Η οικονομική κρίση, η μείωση της κρατικής επιχορήγησης και το υψηλό ενοίκιο οδήγησε στην απόφαση να παραδοθούν οριστικά τα κλειδιά του ιστορικού κτιρίου, που είναι συνδεδεμένο με την ιστορία του κόμματος

Η Ν.Δ. εγκαταλείπει, μετά από 38 χρόνια, το νεοκλασσικό κτίριο της ΡηγίλληςΤο κεφάλαιο Ρηγίλλης, ετοιμάζεται να κλείσει οριστικά για την Νέα Δημοκρατία, μετά από 38 χρόνια, καθώς αποφασίστηκε από την ηγεσία του κόμματος να λυθεί τις προσεχείς ημέρες η μίσθωση του νεοκλασσικού κτιρίου, ιδιοκτησίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου.

Η οικονομική κρίση, η μείωση της κρατικής επιχορήγησης και το υψηλό ενοίκιο των περίπου 10.000 ευρώ το μήνα (ήδη οφείλονται αρκετά μισθώματα), οδήγησε στην απόφαση να παραδοθούν οριστικά τα κλειδιά του ιστορικού κτιρίου, που είναι συνδεδεμένο με την ιστορία της ΝΔ.

Η αντίστροφη μέτρηση είχε αρχίσει από το 2011, όταν ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς πήρε την απόφαση να στεγαστούν όλες οι υπηρεσίες και γραμματείες του κόμματος στα νέα γραφεία επί της Λεωφ. Συγγρού.

Η προ διετίας απόφαση αποτέλεσε μεγάλη έκπληξη, καθώς η ΝΔ έφευγε από την ιστορική της έδρα, την οδό Ρηγίλλης 18 που είχε επιλέξει να στεγάσει τα γραφεία του κόμματός του ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, το 1975.

Το μόνο κτίριο που έμεινε να συνδέει το παρόν με το παρελθόν ήταν η Ρηγίλλης, όπου και μετακόμισε το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, που στεγαζόταν επί της Λεωφ. Βασ.Σοφίας.

Ο νυν πρόεδρος του Ινστιτούτου κ. Κ. Τασούλας θα είναι αυτός που θα κλείσει το κεφάλαιο Ρηγίλλης και θα βάλει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας ένα κτίριο που ήταν σημείο αναφοράς για πάρα πολλά χρόνια και στο οποίο έχουν συντελεστεί μείζονα πολιτικά γεγονότα για την ιστορία της κεντροδεξιάς.

Η πρώτη σκέψη

«Κύριε πρόεδρε, σε αυτό το κτίριο είχε γίνει ένα από τα πολλά επεισόδια της βίας και της νοθείας των εκλογών του 1961» είχε ακούσει με έκπληξη ο νυν πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς, το Δεκέμβριο του 2009, λίγες ημέρες μετά την εκλογή του στην ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τότε είχε ακούσει πρώτη φορά για το «αμαρτωλό» παρελθόν του κτιρίου όπου στεγάζονται τα γραφεία της ΝΔ.

Στην ιστορική έδρα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στην οδό Ρηγίλλης 18, στεγαζόταν η Βασιλική Χωροφυλακή μεταπολεμικά και ως την πτώση της χούντας.

Η μεγαλύτερη όμως έκπληξη για τον κ. Σαμαρά ακολούθησε όταν πληροφορήθηκε ότι στο κτίριο, το οποίο είναι ταυτισμένο με τη μεταπολιτευτική ιστορία της ΝΔ, είχε συντελεστεί ένα από τα πιο σημαντικά επεισόδια βίας και νοθείας στις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου του 1961.

Η Ρηγίλλης και οι εκλογές βίας και νοθείας

Εκείνη τη «μαύρη περίοδο» για τη δημοκρατία και τον κοινοβουλευτισμό, βρέθηκαν να έχουν ψηφίσει παρανόμως 218 χωροφύλακες στις εκλογές του 1961, γεγονός που κατήγγειλε εκείνη την εποχή η Ενωση Κέντρου (με την έκδοση της «Μαύρης Βίβλου» του «εκλογικού πραξικοπήματος» του 1961) και ο πρόεδρός της Γεώργιος Παπανδρέου, αλλά και η ΕΔΑ με τη δική της «Μαύρη Βίβλο» της νοθείας και της βίας.

«Ο στρατωνισμός της οδού Ρηγίλλης»

Στη «Μαύρη Βίβλο» της Ενώσεως Κέντρου που εκδόθηκε από την ίδια το 1962, με τον υπότιτλο «Το χρονικόν του πραξικοπήματος της 29.10.1961», περίοπτη θέση κατέχει το κτίριο της Ρηγίλλης. Στη σελίδα 105, υπό τον τίτλο «Ο στρατωνισμός της οδού Ρηγίλλης», υπάρχει φωτογραφία του κτιρίου (φωτογραφία κάτω) και η εξής σημείωση από τους επιτελείς του κόμματος του Γεωργίου Παπανδρέου: «Οδός Ρηγίλλης, αριθμός 18. Περίοπτον θέσιν εις το όργιον της νοθείας κατέχει η πασίγνωστη οδός των Αθηνών χάρις εις 218 άνδρας της Χωροφυλακής, οι οποίοι εξέδωσαν ισάριθμα παράνομα βιβλιάρια με διεύθυνσιν κατοικίας το εικονιζόμενον οίκημα». Στο κεφάλαιο 9 της «Βίβλου» με τον τίτλο «Στρατός και Σώματα Ασφαλείας- Το διπλούν έγκλημα της νοθείας», δημοσιεύεται και αναλυτικός κατάλογος με τους χωροφύλακες της οδού Ρηγίλλης 18.

Χρονολογίες – σταθμός στην ιστορία του Μεγάρου

-Έδρα της ΝΔ η Ρηγίλλης γίνεται την άνοιξη του 1975, επί προεδρίας Κωνσταντίνου Καραμανλή. Η ΝΔ νοικιάζει- έπειτα από πρωτοβουλία του γενικού διευθυντή της Τιμολέοντος Λούη- το νεοκλασικό από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

-Τον Δεκέμβριο του 1981 εκλέγεται στην Αίθουσα Κήπων της Ρηγίλλης πρόεδρος της ΝΔ ο Ευάγγελος Αβέρωφ.

-Μετά την εκλογή του κ. Μ. Εβερτ στην ηγεσία της ΝΔ το 1993, η Αίθουσα Κήπων της Ρηγίλλης μετονομάζεται σε Αίθουσα «Κωνσταντίνος Μητσοτάκης».

-Το 1997 ο νέος πρόεδρος της ΝΔ κ. Κ. Καραμανλής αναζητεί νέα γραφεία, αλλά το σχέδιο ναυαγεί.

-Στις 30 Νοεμβρίου 2009 ο κ. Α. Σαμαράς, μετά την εκλογή του στην προεδρία, παραλαμβάνει τα «κλειδιά» του κόμματος από τον κ. Καραμανλή.

-Το 2011 η ΝΔ εγκαταλείπει το νεοκλασσικό της Ρηγίλλης και μετακομίζει για τα νέα σύγχρονα γραφεία επί της Λεωφ. Συγγρού. Μετά από σκέψη εβδομάδων, αποφασίζεται να γίνει η έδρα του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής με πρόεδρο τότε τον νυν πρόεδρο της Βουλής, κ. Ευ. Μεϊμαράκη.

Ραβανός Αρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.