Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Οι ευκαιρίες, οι κίνδυνοι και τα βάρη του 2014 – Πώς να διαχειριστείτε τα οικονομικά σας

6 Ιανουαρίου, 2014 by Χρήστος Μίμης

Οδηγός επιβίωσης σε ένα ρευστό και ευμετάβλητο οικονομικό περιβάλλον

Οι ευκαιρίες, οι κίνδυνοι και τα βάρη του 2014Τον γρίφο της διαχείρισης των οικονομικών τους το 2014 καλούνται να λύσουν οι πολίτες σε μια χρονιά που η φορολογία θα είναι αυξημένη και οι προοπτικές της χώρας θα παραμείνουν αβέβαιες τουλάχιστον κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του έτους ως τις ευρωεκλογές.

Στο πλαίσιο αυτό «Το Βήμα της Κυριακής» παρουσιάζει ένα αφιέρωμα-οδηγό για την καλύτερη διαχείριση των φορολογικών υποχρεώσεων, των δανείων και των επενδύσεων.

Το νέο έτος οι φορολογούμενοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με την εφαρμογή των φορολογικών νόμων που έχουν ψηφιστεί. Η κατάργηση του βασικού αφορολογήτου, των φοροαπαλλαγών, καθώς και οι «ουρές» φόρων ακινήτων προηγούμενων ετών και ο νέος φόρος (ΕΝΦΑ) δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα για τις τσέπες τους.

Για τους δανειολήπτες το 2014 χαρακτηρίζεται χρονιά ρυθμίσεων και αναδιάρθρωσης των υποχρεώσεών τους προς τις τράπεζες με στόχο τη μείωση της μηνιαίας δόσης που καταβάλλουν για την αποπληρωμή των χρεών τους. Η αλλαγή της νομοθεσίας για τους πλειστηριασμούς προς την κατεύθυνση προστασίας της πρώτης κατοικίας εκτιμάται ότι αποτελεί το πρώτο βήμα «για να ξεχωρίσει η ήρα από το στάρι» και να τεθούν οι βάσεις για το τελικό ξεσκαρτάρισμα των «κόκκινων» δανείων.

Στο επενδυτικό πεδίο, παρά τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται, οι επενδυτές θα πρέπει να βρίσκονται σε ετοιμότητα, καθώς το περιβάλλον παραμένει ασταθές και ευμετάβλητο σε διεθνές επίπεδο. Με τα επιτόκια των βασικών νομισμάτων να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων να μην παρουσιάζουν ενδιαφέρον, οι ευκαιρίες θα πρέπει να αναζητηθούν στους μετοχικούς τίτλους, στους οποίους στρέφονται οι επαγγελματίες διαχειριστές κεφαλαίων για καλύτερες αποδόσεις.

Ευκαιρίες εμφανίζονται και στην κτηματαγορά μετά την πτώση κατά σχεδόν 40% των τιμών τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο τα ρίσκα θεωρούνται υψηλά και οι αγοραστές παραμένουν στο περιθώριο.

το βήμα

This entry was posted on Δευτέρα, 6 Ιανουαρίου, 2014 at 19:05 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply