 συστημικές τράπεζες, που βρίσκονται ούτως ή άλλως στο επίκεντρο της ανησυχίας των καταθετών, αλλά και σε πολύ μικρότερα πιστωτικά ιδρύματα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα, σύμφωνα με τραπεζικές πήγες, από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων όπου οι διαδικασίες απόσυρσης χρημάτων όπως και κατάθεσης είναι γραφειοκρατικές και απαιτητικές σε σχέση με τις εμπορικές τράπεζες, και συνεπώς οι καταθέτες χρειάζονται πολύ περισσότερο χρόνο για να διεκπεραιώσουν μια συναλλαγή, είχαν φύγει μέχρι τη 1 το μεσημέρι περισσότερα από 10 εκατ. ευρώ καταθέσεις.

newmoney

This entry was posted on Δευτέρα, 19 Ιανουαρίου, 2015 at 22:36 and is filed under ΕΚΛΟΓΕΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply