Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Χαμένος ύπνος σημαίνει χαμένα εγκεφαλικά κύτταρα

19 Μαρτίου, 2014 by Χρήστος Μίμης

EGKEFALOSΗ έλλειψη ύπνου είναι πιο σημαντική απ’ όσο φανταζόμαστε, καθώς μπορεί να προκαλέσει τη μόνιμη καταστροφή εγκεφαλικών κυττάρων, υποστηρίζουν Αμερικανοί ερευνητές.

Μελέτη που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση The Journal of Neuroscience δείχνει ότι η μακρόχρονη έλλειψη ύπνου σε ποντίκια οδηγεί σε απώλεια του 25% ορισμένων κυττάρων του εγκεφάλου.

Εάν ισχύει το ίδιο και για τον άνθρωπο, ίσως αποδειχθεί άσκοπο να προσπαθούμε να αναπληρώσουμε το χαμένο ύπνο, τονίζουν οι ερευνητές. Ευελπιστούν ότι στο μέλλον θα είναι δυνατό να παρασκευαστούν φάρμακα που θα προστατεύουν τον εγκέφαλο από τις παρενέργειες της έλλειψης ύπνου.

Η ομάδα των επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια μελέτησε συγκεκριμένους τύπους κυττάρων στον εγκέφαλο των ποντικιών. Τα κύτταρα αυτά διατηρούν τον εγκέφαλο σε εγρήγορση. Οι λίγες ώρες ύπνου (4 με 5) για μερικές ημέρες την εβδομάδα έκαναν τα ποντίκια να χάσουν το 25% αυτών των εγκεφαλικών κυττάρων.

onmed

This entry was posted on Τετάρτη, 19 Μαρτίου, 2014 at 16:19 and is filed under ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply