Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Αποκαλυπτήρια για την Ελιά

8 Μαρτίου, 2014 by Χρήστος Μίμης

ΑΙΧΜΕΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΥΣΙΕΣ

Αποκαλυπτήρια για την ΕλιάΞεκίνησαν το απόγευμα του Σαββάτου οι εργασίες της διήμερης Συνδιάσκεψης της «Ελιάς-Δημοκρατικής Παράταξης» κατά τη διάρκεια των οποίων παρουσιάστηκε η πολιτική Διακήρυξη και το λογότυπο του νέου σχηματισμού.

Απόντες από την εκδήλωση οι Γιώργος Παπανδρέου, Κώστας Λαλιώτης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Δημήτρης Ρέπας, Φίλιππος Σαχινίδης και Θάνος Μωραΐτης.

Η «Ελιά-Δημοκρατική Παράταξη ενώνει και εμπνέει, είναι πολύχρονη και ανθεκτική, τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, που στην αρχή της ομιλίας του εξέφρασε τη λύπη του για κάποιες απουσίες, όπως του Γιώργου Παπανδρέου, χωρίς να τον κατονομάσει, αλλά και της ΔΗΜΑΡ.

“Λυπάμαι”, είπε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ “για την απουσία όποιων έπρεπε να είναι σήμερα εδώ και δεν είναι» και πρόσθεσε: «Ο καθένας φέρει και μια προσωπική και ιστορική ευθύνη για τον τρόπο που τοποθετείται απέναντι στα αιτήματα και τα προτάγματα της χώρας».

Σχετικά με την απουσία της ΔΗΜΑΡ, ανέφερε, μεταξύ άλλων, “ότι έχει περίκλειστη και προσωποπαγή λογική. Δεν συνεργάζεται, με το ΠΑΣΟΚ του σήμερα, αλλά συνεργάζεται με στελέχη του ΠΑΣΟΚ του χθες”.

Αποκαλυπτήρια για την Ελιά

Αναφερόμενος στις επικείμενες Ευρωεκλογές και τις Αυτοδιοικητικές εκλογές, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι δεν υπάρχει χαλαρή ψήφος, διότι σε αυτές κρίνεται το μέλλον της χώρας και η ερμηνεία του αποτελέσματος θα είναι σκληρή. Σε αυτές τις εκλογές, παρά τα επιμέρους χαρακτηριστικά τους, κρίνεται το μέλος της χώρας, είπε και πρόσθεσε ότι ο ελληνικός λαός πρέπει να αποφασίσει αν θα διαφυλάξει τις θυσίες του ή θα τις παίξει στα ζάρια.

Ο κ. Βενιζέλος επέκρινε, εξάλλου τη ΔΗΜΑΡ, η οποία, όπως είπε, μετείχε στις διεργασίες για την Κεντροαριστερά όταν άρχισαν, έχοντας ως πρώτο στόχο τη δημιουργία προοδευτικού πόλου εντός της κυβέρνησης, αλλά η ΔΗΜΑΡ, τελικά, δεν ήθελε αυτή τη συνεργασία.

Αποκαλυπτήρια για την Ελιά

“Απέναντι σε αυτή τη στάση η «Ελιά», συγκροτείται χωρίς ηγεμονισμούς και αποκλεισμούς, χωρίς πόζες και υποκρισία χωρίς μια συντηρητική Αριστερά, την Αριστερά μιας «μυξοπάρθενης αντίληψης για τα πράγματα».

Αναφέρθηκε επίσης και σε παλιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ που είχαν απαράδεκτη συμπεριφορά και τα οποία απέβαλε αμέσως η δημοκρατική παράταξη. “Τα νοσηρά αυτά φαινόμενα”, πρόσθεσε, “δεν μπορούν να αμαυρώσουν τον αξιακό και ιστορικό πυρήνα της παράταξης, που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου και το έργο της κυβέρνησης Σημίτη και της τελευταίας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που προέκυψε από τις εκλογές του 2009”.

Αποκαλυπτήρια για την Ελιά

Επιτέθηκε κατά του ΣΥΡΙΖΑ και εμμέσως κατά της ΝΔ, λέγοντας ότι σήμερα ζούμε μια τεράστια επικοινωνιακή απάτη και συγκάλυψη. “Αγνοούν ότι υπήρξαν οι διπλές εκλογές του 2012 και συμπεριφέρονται ως αυτές οι εκλογές να ήταν οι εκλογές του 2009”. “Όμως”, όπως είπε ο κ. Βενιζέλος”οι εκλογές του 2012 απέκλεισαν τη λογική της εφόδου και έδωσε εντολή κυβερνητικής πλειοψηφίας η οποία δεν υπάρχει, μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση”. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε επίσης ότι οι Ευρωεκλογές θα είναι μια μεγάλη δοκιμασία για όλη την αντιπολίτευση και πρωτίστως για τον ΣΥΡΙΖΑ, προβλέποντας ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα υποστεί μεγάλη ήττα και θα αντιμετωπίσει ακόμα και υπαρξιακά προβλήματα.

Απευθυνόμενος στο εσωτερικό της παράταξης, αλλά και σε άλλα κόμματα, τόνισε ότι είναι πολλοί εκείνοι που «πιστεύουν ότι είμαι εδώ για να τους εμποδίζω». Και υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει να είναι εδώ για να τους εμποδίζει και θα το κάνει μέχρι τέλους.

Αποκαλυπτήρια για την Ελιά

Χρειάζεται, πρόσθεσε, ενότητα, συνευθύνη και «οικουμενικές» λύσεις. Χρειαζόμαστε μια Ελλάδα ενωμένη, της δημοκρατίας, της δικαιοκρατίας, της προόδου, της ανάπτυξης, της απασχόληση και της κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά, όπως τόνισε, αυτό το αυτονόητο δεν λειτουργεί στην Ελλάδα, καθώς διασπάστηκε το εθνικό μέτωπο.

Σήμερα, πρόσθεσε, βγαίνει ένας βόρβορος από τα κόμματα που άσκησαν εξουσία στη μεταπολίτευση και ένας ακροδεξιός βόρβορος, που απειλεί τη χώρα.

Ο κ. Βενιζέλος απάντησε και σε όσους τον θεωρούν «άτυχο» διότι βρέθηκε ενώπιον μεγάλων προβλημάτων. «Είμαι τυχερός», είπε, διότι «παίρνω μέρος στον πόλεμο της γενιάς μου, γιατί εφάπτομαι με την ιστορία».

Αποκαλυπτήρια για την Ελιά

Το λογότυπο και το σήμα το νέου σχήματος
Στο λογότυπο και το σήμα του νέου σχήματος απεικονίζονται, υπό το όνομα και το σύμβολο του ΕΣΚ(PES), ένα δέντρο ελιάς σε πράσινο χρώμα και κάτω από αυτή το όνομα: «ελιά» με κόκκινο χρώμα. Κάτω από το σύμβολο και το όνομα της «Ελιάς», αναγράφεται ο τίτλος «Δημοκρατική Παράταξη» και κάτω από αυτόν, σε οριζόντια διάταξη, τα ονόματα και τα σύμβολα του ΠΑΣΟΚ, της «Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα» του Ανδρέα Λοβέρδου και της «Δυναμικής Ελλάδας» του Ηλία Μόσιαλου. Δίπλα σε αυτά και υπό το σύμβολο ενός κλαδιού ελιάς, αναγράφονται τα ονόματα των κινήσεων «Νέοι Μεταρρυθμιστές», «Πολιτεία 2012» και «Πρωτοβουλία Β».

Αποκαλυπτήρια για την Ελιά

Της παρουσίασης του Λογότυπου και του σήματος της «Ελιάς-Δημοκρατικής Παράταξης», προηγήθηκε η προβολή μηνυμάτων-χαιρετισμών από Ευρωπαίους σοσιαλιστές.

Η ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

«Η Δημοκρατική Παράταξη, η Ελιά, ανταποκρίνεται στο αίτημα της κοινωνίας για ενότητα της Κεντροαριστεράς. Αποτελεί συγχρόνως ένα σημαντικό βήμα για την ανασυγκρότηση και την ανανέωση του ευρύτερου προοδευτικού χώρου» αναφέρεται στην «ιδρυτική» διακήρυξη του νέου σχήματος που θα στεγάσει κόμματα, κινήσεις και ομάδες πολιτών υπό τον τίτλο «Ελιά», η οποία θα έχει τα δικά της σύμβολα και συνθήματα.

Σημειώνεται ότι η «Ελιά» δεν έχει μόνο παρόν αλλά και μέλλον, δεν δημιουργήθηκε, δηλαδή για να πάρει μέρος στις ευρωεκλογές, αλλά «θα είναι παρούσα στις μάχες που έρχονται».

Στη διακήρυξη περιγράφεται η κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα της κρίσης, στα βήματα που έχουν γίνει, και εκφράζεται αισιοδοξία για τη συνέχεια. Ειδικότερα αναφέρεται:

«Η βαθιά ύφεση υποχωρεί και το 2014 προβλέπεται να είναι η χρονιά της ανάκαμψης. Όμως, η ανάπτυξη πρέπει να προχωρήσει πιο γρήγορα, με στέρεες βάσεις, για να ξανακάνει την Ελλάδα αυτοδύναμη και ουσιαστικά ισότιμη με την Ευρώπη». Και προστίθεται:

Η αβεβαιότητα για το αύριο συνδυάζεται με την ανασφάλεια, που γεννά το πολιτικό κλίμα, που έχει διαμορφωθεί. Η τεχνητή πόλωση κυριαρχεί και τα κόμματα του μικρού και στείρου δικομματισμού, η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το φόβο για το αβέβαιο μέλλον και το θυμό για τις πολιτικές και τα κόμματα που οδήγησαν στην κρίση.
Θεωρείται ότι η αντίθεση «μνημόνιο-αντιμνημόνιο» είναι πλέον «ξεπερασμένη από τα πράγματα και ότι το σημαντικό ερώτημα σήμερα είναι: «τι κάνουμε από εδώ και πέρα,με ποιο πειστικό και ρεαλιστικό πρόγραμμα θα βγούμε οριστικά από την κρίση και θα ανασυγκροτήσουμε τη χώρα».

Τονίζεται επίσης ότι «χώρα χρειάζεται να αλλάξει ριζικά. Και αυτή η αλλαγή δεν είναι υπόθεση ενός μόνον κόμματος, το οποίο εκμεταλλευόμενο την πριμοδότηση του εκλογικού νόμου και τις ευκαιριακές συμμαχίες θα εξασφαλίσει μια ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Η έξοδος από την κρίση και οι βαθιές τομές στην οικονομία, στο κράτος, στη διοίκηση, στην κοινωνία και το πολιτικό σύστημα απαιτούν εθνική συνεννόηση, ρεαλιστικό πρόγραμμα, σταθερότητα και επιμονή στην εφαρμογή. Για να σταθεί η χώρα, χρειάζεται μια ισχυρή δημοκρατική προοδευτική παράταξη».

Σχετικά με τον ρόλο της «Ελιάς», αναφέρεται: «Στην κρίσιμη και δύσκολη καμπή που βρίσκεται η χώρα, η Ελιά-Δημοκρατική Παράταξη φιλοδοξεί να είναι φορέας ευθύνης και σταθερότητας, προωθητική δύναμη αλλαγής, παράταξη ενότητας, αλληλεγγύης και ελπίδας. Δεν αποβλέπει σε ρόλους δορυφορικούς του “μικρού δικομματισμού”, ούτε περιορίζεται σε πολιτικές διαμαρτυρίας. Στόχος της είναι η προοδευτική ανασυγκρότηση της Ελλάδας, η ανάκτηση της αξιοπιστίας της και της ισότιμης θέσης της στους κόλπους της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Αναφορά γίνεται και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο εσωτερικό της, με τις πολλές αδυναμίες, τις δυσλειτουργίες και τα προβλήματα, όπως και για τις πολιτικές λιτότητας που επέβαλαν οι συντηρητικές δυνάμεις και τις ανισότητες ανάμεσα στα κράτη μέλη, αλλά και στον τρόπο λήψης των αποφάσεων καθώς αυτές λαμβάνονται κυρίως από τις ισχυρές χώρες «με προκλητική υπέρβαση των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων».
Επισημαίνεται ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν επικρατήσει «από τη μια, οι ευρωπαϊκές συντηρητικές δυνάμεις που επιβάλλουν μια λιτότητα χωρίς πολιτικές ανάπτυξης και απασχόλησης» και «από την άλλη, το μέτωπο του λαϊκισμού και του ανορθολογικού αντιευρωπαϊσμού». Προστίθεται ότι υπάρχει ο «διπλός στόχος» της αντιστροφής αυτής της διαλυτικής πορείας: «ούτε λιτότητα, ούτε λαϊκισμός».

Σχετικά με την ανάληψη από την Παράταξη (η λέξη ΠΑΣΟΚ δεν αναφέρεται ούτε μια φορά στο κείμενο) της ευθύνης για το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, αναφέρεται:

«Πέντε χρόνια τώρα, κάθε μέρα, οι Έλληνες στηρίζουμε την απόφασή μας να είμαστε στο Ευρώ και στην Ευρώπη. Κανείς δεν μας το επέβαλε. Ήταν απόφαση πατριωτικού ρεαλισμού και ιστορικής αυτογνωσίας. Ήταν απόφαση διεκδίκησης και όχι παθητικής συμμόρφωσης. Η συμμετοχή μας στο Ευρώ και στην Ευρώπη δεν είναι μόνο οικονομική επιλογή. Είναι εθνική στρατηγική. Η ανασυγκρότηση της χώρας μας είναι ενταγμένη στην προοπτική της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».

Αναφορά γίνεται και στις αυτοδιοικητικές εκλογές και τονίζεται:
«Μπροστά στις Αυτοδιοικητικές εκλογές, εκφράζουμε και την στήριξή μας σε σχήματα αυτόνομα, αξιόπιστα, που αναδεικνύονται μέσα από πρωτοβουλίες των ίδιων των τοπικών κοινωνιών, με ανθρώπους καταξιωμένους, με διάθεση και θέληση για προσφορά».

Σχετικά με τη συμμετοχή στις ευρωεκλογές και στις αυτοδιοικητικές εκλογές, αναφέρεται, μεταξύ άλλων:
«Βασικές μας αξίες είναι ένα ανεξάρτητο και αποτελεσματικό κράτος, ένα κράτος δικαίου που σέβεται τα δικαιώματα, και τις ελευθερίες, η αντίσταση στον εκφασισμό της κοινωνίας, η πραγματική ισότητα των φύλων, η αποδοχή της διαφορετικότητας. Αλλά και η εμπέδωση ενός κλίματος ασφάλειας ως πρωταρχικό δικαίωμα του πολίτη.
Χρέος μας είναι να διασφαλίσουμε την Κοινωνική Συνοχή και να αποκαταστήσουμε αδικίες, να προωθήσουμε την αλληλεγγύη ανάμεσα στις γενιές, να δώσουμε ευκαιρίες στους νέους ανθρώπου στη χώρα μας».

Τονίζεται επίσης ότι οι στόχοι της «Ελιάς» συνδέονται «με ένα που θα αποκαταστήσει την φορολογική δικαιοσύνη και την ορθή κατανομή των πόρων υπέρ της Ανάπτυξης και της Κοινωνίας».

Προωθείται, επίσης, «ένα νέο Εθνικό Παραγωγικό Μοντέλο βασισμένο στην συνεργασία του κράτους με τον ιδιωτικό τομέα, στην τόνωση της επιχειρηματικότητας, στην αξιοποίηση στο έπακρο των ενδογενών μας πόρων».

Τονίζεται, επίσης, ότι: «Η Ελιά, η Δημοκρατική Παράταξη συγκροτείται μπροστά στις Ευρωεκλογές και στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές. Στοχεύει πρώτιστα σε αυτές, για να συμβάλλει στην Ευρώπη που οραματιζόμαστε, για να στηρίξει τους αυτοδιοικητικούς θεσμούς. Όμως η Ελιά, η Δημοκρατική Παράταξη πέρα από το παρόν, ΕΧΕΙ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ». Και προστίθεται:

«Όλοι μαζί συγκροτούμε το μέτωπο εναντίον της δημαγωγίας, της συνωμοσιολογίας, του λαϊκισμού, της μιζέριας, της ηττοπάθειας, της αδράνειας.

Η Ελιά – Δημοκρατική Παράταξη είναι νέο ξεκίνημα, ένα σημαντικό βήμα. Θα είναι παρούσα στις μάχες που έρχονται. Θα βγει απ’ αυτές ενισχυμένη, πιο δυνατή και πιο ώριμη».

έθνος

This entry was posted on Σάββατο, 8 Μαρτίου, 2014 at 21:25 and is filed under ΕΚΛΟΓΕΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply