Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Επίθεση επιστημόνων στον ΠΟΥ για το ηλεκτρονικό τσιγάρο

6 Σεπτεμβρίου, 2014 by Χρήστος Μίμης

Χαρακτηρίζουν τις συστάσεις του για επιβολή περιορισμών «γελοίες» και «πουριτανικές»

ΤΣΙΓΑΡΟΤα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορούν να σώσουν τις ζωές χιλιάδων καπνιστών, και οι πρόσφατες συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την επιβολή περιορισμών στη χρήση τους είναι «γελοίες» και «πουριτανικές», διατείνεται μεγάλη ερευνητική ομάδα με ελληνική συμμετοχή.

Η νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Addiction, ουσιαστικά απαντά σε έκθεση που δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα ο ΠΟΥ, με την οποία προειδοποιούσε ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο μπορεί να ενθαρρύνει τους νέους να αρχίσουν το κάπνισμα κανονικών τσιγάρων. Ζητούσε επίσης την απαγόρευση της χρήσης των συσκευών σε κλειστούς χώρους λόγω της εκπομπής νικοτίνης και άλλων τοξινών.

Παραπλανητικές οι συστάσεις

Κορυφαίοι ειδικοί σε Αγγλία, Γαλλία, Ελβετία και Ελλάδα αναφέρουν τώρα ότι οι συστάσεις του ΠΟΥ είναι παραπλανητικές. Διαβεβαιώνουν ότι οι συγκεντρώσεις τοξινών στον ατμό του ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι τουλάχιστον 20 φορές μικρότερες από ό,τι στον καπνό του τσιγάρου.

Όσον αφορά την προειδοποίηση για ενθάρρυνση του καπνίσματος, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι λιγότερο από 1% των παιδιών που δεν καπνίζουν έχουν χρησιμοποιήσει ηλεκτρονικό τσιγάρο.

«Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα αποτελούν μια ιστορική ευκαιρία να ελαττώσουμε σημαντικά τις επιπτώσεις του καπνίσματος στη δημόσια υγεία παγκοσμίως» δήλωσε ο δρ Κωνσταντίνος Φαρσαλινός του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Στην τελευταία μελέτη συμμετείχαν επίσης ερευνητές του Εθνικού Κέντρου Εθισμού στο King’s College στο Λονδίνο και της Μονάδας Εξάρτησης από τον Καπνό στο Πανεπιστήμιο Queen Mary.

«Οι συστάσεις του ΠΟΥ είναι στην πραγματικότητα επιζήμιες για τη δημόσια υγεία» είπε ο Πίτερ Χάγιεκ του Queen Mary.

«Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα θα έφερναν επανάσταση στη δημόσια υγεία αν οι καπνιστές αντικαθιστούσαν τα συμβατικά τσιγάρα με ηλεκτρονικά» εκτίμησε.

Μηδαμινοί οι κίνδυνοι

Υποστήριξε μάλιστα ότι οι κίνδυνοι που επικαλείται ο ΠΟΥ είναι τόσο μικροί ώστε το να συνιστά κανείς την αποφυγή του ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι σαν να ζητά από τον κόσμο να σταματήσει να χρησιμοποιεί κινητά επειδή υπάρχει μία πιθανότητα στα δέκα εκατομμύρια να πάρουν φωτιά από υπερθέρμανση της μπαταρίας.

«Πρέπει κανείς να είναι τρελός για να συνεχίσει να καπνίζει συμβατικά τσιγάρα όταν υπάρχουν διαθέσιμα ηλεκτρονικά τσιγάρα» δήλωσε στο BBC ο καθηγητής Ρόμπερτ Ουέστ του University College London,επικεφαλής μιας διαφορετικής μελέτης για το ηλεκτρονικό τσιγάρο που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο British Journal of General Practice. Η μελέτη εκτιμά ότι 6.000 θάνατοι θα μπορούσαν να αποτρέπονται κάθε χρόνο στη Βρετανία για κάθε εκατομμύριο καπνιστών που υιοθετούν τη νέα τεχνολογία.

Σε δηλώσεις του στην Telegraph, χαρακτήρισε μάλιστα «γελοίες και πουριτανικές» τις συστάσεις του ΠΟΥ.

Προηγούμενη μελέτη της ομάδας του δρος Ουέστ, η οποία δημοσιεύτηκε το Μάιο στο Addiction, κατέληγε στο συμπέρασμα ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο αυξάνει κατά 60% την πιθανότητα επιτυχούς διακοπής του καπνίσματος, συγκριτικά με τους καπνιστές που απλά βασίζονται στη δύναμη της θέλησης ή χρησιμοποιούν τσίχλες και επιθέματα νικοτίνης.

Βαγγέλης Πρατικάκης

This entry was posted on Σάββατο, 6 Σεπτεμβρίου, 2014 at 18:16 and is filed under ΠΑΡΑΞΕΝΑ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply