ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

Αντιδράσεις στα Σκόπια για τις απειλές Ιβάνοφ κατά της ΕλλάδαςΣτο επίκεντρο των αναφορών του σημερινού Τύπου των Σκοπίων, όπου σχολιάζεται ποικιλοτρόπως, βρίσκεται η χθεσινή ετήσια ομιλία του προέδρου της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, στη Βουλή της χώρας και ιδιαίτερα η αναφορά του ότι έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλες συνθήκες ώστε να ζητηθεί από τον ΓΓ του ΟΗΕ να υποβάλει έκθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας υπό το διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς και να ζητηθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας να εφαρμοστεί η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (αναφορικά με την προσφυγή της χώρας του κατά της Ελλάδας).

Η εφημερίδα Nova Makedonija, εκτιμά ότι ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ «ανήγγειλε τις μελλοντικές κινήσεις της κυβέρνησης της χώρας σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας και την παρεμπόδιση της ευρωατλαντικής της ενσωμάτωσης».

Η εφημερίδα Utrinski Vesnik υποστηρίζει ότι ο κ. Ιβάνοφ, ανήγγειλε την επόμενη κίνηση της χώρας σχετικά με το θέμα του ονόματος.

«Μετά την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, αυτή είναι η τελευταία επιλογή της “Μακεδονίας” πριν ενδεχομένως αποφασίσει να καταγγείλει την Ενδιάμεση Συμφωνία και να θέσει τέλος στις διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Ωστόσο είναι αμφίβολο κατά πόσο ένα τέτοιο βήμα μπορεί να φέρει αποτελέσματα», σχολιάζει η Utrinski Vesnik.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ και νυν βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE, Αντόνιο Μιλόσοσκι, εκτίμησε ότι η έκβαση μίας τέτοιας ενδεχόμενης κίνησης δεν μπορεί να επιδεινώσει τη θέση της χώρας υπό την έννοια της υιοθέτησης ενός νέου, δυσμενούς Ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ, όπως είπε, ενδέχεται να έχει ως αποτέλεσμα να κληθεί η Ελλάδα να σεβαστεί την Ενδιάμεση Συμφωνία, η οποία διασφαλίζει την ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΕΕ και ΝΑΤΟ υπό την προσωρινή ονομασία.

«Η έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ θα αφορά στο Ψήφισμα 817. Με αυτό θα υπάρξει επιστροφή στις ρίζες του Ψηφίσματος, στο οποίο η διένεξη μεταξύ “Μακεδονίας” και Ελλάδας τίθεται ως ζήτημα ασφάλειας. Στην έκθεση ενδέχεται να εκτιμηθεί ότι το ζήτημα της ονομασίας διαρκεί πάρα πολύ ή ότι υπάρχουν ακόμα περιθώρια διαπραγμάτευσης ή ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης», πρόσθεσε ο κ. Μιλόσοσκι, ο οποίος εκτίμησε ότι η διαδικασία ενδέχεται να διαρκέσει από ένα έως δύο χρόνια.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ σημείωσε επίσης ότι μία τέτοια ενδεχόμενη κίνηση από την πλευρά της πΓΔΜ δεν θα σημαίνει διακοπή των διαπραγματεύσεων για το ζήτημα της ονομασίας, που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Από την πλευρά του, ο πρώην πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Βλάντο Μπούτσκοφσκι, εκτίμησε ότι τα πολιτικά προβλήματα θα πρέπει να επιλύονται με πολιτικά και όχι με νομικά μέσα, ενώ εξέφρασε τον ενδοιασμό ότι με αυτή την πρωτοβουλία η πΓΔΜ ενδέχεται να χάσει περισσότερο χρόνο.

Ο κ. Μπούτσκοφσκι σημείωσε ότι ο ΟΗΕ δεν διαθέτει μηχανισμό επιβολής της εφαρμογής της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης και πρόσθεσε ότι αυτή η προαναγγελία από την πλευρά της πΓΔΜ αποτελεί αυτοσχεδιασμό «ακόμα και εάν πίσω από αυτή κρύβεται η πρόθεση της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ με την προσωρινή ονομασία κατά την επόμενη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας».

έθνος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.