Κινδυνεύουν ακόμη και κατοικίδια ζώα

Στο Κίεβο δεν έχουν έλεος για τα αδέσποτα σκυλιά

Αυτοαποκαλούνται «κυνηγοί», «ερασιτέχνες χημικοί» ή και «σύντροφοι». Ανταλλάσσουν μικρά μυστικά και πληροφορίες για το πού βρίσκονται οι «στόχοι», για φόλες, δηλητήρια, όπλα, σφαίρες. Και την κατάλληλη στιγμή, επιτίθενται σε αδέσποτα ζώα, κυρίως σκυλιά, ρίχνοντας φόλες ή πυροβολώντας τα στο κεφάλι. Σαδιστές και αδίστακτοι, οι αυτόκλητοι κυνηγοί σκύλων του Κιέβου παίρνουν τον έλεγχο στα χέρια τους, με στόχο τη θανάτωση χιλιάδων αδέσποτων της πόλης στο όνομα μιας διεστραμμένης αντίληψης για τη δημόσια υγεία. Όμως, με τον τρόπο αυτό, καταπατούν τα δικαιώματα των ζώων σε μια χώρα που αδιαφορεί επιδεικτικά για τα αδέσποτα τετράποδα.

Πέρυσι, οι εικόνες των αδέσποτων ζώων που βρέθηκαν να κείτονται στους δρόμους της πρωτεύουσας της Ουκρανίας προκάλεσαν διεθνή θύελλα λίγο πριν την έναρξη του Euro 2012, γι’ αυτό και η κυβέρνηση ζήτησε την άμεση βοήθεια ξένων ζωοφιλικών οργανώσεων, μιας εκ των οποίων – η Αυστριακή Vier Pfoten- προσέφερε μάλιστα δωρεάν στείρωση και εμβολιασμό των αδέσποτων από κινητές κτηνιατρικές μονάδες. Αμέσως μόλις οι οπαδοί του ποδοσφαίρου επέστρεψαν από τις κερκίδες των γηπέδων στους καναπέδες των σπιτιών τους, η μεγάλη σφαγή των αδέσποτων σκύλων ξανάρχισε.

Η οργάνωση Vier Pfoten έχει πια σταματήσει το πρόγραμμα στείρωσης μετά τις δημοσιεύσεις στο διαδίκτυο για θανάτους ζώων. «Με απείλησαν ότι μπορεί να πεθάνω κι εγώ όπως ακριβώς ο δικαστής στο Χάρκοβο», δήλωσε ο Αμίρ Χαλίλ, επικεφαλής της Vier Pfoten στην Ουκρανία, αναφερόμενος στον αποκεφαλισμό ενός Ουκρανού δικαστή και τριών μελών της οικογένεια τους στο διαμέρισμά τους τον Δεκέμβριο του 2012. «Μας είπανε πως δεν χρειάζονται ξένους να ευνουχίζουν τα σκυλιά τους!».

Στο Κίεβο των τριών εκατομμυρίων κατοίκων ζούν περίπου 18.000 αδέσποτα ζώα, κυρίως σκυλιά. Οι Αρχές ισχυρίζονται ότι δεν έχουν χρήματα για να συλλάβουν και να κρατήσουν όλα αυτά τα ζώα σε ειδικά κέντρα – καταφύγια για αδέσποτα.

Ετσι, οι κυνηγοί σκύλων του Κιέβου έχουν πλέον αποθρασυνθεί. Χρησιμοποιούν μια ιστοσελίδα στο διαδίκτυο με τίτλο «Οχι στα παράσιτα» για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τα μέρη που βρίσκονται οι σκύλοι, για συνταγές δηλητηρίων και για να ανεβάζουν φωτογραφίες με τα νεκρά ζώα.  Αποκαλούν τα σκυλιά «φορείς ψύλλων», τις φόλες «νοστιμιές» και τη σφαγή «ταξίδι προς το ουράνιο τόξο»

Ο Αλεξέι Σβιαταχόρ, εκτός από δικηγόρος, είναι και ένας από τους λίγους που παραδέχεται ότι είναι κυνηγός σκύλων. «Είναι κάτι σαν τον καθαρισμό των σκουπιδιών», λέει. «Σε κάποιους μπορεί να μην αρέσει, αλλά εμείς βρήκαμε τη λύση». Ο Σβιαταχόρ λέει απαξιωτικά ότι η στείρωση από την οργάνωση Vier Pfoten «απλώς ακρωτηρίαζε τα σκυλιά και δεν έλυσε κανένα πρόβλημα». Το δηλητήριο που χρησιμοποιούν οι κυνηγοί σκύλων είναι ένα φάρμακο κατά της φυματίωσης που είναι εξαιρετικά τοξικό για τα σκυλιά και προκαλεί έναν σχετικά γρήγορο και ανώδυνο θάνατο. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι χιλιάδες κάτοικοι του Κιέβου έχουν δεχτεί επιθέσεις από αδέσποτα σκυλιά και πολλοί άνθρωποι υποστηρίζουν τους κυνηγούν σκύλων.

Από την άλλη, η Ταμάρα Ταρνάφσκα, μία ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των ζώων, δεν αντέχει ούτε να συζητάει για τους κυνηγούς σκύλων. «Ένα ζώο υποφέρει για πέντε με έξι ώρες μέχρι να πεθάνει», λέει. Εθελοντές έχουν δει τους κυνηγούς ζώων να δηλητηριάζουν τα σκυλιά και αμέσως τους κατήγγειλαν στην αστυνομία. Όμως για την ώρα έχει σημειωθεί μόνο μία περίπτωση ατόμου που φυλακίστηκε για τη σφαγή αδέσποτων σκύλων. ‘Ηταν ο φοιτητής, Αλεξέι Βέντουλα, ο οποίος βασάνισε και σκότωσε περισσότερους από 100 σκύλους και στην πορεία δημοσίευσε τα σχετικά βίντεο στο διαδίκτυο. Η απροκάλυπτη δράση του φούντωσε το κίνημα διαμαρτυρίας και το δικαστήριο τον καταδίκασε σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση.  Όμως, ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων ισχυρίζονται ότι πολλά κατοικίδια, ή και μικρά παιδιά που παίζουν αμέριμνα έξω, κινδυνεύουν να δηλητηριαστούν από τις φόλες που ρίχνουν οι κυνηγοί σκύλων.

το βήμα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.