Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Το έπος της διαφθοράς στο Δημόσιο

14 Ιουλίου, 2013 by Χρήστος Μίμης

ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΡΑΤΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ Η ΕΚΘΕΣΗ ΡΑΚΙΝΤΖΗ

Το έπος της διαφθοράς στο ΔημόσιοΤις δραματικές διαστάσεις που είχε πάρει η διαφθορά στο Δημόσιο φέρνει στο φως η έκθεση του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή. Πάρτι εκατομμυρίων είχε στηθεί σε ασφαλιστικά ταμεία, δήμους και υπηρεσίες πολεοδομίας.

Ασφαλιστικά ταμεία, δήμοι και ειδικά πολεοδομίες κρατούν τα πρωτεία διαφθοράς στο Δημόσιο, σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λ. Ρακιντζή, για το 2012.

Ο Λ. Ρακιντζής κατά τη χθεσινή παρουσίαση των πεπραγμένων της ανεξάρτητης αρχής τόνισε επίσης ότι η αφαίρεση του δικαιώματος της ένστασης από τον Γενικό Επιθεωρητή άφησε ελεύθερο το πεδίο στα πειθαρχικά συμβούλια που αποτελούνταν από δημοσίους υπαλλήλους την περσινή χρονιά κάνοντας λόγο για πλυντήριο αθωωτικών αποφάσεων, ενώ παράλληλα επεσήμανε πως οι διαρκείς αναβολές στα δικαστήρια δυσχεραίνουν το έργο της απόδοσης δικαιοσύνης.

Πάρτι εκατομμυρίων με νοσηλεία ασθενών στο εξωτερικό ανακάλυψε ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης έπειτα από έλεχγο που πραγματοποίησε στον ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα χθες ο Λ. Ρακιντζής, ο ΕΟΠΥΥ υποφέρει από αιμορραγία εκατομμυρίων ευρώ που δαπανώνται για νοσηλεία ασθενών στο εξωτερικό, καθώς διαπιστώθηκαν παράτυπες εγκρίσεις από τις επιτροπές του Οργανισμού:

Σε κάποιες περιπτώσεις δεν υπήρξε προηγούμενος έλεγχος εάν η νοσηλεία θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί από εγχώριο ίδρυμα.

Σε αρκετές περιπτώσεις οι ασθενείς πήγαιναν σε συγκεκριμένα ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα στο εξωτερικό -κυρίως στη Γερμανία- και όχι σε αντίστοιχα κρατικά, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο τον Οργανισμό.

Οι οικογένειες των ασθενών έπαιρναν τα χρήματα που υπολογίζονται σε 80.000-100.000 κατά μέσον όρο και δεν παρέδιδαν τα αντίστοιχα παραστατικά μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας.

Οι επιτροπές λειτουργούσαν στα όρια της νομιμότητας. Σε επιτροπή του ΟΠΑΔ είχαν παραιτηθεί ο πρόεδρος και το ένα από τα δύο τακτικά μέλη της, χωρίς να αναπληρωθούν. Εντούτοις, συνέχισε παρατύπως τις εργασίες της με προεδρεύοντα το εναπομείναν τακτικό μέλος και με τα αναπληρωματικά μέλη της.

Παράλληλα διαπιστώθηκε ότι δεν τηρούνταν πρωτόκολλο εισερχομένων-εξερχομένων εγγράφων της επιτροπής, ενώ οι υποθέσεις δεν εξετάζονταν με σειρά προτεραιότητας, αλλά με… αδιευκρίνιστα κριτήρια.

Διαπιστώθηκε ότι σε αρκετές περιπτώσεις η γνωμοδότηση της επιτροπής εξεδίδετο αυθημερόν με την ημερομηνία υποβολής της αίτησης ή ακόμη και σε ημερομηνία προγενέστερη της υποβολής!

Αφορμή για τον έλεγχο αποτέλεσε η καταγγελία μητέρας ασθενούς στον γενικό επιθεωρητή, την οποία εκβίαζε κύκλωμα υπαλλήλων σε νοσηλευτικό ίδρυμα της Γερμανίας, οι οποίοι φέρονταν να συνεργάζονται με υπαλλήλους του ΕΟΠΥΥ. Ζήτησαν από τη μητέρα να τους δώσει 9.000 ευρώ με στόχο να της εξασφαλίσουν την έγκριση του ΕΟΠΥΥ προκειμένου να νοσηλευτεί το παιδί της σε θεραπευτικό κέντρο της Γερμανίας, όπου εργάζονταν. Συνελήφθησαν τελικά επ’ αυτοφώρω να παραλαμβάνουν το φακελάκι από τη μητέρα του ασθενούς.

