Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Τα παιδιά του Ανδρέα βγάζουν στο σφυρί τη βίλα Μινέικο

Φεβρουάριος 24th, 2014 by Χρήστος Μίμης

ΤΕΛΟΣ ΕΠΟΧΗΣ ΓΙΑ ΤΟ «ΠΑΤΡΙΚΟ» ΤΩΝ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Τα παιδιά του Ανδρέα βγάζουν στο σφυρί τη βίλα Μινέικο

«Πωλητήριο» για 1,8 εκατ. ευρώ έχει μπει στην ιστορική βίλα 320 τ.μ., στην οδό Γύζη, στο Παλαιό Ψυχικό, όπου έζησαν ο Γεώργιος Παπανδρέου με τη Σοφία Μινέικο έως το 1967.

Η κλασική μονοκατοικία πωλείται από τα παιδιά του Ανδρέα Παπανδρέου, τη Σοφία, τον Νίκο, τον Αντρίκο και τον Γιώργο – περιήλθε στην ιδιοκτησία τους κατόπιν σκληρής δικαστικής μάχης που ξεκίνησε το 1997 μεταξύ των τριών παιδιών (πλην του Γιώργου) και της δεύτερης συζύγου του Ανδρέα Παπανδρέου, Δήμητρας Λιάνη.

Τα τρία παιδιά κατέθεσαν αγωγή στην κ. Λιάνη-Παπανδρέου, οδό που ακολούθησε και εκείνη προκειμένου να διεκδικήσει την ιδιοκτησία της μισής βίλας. Η κόντρα αυτή είχε σηματοδοτήσει την αντιπάθεια των τριών παιδιών του Ανδρέα για τη δεύτερη σύζυγο του πατέρα τους.

Σημειώνεται ότι η βίλα είχε πουληθεί στον επιχειρηματία Χαρ. Βλαχούτσικο από τον Ανδρέα Παπανδρέου μέσω του Ιωάννη Αλεξίου που του είχε δώσει «ειδική πληρεξουσιότητα». Εξ αυτού του λόγου, ο κ. Βλαχούτσικος είχε στραφεί ενάντια στη νονά της Σοφίας Κατσανέβα, της δικηγόρου κας Παπαζαχαρίου, καθώς τότε, ύστερα δηλαδή από 33 χρόνια, είχε εμφανίσει μία από τις δύο διαθήκες της γιαγιάς των παιδιών, της Σοφίας Μινέικο.

Ανδρέας, Μάργκαρετ, τα τέσσερα παιδιά τους, Γιώργος, Σοφία, Νίκος, Αντρίκος και η γιαγιά Σοφία Μινέικο στο σαλόνι του σπιτιού της οδού Γύζη στο Παλαιό Ψυχικό.

Ανδρέας, Μάργκαρετ, τα τέσσερα παιδιά τους, Γιώργος, Σοφία, Νίκος, Αντρίκος και η γιαγιά Σοφία Μινέικο στο σαλόνι του σπιτιού της οδού Γύζη στο Παλαιό Ψυχικό.

Στην αγωγή κατά της κας Παπαζαχαρίου, αναφέρει ότι τον έβλαψε επειδή κατά την πώληση της βίλας είχε στην κατοχή της τη διαθήκη της Μινέικο και την απέκρυψε. Στην ίδια αγωγή τονίζεται ότι ως δικηγόρος είχε υποχρέωση να την εμφανίσει και καθώς δεν το έπραξε, το αποτέλεσμα ήταν η οικογένεια Βλαχούτσικου να αγοράσει ένα ακίνητο που δεν ανήκε στον Α. Παπανδρέου. Ετσι, ο κ. Βλαχούτσικος ευρισκόμενος στο επίκεντρο μιας σφοδρής, «οικογενειακής» κόντρας στράφηκε και εναντίον όλων των υπολοίπων και φυσικά και εναντίον της κυρίας Λιάνη-Παπανδρέου, ζητώντας αποζημίωση εφόσον έχανε το σπίτι.

Τότε, ο επιχειρηματίας είχε αγοράσει τη μονοκατοικία στο Ψυχικό έναντι 72 εκατ. δραχμών και ζητούσε αποζημίωση περί τα 400 εκατ. Μάλιστα, τα ζητούσε εντόκως, απαιτούσε τους φόρους που πλήρωσε για την αγορά, τα διαφυγόντα κέρδη αφού θα μπορούσε να είχε επενδύσει αλλού τα χρήματά του και τα έξοδα που πλήρωσε για την αγορά σε δικηγόρους και συμβολαιογράφους, αλλά και εκείνα που θα ξόδευε για δικηγόρους και δικαστήρια. Αργότερα, κατέθεσε μάλιστα και αγωγή για να λάβει πίσω τα χρήματα που είχε ξοδέψει για να ανακαινίσει το σπίτι.

Η βίλα Μινέικο επί της οδού Γύζη 58 θεωρείται ένα από τα ιστορικότερα ακίνητα του Παλαιού Ψυχικού.

Η βίλα Μινέικο επί της οδού Γύζη 58 θεωρείται ένα από τα ιστορικότερα ακίνητα του Παλαιού Ψυχικού.

Η διαθήκη που εμφάνισε η κυρία Παπαζαχαρίου ήταν του 1964. Ομως υπήρχε και μεταγενέστερη, δηλαδή του 1968. Σύμφωνα με τους δικηγόρους τότε, η προγενέστερη διαθήκη ισχυροποιούσε το δικαίωμα των παιδιών να διεκδικήσουν και να πάρουν πίσω το σπίτι του Παλαιού Ψυχικού.

Πυρά
Οταν ξέσπασε η αντιδικία, οι δικηγόροι προσπάθησαν να λύσουν το θέμα πριν φτάσει στα δικαστήρια και πληγούν οι προσωπικότητες των αντιδίκων. Πρωτοβουλία μάλιστα τότε, είχε αναλάβει και ο επιχειρηματίας Χαρ. Βλαχούτσικος που «καιγόταν» για τις εξελίξεις αφού ήδη είχε πληρώσει το αντίτιμο για την εξαγορά της βίλας και το μέλλον ήταν αβέβαιο. Ολες οι απόπειρες όμως ήταν μάταιες. Οχι μόνοι οι αντίδικοι δεν τα βρήκαν, αλλά δεν συναντήθηκαν καν. Ετσι, επί σειρά ετών το θέμα… σερνόταν στα δικαστήρια και μέσω του Τύπου διασταυρώνονταν τα «πυρά» των αντιδίκων.

Το χολ της εισόδου οδηγεί σε δύο άνετα σαλόνια με ένα τζάκι και με μεγάλα παράθυρα που αφήνουν το φως και τη θέα του κήπου να μπαίνουν στο σπίτι.

Το χολ της εισόδου οδηγεί σε δύο άνετα σαλόνια με ένα τζάκι και με μεγάλα παράθυρα που αφήνουν το φως και τη θέα του κήπου να μπαίνουν στο σπίτι.

Υστερα από μία 10ετία, τον Μάρτιο του 2007, το Εφετείο Αθηνών έκανε για δεύτερη φορά δεκτή την αγωγή των Σοφίας, Νίκου και Αντρίκου οι οποίοι επικαλέστηκαν διαθήκη της Σοφίας Μινέικο που είχε συνταχθεί στη Στοκχόλμη αλλά βρέθηκε τυχαία το 1997 στο Καστρί. Με αυτήν καθιστούσε τα τέσσερα εγγόνια της συγκληρονόμους του ακινήτου. Ετσι η Σοφία, ο Νίκος και ο Αντρίκος υποστήριξαν ότι δεν ήταν νόμιμη η μεταβίβαση της οικίας που έγινε το 1991 από τον πατέρα τους στον κ. Βλαχούτσικο.

Νωρίτερα, το 2003, η πρώτη απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών αναγνώριζε τον κ. Βλαχούτσικο ως νόμιμο ιδιοκτήτη της βίλας. Κατά της απόφασης αυτής άσκησαν έφεση τα τρία παιδιά του Ανδρέα και το Εφετείο, τον Δεκέμβριο του 2004, ανέτρεψε την κρίση του πρωτόδικου δικαστηρίου. Ομως, ο Αρειος Πάγος, τον Ιανουάριο του 2006, αναίρεσε την απόφαση του Εφετείου και διέταξε να κριθεί εκ νέου η υπόθεση από το ίδιο δικαστήριο που τελικά αποφάνθηκε ότι οι νόμιμοι ιδιοκτήτες είναι τα τέσσερα εγγόνια της Μινέικο.

Τα παιδιά του Ανδρέα βγάζουν στο σφυρί τη βίλα Μινέικο

1934-1990
Στο σπίτι όπου γράφτηκε η Ιστορία

Η Σοφία Μινέικο γεννήθηκε το 1887 στην Πάτρα και το πατρικό της βρισκόταν στην πλατεία των Υψηλών Αλωνιών. Ηταν κόρη του Πολωνού Ζίγκμουντ Μινέικο και της Ελληνίδας Περσεφόνης Μανάρη.

Ο πατέρας της Ζίγκμουντ ανήκε σε παλιά οικογένεια της πολωνικής αριστοκρατίας και είχε πάρει μέρος στη μεγάλη πολωνική εξέγερση του 1863 ενάντια στον Τσάρο. Διδάκτωρ της Φιλοσοφικής (1910), η Σοφία Μινέικο το 1913 παντρεύτηκε με τον Γεώργιο Παπανδρέου, μετέπειτα πρωθυπουργό της Ελλάδας και απέκτησαν μαζί τον γιο τους, Ανδρέα, επίσης μετέπειτα πρωθυπουργό.

Ο Γεώργιος Παπανδρέου και η Σοφία Μινέικο χώρισαν κάποια χρόνια αργότερα προκειμένου να παντρευτεί ο πρώτος τη διάσημη ηθοποιό της εποχής Κυβέλη.

Στην ιδιοκτησία της Σοφίας Μινέικο βρισκόταν η μονοκατοικία στο Παλαιό Ψυχικό, στο οποίο διέμεινε η οικογένεια Παπανδρέου μέχρι το 1967 αλλά και ο Γιώργος Παπανδρέου ο νεότερος, την περίοδο 1986 – 1990.

Σημειώνεται ότι στο σπίτι στο Παλαιό Ψυχικό ζούσε ο Ανδρέας Παπανδρέου πριν από το 1967 και εκεί συνελήφθη τα ξημερώματα της 21ης Απριλίου 1967 από χουντικούς πραξικοπηματίες.

Ιδιόχειρη διαθήκη
Το 1991 ο Ανδρέας Παπανδρέου πούλησε τη μονοκατοικία στον επιχειρηματία Χαρ. Βλαχούτσικο. Εξι χρόνια αργότερα και μετά τον θάνατό του, το 1997, βρέθηκε μια ιδιόχειρη διαθήκη της Σοφίας Μινέικο με την οποία κληροδοτούσε το σπίτι στα εγγόνια της και όχι στον γιο της. Ετσι, η υπόθεση κατέληξε στα δικαστήρια.

Η Σοφία Μινέικο απεβίωσε στην Αθήνα στις 27 Αυγούστου του 1981…

Η AΓΓΕΛΙΑ
324 τ.μ. με 3 ορόφους και θέα υπέροχη

Η κλασική αυτή μονοκατοικία, όπως αναφέρει η αγγελία μεγάλου μεσιτικού γραφείου που έχει αναλάβει να βρει αγοραστή, βρίσκεται στην οδο Γύζη, έναν από τους πιο όμορφους και ήσυχους δρόμους του Παλαιού Ψυχικού.

Η αγγελία επίσης αναφέρει ότι είναι επιφάνειας 320 τετραγωνικών μέτρων σε οικόπεδο 697 τετραγωνικών.

Είναι κτισμένη το 1934 και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα αρχιτεκτονικής της εποχής του μεσοπολέμου. Το χολ της εισόδου οδηγεί σε δύο άνετα σαλόνια με ένα τζάκι και με μεγάλα παράθυρα που αφήνουν το φως και τη θέα του κήπου να μπουν στο σπίτι. Μία ιδιαίτερα μεγάλη κουζίνα με ειδικό χώρο για το πρωινό (breakfast room) και ένα WC ξένων συμπληρώνουν το επίπεδο αυτό.

Ο πρώτος όροφος αποτελείται από τέσσερα μεγάλα φωτεινά υπνοδωμάτια και δύο μπάνια ενώ υπάρχει ένα ακόμα δωμάτιο – δώμα με το μπάνιο του στον τρίτο όροφο. Οι μεγάλες βεράντες έξω από τα υπνοδωμάτια δίνουν τη δυνατότητα για θέα στους γύρω κήπους. Το σπίτι είναι κτισμένο στο μπροστινό τμήμα του οικοπέδου αφήνοντας έτσι έναν υπέροχο κήπο από πίσω. Είναι ένα από τα ιστορικότερα ακίνητα του Παλαιού Ψυχικού.

Η αγγελία καταλήγει ότι η κατοικία μπορεί να ανακαινισθεί και να γίνει πραγματικό κόσμημα ή να κατεδαφισθεί και στο οικόπεδο να δημιουργηθεί κάτι καινούργιο.

To χρονικό

1991: Ο Ανδρέας Παπανδρέου πουλάει τη βίλα στον επιχειρηματία Χαρ. Βλαχούτσικο.

1997: Μετά τον θάνατο του Ανδρέα, η Σοφία, ο Νίκος και ο Αντρίκος ανταλλάσσουν αγωγές με τη Δ. Λιάνη διεκδικώντας την ιδιοκτησία της βίλας. Την ίδια χρονιά, διαθήκη της Μινέικο που βρέθηκε τυχαία στο Καστρί αναγνωρίζει τα εγγόνια της ως νόμιμους κληρονόμους.

2003: Το Πρωτοδικείο Αθηνών αναγνωρίζει τον Χαρ. Βλαχούτσικο ως νόμιμο ιδιοκτήτη της βίλας.

2004: Το Εφετείο ανατρέπει την πρωτόδικη απόφαση.

2006: Ο Αρειος Πάγος αναιρεί την απόφαση του Εφετείου και διατάσσει να κριθεί εκ νέου η υπόθεση από το ίδιο δικαστήριο.

2007: Το Εφετείο κάνει για δεύτερη φορά δεκτή την αγωγή των Σοφίας, Νίκου και Αντρίκου.

Ελένη Κομίνη

This entry was posted on Δευτέρα, Φεβρουάριος 24th, 2014 at 09:04 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΑΡΑΞΕΝΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply