Ο ΜΕΓΑΛΟΣ LOOSER

Ποιος έχασε 25 δισεκατομμύρια δολάρια σε 18 μήνεςΑπό έβδομος στη λίστα του «Forbes» με τους πλουσιότερους ανθρώπους κινδυνεύει να γίνει ο μεγαλύτερος «loser» δισεκατομμυριούχος.

“Πώς να χάσετε 25 δισ. δολ. σε 18 μήνες” είναι ο τίτλος που θα συνοδεύει πλέον τον πάλαι ποτέ έβδομο πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, τον Βραζιλιάνο επιχειρηματία Εϊκε Μπατίστα ή αλλιώς τον μεγαλύτερο «loser» δισεκατομμυριούχο.

Πριν από 15 μήνες, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας του OGX Πάολο Μεντόνσα δήλωνε σε συνέντευξή του στο Reuters ότι η εταιρεία πετρελαίου και φυσικού, που διηύθυνε υπό τη σημαία του ομίλου EBX Group του Batista, θα εξελισσόταν σε “μεγαθήριο”.

Ο ίδιος φρόντισε να καθησυχάσει τυχόν ανησυχίες για τις επιχειρήσεις της στο βορειονατολικό τμήμα του Ρίο Ντε Τζανέιρο.

Ακόμη και όταν οι μετοχές της OGX Petróleo e Gás Participações SA έχαναν το ένα τρίτο της αξίας τους, ο Μεντόνσα παρουσιαζόταν καθησυχαστικός. Εξάλλου, την ίδια καθοδική πορεία ακολουθούσαν και άλλες πετρελαϊκές εταιρείες στο χρηματιστήριο της Βραζιλίας.

Ωστόσο, λίγο πριν ολοκληρωθεί η περιβόητη εκείνη συνέντευξη, έριξε τη “βόμβα”: Η παραγωγή ήταν κατά… μερικές χιλιάδες βαρέλια μικρότερη των προσδοκιών. Συγκεκριμένα, μίλησε για 17.000 βαρέλια πετρελαίου και φυσικού αερίου την ώρα που ο στόχος ήταν 40.000 με 50.000.

Το ντόμινο δεν άργησε να ξεκινήσει για τον όμιλο OGX , ο οποίος«στεγάζει» 13 εταιρείες με ευρεία γκάμα δραστηριοτήτων, από την παραγωγή πετρελαίου και την εξόρυξη σιδηρομεταλλευμάτων μέχρι τα logistics και τον μηχανολογικό εξοπλισμό.

Την επόμενη μέρα οι μετοχές του OGX κατρακύλησαν 8,4%. Βυθίστηκαν ακόμη 50%- διαγράφοντας κέρδη 10,4 δισ. δολ. της χρηματιστηριακής αξίας των μετοχών- μέχρι την παραίτηση του Μεντόνσα, ένα μήνα μετά.

Από τότε τα πράγματα πηγαίνουν όλα και χειρότερα για τον Batista. Ενα συνεχώς αυξανόμενο χρέος, μία σειρά από καθυστερήσεις σε projects και η κρίση αξιοπιστίας είχαν ως αποτέλεσμα οι έξι εισηγμένες εταιρείες του να υποστούν μία από τις μεγαλύτερες καταστροφές, που έχουν γνωρίσει επιχειρήσεις στην πρόσφατη ιστορία.

πρώτο θέμα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.