Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Η έλλειψη ύπνου επηρεάζει τις αναμνήσεις

19 Σεπτεμβρίου, 2014 by Χρήστος Μίμης

Δε θυμούνται καλά όσοι κοιμούνται λιγότερες από 5 ώρες
ΟΝΕΙΡΑ - ΥΠΝΟΣΗ έλλειψη ύπνου επηρεάζει τον οργανισμό με διάφορους τρόπους: επηρεάζει τη διάθεση, επιβαρύνει τη γνωστική λειτουργία, καθυστερεί το χρόνο αντίδρασης και δυσκολεύει τη διαδικασία της μάθησης.

Και φυσικά, η λίστα δε σταματά μόνο εκεί…

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Psychological Science, η έλλειψη ύπνου σχετίζεται και με τις λανθασμένες αναμνήσεις.

Από τους 193 ανθρώπους που συμμετείχαν στο πείραμα, εκείνοι που είχαν κοιμηθεί 5 (ή και λιγότερες ώρες) έστω και για μία μόνο νύχτα, εμφάνιζαν σημαντικά μεγαλύτερες πιθανότητες να αναφέρουν ότι είχαν δει ένα ειδησεογραφικό βίντεο, ενώ στην πραγματικότητα κάτι τέτοιο δεν είχε συμβεί.

Οι λανθασμένες αναμνήσεις, στην περίπτωση των αυτοπτών μαρτύρων, θεωρούνται ως η νούμερο ένα αιτία λανθασμένης καταδίκης ανθρώπων στις ΗΠΑ, επισημαίνουν οι συγγραφείς της μελέτης, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Time. Για το λόγο αυτό, η έλλειψη ύπνου θα μπορούσε να έχει πολύ περισσότερες επιπτώσεις, πέρα από το πεδίο της προσωπικής υγείας του καθενός.

Η έρευνα ανακάλυψε ακόμη, ότι οι μαθητές ήταν πιο επιρρεπείς στις ψευδείς επισημάνσεις των ερευνητών όταν δεν είχαν κοιμηθεί περισσότερες από πέντε ώρες (ποσοστό 38%, σε σχέση με το 28% σε αυτούς που είχαν κοιμηθεί περισσότερες ώρες).

Αυτό ενδεχομένως να συμβαίνει, επειδή η έλλειψη ύπνου οδηγεί σε προβλήματα κωδικοποίησης των νέων πληροφοριών, επισημαίνουν οι ειδικοί.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν, ότι ακόμη και μερικές ώρες ύπνου λιγότερες από αυτό που συνιστούν οι ειδικοί, μπορεί να είναι αρκετές για να… “ονειρεύεται” κανείς διάφορα γεγονότα όταν είναι ξύπνιος» καταλήγει η έρευνα.

newsbeast

This entry was posted on Παρασκευή, 19 Σεπτεμβρίου, 2014 at 18:23 and is filed under ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply