Η συμβουλή ενός 14χρονου στην κυβέρνηση των ΗΠΑ
HPA 14XRONOSΤο πιο συχνά εμφανιζόμενο γράμμα στο αγγλικό λεξικό είναι το «e». Ο τρόπος με τον οποίο θα γραφεί ή θα εκτυπωθεί έχει άμεση συνέπεια στην απαιτούμενη ποσότητα μελάνης που θα χρησιμοποιηθεί.

Αυτό ήταν το βασικό σκεπτικό ενός 14χρονου μαθητή γυμνασίου από τις ΗΠΑ, του Suvir Mirchandani, ο οποίος παρακινεί την κεντρική κυβέρνηση και τις τοπικές κυβερνήσεις να υιοθετήσουν τη γραμματοσειρά που προτείνει, κάτι που υπολογίζεται ότι θα μειώσει τα δημόσια έξοδα κατά σχεδόν 400 εκατ. δολάρια!

Όλα ξεκίνησαν όταν ο 14χρονος παραξενεύτηκε από τον μεγαλύτερο αριθμό εκτυπωμένων σελίδων που έπαιρνε στο γυμνάσιο, σε σύγκριση με το δημοτικό. Ενδιαφερόμενος ο ίδιος να ασχοληθεί με την επιστήμη των υπολογιστών, ώστε να συμβάλει στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα, αποφάσισε να σκεφτεί εάν υπήρχε κάποιος τρόπο για να μειώσει τη σπατάλη χαρτιού και μελανιού, όπως αναφέρει το CNN.

«Το μελάνι είναι δύο φορές πιο ακριβό από τα γαλλικά αρώματα σε όγκο», σημειώνει ο ίδιος.

Πράγματι, το Chanel No. 5 κοστίζει 38 δολάρια η ουγγιά, ενώ ίση ποσότητα μελανιού Hewlett–Packard για εκτυπωτές μπορεί να φτάσει τα 75 δολάρια.

Έτσι, ο νεαρός μαθητής αποφάσισε να εστιάσει την προσοχή του σε τρόπους εξοικονόμησης του ακριβού υγρού. Έστρεψε την προσοχή του στα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα γράμματα (e, t, a, o και r) και χρησιμοποιώντας ένα πρόγραμμα μέτρησης μελάνης, υπολόγισε πόση μελάνη ξοδεύεται στις γραμματοσειρές Century Gothic, Comic Sans, Garamond και στην επίσημα εγκεκριμένη, Times New Roman.

Από την ανάλυσή του προέκυψε πως με τη χρήση της γραμματοσειράς Garamond, με την πιο λεπτή γραμμή, το σχολείο του θα μείωνε τη χρήση μελάνης κατά 24%, κάτι που θα οδηγούσε στην εξοικονόμηση 21.000 δολαρίων ετησίως.

Με την παρότρυνση του δασκάλου του, ο νεαρός συνέχισε την έρευνά του και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η υιοθέτηση της γραμματοσειράς που προτείνει από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, θα οδηγούσε σε εξοικονόμηση 136 εκατ. δολαρίων το χρόνο. Αν μάλιστα η ιδέα του υιοθετηθεί από τις κυβερνήσεις όλων των Πολιτειών, τότε οι ΗΠΑ θα εξοικονομήσουν άλλα 234 εκατ. δολάρια. Έτσι, το συνολικό ποσό που θα εξοικονομούνταν αγγίζει τα 370 εκατ. δολάρια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.