Συνολικά εκτιμάται ότι έχουν δαπανηθεί 6 εκατ. ευρώ σε νοσήλια ασθενών στο εξωτερικό, οι οποίοι προτιμούν νοσοκομεία της Γερμανίας (24,7%), της Μ. Βρετανίας (20,75%), της Γαλλίας (12,72%) και των ΗΠΑ (12,36%), όπου τα νοσήλια κυμαίνονται κατά μέσο όρο στις 500.000 ευρώ ανά ασθενή. Αξίζει να σημειωθεί ότι από το σύνολο των 609 υπαλλήλων και συνταξιούχων του Δημοσίου που νοσηλεύτηκαν στο εξωτερικό το 1/3 αφορά εργαζομένους στο υπουργείο Παιδείας.

Βιομηχανία χορήγησης πλαστών βεβαιώσεων ασθενείας αποκαλύφθηκε και στο ΙΚΑ. Γιατροί του Οργανισμού χορηγούσαν μαζικά και ανεξέλεγκτα σε υποκαταστήματα του Οργανισμού στην Κρήτη βεβαιώσεις ασθενείας σε οικονομικούς μετανάστες. Οι ημέρες ασθενείας προσμετρούνταν για τη συμπλήρωση ημερών εργασίας με στόχο τη θεώρηση αδειών παραμονής.

Σε άλλες περιπτώσεις εποχικών επαγγελμάτων, π.χ. ξενοδοχοϋπαλλήλων, παρατηρήθηκε το φαινόμενο ότι κάθε χρόνο από την περίοδο όπου διέκοπταν την απασχόλησή τους μέχρι την καλοκαιρινή περίοδο που ξεκινούσε η εργασία τους, τους είχε παρασχεθεί αναρρωτική άδεια καθώς το επίδομα ασθενείας είναι μεγαλύτερο από το επίδομα ανεργίας.

Ενας γιατρός είχε χορηγήσει σε έναν χρόνο 6.300 ημέρες αναρρωτικής άδειας που κόστισαν συνολικά στον Οργανισμό με 25 ευρώ την ημέρα, το ποσό των 157.500 ευρώ.

«Χρυσωρυχεία» για επιτήδειους οι πολεοδομίες
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Επιθεωρητή, μετά τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από το κράτος κατέχει τα πρωτεία στη διαφθορά, καθώς το 43% των ποινικών διώξεων ασκήθηκαν το 2012 σε στελέχη των δήμων και των περιφερειών. Στην κορυφή των φαινομένων κακοδιοίκησης ανήκουν οι πολεοδομίες, καθώς το 14,3% των υποθέσεων διαφθοράς που καταγράφηκαν πέρυσι αφορούν αδικήματα στις συγκεκριμένες υπηρεσίες, ενώ στην πρώτη θέση κατατάσσονται υποθέσεις που αφορούν την οικονομική διαχείριση των κρατικών υπηρεσιών. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία του Λ. Ρακιντζή αναφέρονται χαρακτηριστικές περιπτώσεις που αφορούν:

– Υπάλληλο πολεοδομίας ο οποίος ύστερα από έλεγχο των περιουσιακών του στοιχείων βρέθηκε με εισοδήματα 950.000 (!!!) ευρώ, τα οποία φαίνεται να έχει αποκτήσει κατά την περίοδο 2000-2010 που δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματά του.

– Μίσθωση δημοτικού αναψυκτηρίου από τον Δήμο Κορινθίων στην περιοχή Αγ. Γεωργίου «Καράβι», το οποίο είχε πολεοδομικές και υγειονομικού ενδιαφέροντος παραβάσεις, ενώ ηλεκτροδοτούνταν παράνομα από τον δημοτικό φωτισμό.

Το συγκεκριμένο ακίνητο σύμφωνα με την έρευνα του γενικού επιθεωρητή μισθώθηκε από ιδιώτη έναντι 120 ευρώ και για μία εξαετία, ενώ πραγματοποιήθηκε προφορική πλειοδοτική δημοπρασία με τιμή εκκίνησης… 100 ευρώ! Ο Λ. Ρακιντζής διέταξε την εκκίνηση πειθαρχικής διαδικασίας για τους αρμόδιους υπαλλήλους. Αξίζει να σημειωθεί ότι από το σύνολο των ποινικών διώξεων, παραπεμπτικών βουλευμάτων και καταδικαστικών αποφάσεων κατά υπαλλήλων του δημόσιου τομέα, σύμφωνα με τα στοιχεία των υπηρεσιών του Λ. Ρακιντζή, από το 2007 έως και το 2013, στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι δημοτικοί υπάλληλοι με 565 διώξεις και ποσοστό 27,5% μετά τους δημοσίους υπαλλήλους που καταγράφουν 1.200 ποινικές διώξεις.

Καταγγελία του Γενικού Επιθεωρητή
«Πλυντήρια» τα πειθαρχικά συμβούλια

Είκοσι πέντε ενστάσεις σε αποφάσεις πειθαρχικών συμβουλίων πρόλαβε να υποβάλει ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης μέχρι και τον Μάρτιο του 2012, οπότε και του αφαιρέθηκε το συγκεκριμένο δικαίωμα.

Ο κ. Ρακιντζής άφησε αιχμές κατά της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας για την αφαίρεση της δυνατότητας ένστασης καταγγέλλοντας ότι τα πειθαρχικά λειτούργησαν σε αρκετές περιπτώσεις σαν «πλυντήρια αθωωτικών αποφάσεων», αφού δεν είχαν τον «φόβο» της ένστασης και δήλωσε ότι οι υπηρεσίες του είναι έτοιμες να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την επαναφορά του δικαιώματος στον γενικό επιθεωρητή.

Μεταξύ των υποθέσεων που ο Λ. Ρακιντζής έκρινε ότι θα έπρεπε να επιβληθεί αυστηρότερη ποινή, περιλαμβάνεται και η υπόθεση υπαλλήλου της ΕΡΤ στο εξωτερικό, η οποία εργαζόταν ως ανταποκρίτρια της κρατικής ραδιοτηλεόρασης έχοντας παράλληλα απασχόληση στον ΕΟΤ, την οποία δεν είχε δηλώσει.

Ο Γενικός Επιθεωρητής ζήτησε την απόλυσή της με βάση τον κανονισμό λειτουργίας του οργανισμού. Παράλληλα, ασκήθηκε ένσταση για απόφαση πειθαρχικού συμβουλίου Περιφέρειας, με την οποία δεν επιβλήθηκε ποινή σε υπάλληλο ο οποίος ασκώντας πλημμελή εποπτεία επέτρεψε την περίοδο 2001-2010 σε υφιστάμενό του να υπεξαιρέσει 741.514 ευρώ από εντολές πληρωμής επιδομάτων ΑμεΑ σε μη δικαιούχους.

Ενστάσεις υποβλήθηκαν επίσης και για τις περιπτώσεις εκπαιδευτικού που παρενοχλούσε σεξουαλικά μαθήτριές του, στον οποίο επιβλήθηκε από το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό η ποινή της στέρησης αποδοχών για 40 ημέρες.

Παράλληλα, ασκήθηκε ένσταση και για άλλον εκπαιδευτικό ο οποίος συνελήφθη να παρενοχλεί σεξουαλικά ανήλικους μαθητές, αφού το πειθαρχικό συμβούλιο του επέβαλε την ποινή της προσωρινής παύσης για 6 μήνες.

Επίσης, ένσταση ασκήθηκε για την περίπτωση υπαλλήλου δήμου ο οποίος κατηγορείται για κατοχή και πώληση ναρκωτικών και του επιβλήθηκε σε πρώτο βαθμό η πειθαρχική ποινή της στέρησης αποδοχών για δύο μήνες.

Παράλληλα ο Λ. Ρακιντζής κατηγόρησε την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ότι με την πρόταση συγχώνευσης του Γενικού Επιθεωρητή (ΓΕΔΔ) με το Σώμα Επιθεωρητών προσπάθησε να καταργήσει τον χαρακτήρα του ΓΕΔΔ και να ακυρώσει το έργο του. «Να θυμίσω ότι στη διοικητική επιστήμη ένα και ένα δεν κάνουν πάντα δύο», είπε ο κ. Ρακιντζής τονίζοντας ότι έχει ενημερώσει σχετικά τον νέο υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκη.

ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ

This entry was posted on Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2013 at 00:27 and is filed under ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ - ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply