Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Τρώμε καθημερινά καρκίνο: Τι δεν πρέπει να ξαναβάλετε στο στόμα σας

8 Μαρτίου, 2014 by Χρήστος Μίμης

KARKINOSΗ διατροφή μας περιλαμβάνει χιλιάδες διαφορετικά θρεπτικά συστατικά και χημικές ουσίες. Μερικά από αυτά έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες, ενώ άλλα έχει αποδειχθεί πως αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου.

Υπάρχουν περισσότεροι από 200 τύπους καρκίνου. Έτσι, η μελέτη των επιδράσεων της διατροφής σε καθέναν από αυτούς αποδεικνύεται εξαιρετικά περίπλοκη διαδικασία.

Οι επιστημονικές έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί έως τώρα έχουν υποδείξει ορισμένες τροφές που συμβάλλουν στην εκδήλωση του καρκίνου.

1. Αλκοόλ

Περίπου το 4% όλων των καρκίνων συνδέεται άμεσα με την αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ. Ο καρκίνος του στόματος, ο καρκίνος του ήπατος, ο καρκίνος του μαστού, ο καρκίνος του εντέρου και ο καρκίνος στο λαιμό είναι μερικοί από αυτούς. Ακόμη και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ –ένα με δύο ποτήρια την ημέρα– αυξάνει τον κίνδυνο.

2. Κόκκινο κρέας και αλλαντικά

Ο καρκίνος του στομάχου και ο καρκίνος του εντέρου εκδηλώνονται συχνότερα σε άτομα που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες κόκκινου κρέατος ή επεξεργασμένου κρέατος. Ο τρόπος μαγειρέματος μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου. Όταν το κρέας και τα αλλαντικά μαγειρεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες, απελευθερώνονται καρκινογόνα χημικά. Αυτά τα χημικά προκαλούν βλάβες στα κύτταρα κι έτσι είναι πιο πιθανό να μεταβληθούν σε καρκινικά κύτταρα.

3. Τηγανητές πατάτες και πατατάκια

Οι μεγάλες ποσότητες μιας χημικής ουσίας που ονομάζεται ακρυλαμίδιο  –βρίσκεται σε αρτοσκευάσματα και τηγανητά– προκαλεί βλάβες στο νευρικό σύστημα και μπορεί να πυροδοτήσει τον καρκίνο. Το χημικό αυτό παράγεται όταν οι τροφές με πολλούς υδατάνθρακες –όπως οι πατάτες, το ρύζι και τα δημητριακά– τηγανίζονται ή ψήνονται.

4. Αλάτι

Η υπερκατανάλωση αλατιού συνδέεται άμεσα με τον καρκίνο του στομάχου. Το αλάτι προκαλεί φλεγμονή στα τοιχώματα του στομάχου κι έτσι αυξάνεται ο κίνδυνος σχηματισμού καρκινικών όγκων.

This entry was posted on Σάββατο, 8 Μαρτίου, 2014 at 18:34 and is filed under ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply