Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Χιλιάδες πολίτες καλούνται να πληρώσουν φόρους άνω των 700 εκ. ευρώ μέχρι το μεσημέρι

30 Αυγούστου, 2013 by Χρήστος Μίμης

Εκπνέει η προθεσμία σήμερα Παρασκευή για φόρο εισοδήματος και άλλες οφειλές

Χιλιάδες πολίτες καλούνται να πληρώσουν φόρους άνω των 700 εκ. ευρώ μέχρι το μεσημέρι
Χιλιάδες φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν μέχρι το μεσημέρι σήμερα Παρασκευή φόρους άνω των 700 εκ. ευρώ. Την ίδια στιγμή το υπουργείο Οικονομικών καλείται να διαπιστώσει κατά πόσον η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών θα ανταποκριθεί στο ποσό ή μέρος των χρημάτων θα καταστεί αναγκαστικά ληξιπρόθεσμο.

Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι καλούνται να καταβάλουν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος (για όσους η πληρωμή του συνολικού φόρου θα γίνει σε τρεις δόσεις), συμπεριλαμβανομένων του τέλους επιτηδεύματος και της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, καθώς και τους Φόρους Ακίνητης Περιουσίας των ετών 2011 και 2012.

Το ποσό των 700 και πλέον εκατ. ευρώ αυξάνεται περαιτέρω, εάν συνυπολογισθεί ότι για χιλιάδες ιδιοκτήτες ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων που έλαβαν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ στις αρχές Αυγούστου εκπνέει η προθεσμία για την εξόφλησή τους και, κατ’ επέκταση, για την πληρωμή και της πρώτης δόσης του Εκτακτου Ειδικού Τέλους Ακινήτων.

Οσο για εκείνους που δεν έχουν λάβει ακόμη το ειδοποιητήριο από την Εφορία, υπενθυμίζεται ότι επίσης οφείλουν να καταβάλουν τους φόρους, ειδάλλως, θα κηρυχθούν εκπρόθεσμοι και θα αντιμετωπίσουν τις προβλεπόμενες ποινές (επιβάρυνση 1% ανά μήνα, κτλ.).

Το υπουργείο Οικονομικών έχει εξάλλου ενημερώσει ηλεκτρονικά τους φορολογούμενους που δεν έλαβαν ταχυδρομικώς τα εκκαθαριστικά σημειώματα πληρωμής των φόρων έως τις 30/8/2013, προκειμένου να εκτυπώσουν οι ίδιοι το εκκαθαριστικό σημείωμα και να σπεύσουν με αυτό στις τράπεζες και τα ΕΛΤΑ για να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους. Η εκτύπωση των εκκαθαριστικών γίνεται από την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και μέσα από τους λογαριασμούς των φορολογουμένων στο σύστημα TAXISnet, όπου τα σημειώματα έχουν αναρτηθεί σε ηλεκτρονική μορφή. Τα ηλεκτρονικά εκκαθαριστικά αναγράφουν τους κωδικούς «Ταυτότητας Οφειλής», με τους οποίους μπορεί να γίνει η εξόφληση των οφειλών.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το πρόβλημα με τα εκκαθαριστικά σημειώματα δημιουργήθηκε ουσιαστικά από το ίδιο το κράτος, που ενώ έσπευσε να εκκαθαρίσει εκατομμύρια δηλώσεις και να επιζητεί στις ίδιες προθεσμίες και την πληρωμή των φόρων ακινήτων, δεν κατάφερε να αποστείλει εγκαίρως τα ειδοποιητήρια.

αμπε

This entry was posted on Παρασκευή, 30 Αυγούστου, 2013 at 09:40 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply