Μπορεί να μην το έχει συνειδητοποιήσει πολύς κόσμος, ωστόσο τα χαράματα 15ης Οκτωβρίου γράφτηκε ιστορία για το Ελληνικό μπάσκετ. Το ΝΒΑ Greece αναλύει.

papanikolaouΠριν από 15 χρόνια, όταν δεν υπήρχε κανένας Έλληνας παίκτης στο ΝΒΑ, οι φίλοι του μπάσκετ στην Ελλάδα μελαγχολούσαν σχετικά με αυτό το θέμα. Όσο μάλιστα τα χρόνια περνούσαν και το άλμα για το καλύτερο Πρωτάθλημα του κόσμου έκαναν από Σέρβους, Ισπανούς και Λιθουανούς μέχρι… Ελβετοί, Ουκρανοί, Ούγγροι και ό,τι άλλο βάλει ο νους το ανθρώπου, η μελαγχολία γινόταν ακόμα μεγαλύτερη. Εν έτει 2014, ωστόσο, τα δεδομένα έχουν αλλάξει.

Πλέον, η Ελλάδα εκπροσωπείται από τέσσερις παίκτες στο κορυφαίο Πρωτάθλημα του κόσμου (Γιάννης Αντετοκούνμπο, Κώστας Παπανικολάου, Κώστας Κουφός, Νικ Καλάθης), αριθμός-ρεκόρ στην ιστορία της χώρας μας. Και, τα χαράματα της 15ης Οκτωβρίου, αθόρυβα, γράφτηκε ιστορία στο ελληνικό μπάσκετ: 4 Έλληνες παίκτες αγωνίστηκαν το ίδιο βράδυ, ενώ 3 από αυτούς ήταν βασικοί στις ομάδες τους!

Σίγουρα, επρόκειτο για αγώνες της Preseason, όπου οι ομάδες δοκιμάζουν σχήματα και καταστάσεις. Σίγουρα, χρειάστηκε να ξεκουραστούν οι σταρ των ομάδων των Ελλήνων παικτών για να χριστούν βασικοί (ο James Harden στο Houston για να ξεκινήσει στην θέση του ο Κώστας Παπανικολάου και ο Marc Gasol στο Memphis για να ξεκινήσει στην θέση του ο Κώστας Κουφός). Αυτό, όμως, δε μειώνει στο ελάχιστο τη σημασία αυτού του γεγονότος για το ελληνικό μπάσκετ, που δειλά-δειλά έχει χτίσει μία μικρή Ελληνική παροικία στο ΝΒΑ!

 

Και υπάρχει βέβαια και μία μικρή λεπτομέρεια: Και οι τέσσερις Έλληνες παίκτες που βρίσκονται στο ΝΒΑ έχουν ρόλο στην ομάδα τους. Το ταλέντο του Γιάννη Αντετοκούνμπο δεν έχει ταβάνι, κάτι που έχει τρελάνει (χωρίς υπερβολή) όλο τον μπασκετικό κόσμο, ενώ πλέον δοκιμάζεται και στην θέση του πόιντ γκαρντ. Το πάθος, τα αθλητικά προσόντα και η οξυδέρκεια του Κώστα Παπανικολάου “υποχρέωσε” τους Rockets να του προσφέρουν ένα μεγάλο συμβόλαιο για να τον πάρουν από την Barcelona. Ο Κώστας Κουφός έχει πλέον κερδίσει τον σεβασμό όλων ως ένας καλός back-up ψηλός, ο οποίος θα είναι πάντα χρήσιμος για την ομάδα του. Και ο Νικ Καλάθης εξέπληξε πολύ κόσμο στο ΝΒΑ πέρυσι με την ώριμη παρουσία του, το μπασκετικό του I.Q και την ικανότητά του να οργανώνει το παιχνίδι της ομάδας του.

 

Δεν αμφιβάλει κανείς πως και οι τέσσερις Έλληνες παίκτες έχουν ακόμα πολύ δρόμο μπροστά τους για να φτάσουν το αγωνιστικό τους ταβάνι. Το θέμα ωστόσο είναι ότι όλοι έχουν την στήριξη των ομάδων τους και – το κυριότερο– πως και οι τέσσερις τους μοιάζουν έτοιμοι να αρπάξουν όποια ευκαιρία παρουσιαστεί στον δρόμο τους από τα μαλλιά, δουλεύοντας συνεχώς για αυτό τον λόγο.

 

Πολλοί μπορεί να πουν ότι όλα αυτά είναι υπερβολές. Ότι χώρες όπως η Ισπανία, η Γαλλία και παλαιότερα η Σερβία έχουν βιώσει ήδη τέτοιες καταστάσεις. Όλα αυτά όμως έχουν ελάχιστη σημασία. Η ιστορία θα γράψει ότι ενώ πριν 15 χρόνια δεν είχε παίξει ακόμα Έλληνας στο ΝΒΑ, εν έτει 2014 υπάρχουν τέσσερις παίκτες που εκπροσωπούν την χώρα μας στο κορυφαίο Πρωτάθλημα του κόσμου. Σίγουρα, πριν από αυτούς υπήρξαν παλαιότερα κάποιοι παίκτες που άνοιξαν τον δρόμο (Αντώνης Φώτσης, Βασίλης Σπανούλης, Ανδρεας Γλυνιαδάκης, Ευθύμης Ρεντζιάς, Ιάκωβος Τσακαλίδης), αλλά και κάποιοι που είχαν τις δυνατότητες να σταθούν στο ΝΒΑ, αλλά επέλεξαν να μείνουν στην Ευρώπη. Αυτό που μετράει ωστόσο, πλέον, είναι ότι η Ελλάδα μπορεί να υπερηφανεύεται ότι έχει 4 δικά της παιδιά στην κορυφαία λίγκα. Μία πρόταση που πριν από 15 χρόνια έμοιαζε αστεία και πλέον είναι πέρα για πέρα αληθινή.

sport24

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.