ΜΕΘΟΔΟΣ – ΕΛΠΙΔΑ ΒΡΕΤΑΝΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΓΙΑ ΓΡΗΓΟΡΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Η νέα μέθοδος αναμένεται να «οπλίσει» τους γιατρούς στη μάχη κατά του καρκίνου και να προσφέρει γρήγορη και ασφαλή διάγνωση, χωρίς άλλες παρενέργειες για τους ασθενείς Πολύτιμο χρόνο, χρήμα και ζωές υπόσχονται να σώσουν οι επιστήμονες με μια ασφαλέστερη και απλούστερη μέθοδο ανίχνευσης καρκινικών όγκων.

Πίνοντας ένα… αναψυκτικό ή τρώγοντας μια σοκολάτα πριν από μια απλή εξέταση μαγνητικής τομογραφίας σε 18 μήνες από σήμερα θα μπορούν οι καρκινοπαθείς -ακόμα και οι έγκυες και τα παιδιά- να παρακολουθούν την κατάσταση των όγκων τους ακόμα και σε καθημερινή βάση, για να διαπιστώνουν εάν ανταποκρίνονται στη θεραπεία στην οποία έχουν υποβληθεί.

Επιστήμονες του Κέντρου Προηγμένης Βιοϊατρικής Απεικόνισης (CABI) του University College του Λονδίνου (UCL) εκμεταλλεύθηκαν την ιδιότητα που έχουν τα καρκινικά κύτταρα -σε αντίθεση με τους υγιείς ιστούς- να απορροφούν μεγάλη ποσότητα γλυκόζης προκειμένου να τροφοδοτήσουν την ταχεία ανάπτυξή τους. Κάνοντας μια απλή προσαρμογή στον μαγνητικό τομογράφο, έτσι ώστε να αναζητά την πρόσληψη γλυκόζης, διαπίστωσαν σε πειραματόζωα ότι έπειτα από κατανάλωση ζάχαρης οι καρκινικοί όγκοι στο έντερο εμφανίζονται πολύ λαμπεροί στην τομογραφία.

Ενθουσιασμός
Η μέθοδος «είναι πολλά υποσχόμενη. Μπορείς να δεις την απορρόφηση της γλυκόζης στην περιοχή γύρω από τον όγκο», δήλωσε ενθουσιασμένος ο επικεφαλής ερευνητής δρ Μαρκ Λίθγκο, ο οποίος εξομολογήθηκε ότι πριν από έναν χρόνο «δεν πίστευε ότι είναι εφικτή η προσαρμογή του μαγνητικού τομογράφου, έτσι ώστε να ανιχνεύει τη γλυκόζη».

Σύμφωνα με τη δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση Nature Medicine, πρόκειται για μια ασφαλέστερη και απλούστερη εναλλακτική της τομογραφίας εκπομπής ποζιτρονιών (PET), δηλαδή του σπινθηρογραφήματος, που είναι απαγορευτική σε εγκύους και παιδιά και δεν προσφέρεται για συχνή εξέταση.

Σε αντίθεση με την PET, η οποία γίνεται μέσω ανίχνευσης μια ραδιενεργής ουσίας που χορηγείται στον ασθενή σε ενέσιμη μορφή, η πρωτοποριακή μέθοδος των Βρετανών επιστημόνων δεν είναι καθόλου επιβλαβής, αφού απαιτεί μόνο την κατανάλωση ποσότητας ζάχαρης που περιέχεται σε μισή μπάρα σοκολάτας, και μπορεί να γίνεται ακόμη και καθημερινά ή εβδομαδιαία για να ελέγχεται η αποτελεσματικότητα της θεραπείας.

Επίσης το κόστος της εξέτασης στον μαγνητικό τομογράφο είναι σημαντικά χαμηλότερο και προσφέρεται σε πολύ περισσότερα νοσοκομεία, ενώ αναμένεται να είναι διαθέσιμη σε μόλις ενάμιση χρόνο από σήμερα, αφού θα έχουν ολοκληρωθεί οι κλινικές δοκιμές. Μέχρι στιγμής η εξέταση έχει εφαρμοστεί σε λίγους ασθενείς και τα πρώτα αποτελέσματα είναι άκρως ενθαρρυντικά.«Οι ερευνητές γνωρίζουν εδώ και χρόνια ότι τα καρκινικά κύτταρα παράγουν ενέργεια και απορροφούν τη ζάχαρη διαφορετικά από τα υγιή κύτταρα.

Αυτή η συναρπαστική μέθοδος απεικόνισης (…) έχει τη δυνατότητα να γίνει ένας ασφαλέστερος, οικονομικότερος τρόπος διάγνωσης και απεικόνισης του καρκίνου», σχολίασε η δρ Κατ Αρνι του βρετανικού «Cancer Research» και εξήγησε ότι «το επόμενο βήμα είναι η δοκιμή του σε ασθενείς χρησιμοποιώντας ελεγχόμενες δόσεις καθαρής γλυκόζης, αντί για γλυκά ή σοκολάτα για να διαπιστωθεί πώς λειτουργεί στην κλινική».

 

ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.