Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

O Deliveras έγινε «Γρεβενιώτης»

Γιατί οι τηγανιτές πατάτες είναι… εξάρτηση

Ιούλιος 2nd, 2013 by Χρήστος Μίμης

Τα ευρήματα νέας αμερικανικής μελέτης θα μπορούσαν ενδεχομένως να εξηγήσουν γιατί μια πατατούλα δεν είναι ποτέ αρκετή.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Κέντρου για την Πρόληψη της Παχυσαρκίας, του Νοσοκομείου Παίδων της Βοστόνης, η κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων όπως π.χ. το λευκό ψωμί και οι πατάτες, ενεργοποιούν μια περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται με την εξάρτηση.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν απεικονιστικές μεθόδους για να παρακολουθήσουν την εγκεφαλική δραστηριότητα των εθελοντών μέσα σε χρονικό διάστημα τεσσάρων ωρών από την κατανάλωση κάθε γεύματος.

Το πείραμα του μιλκσέικ

Στο πείραμα έλαβαν μέρος 12 υπέρβαροι και παχύσαρκοι άνδρες, οι οποίοι πέρασαν από αξιολόγηση που αφορούσε τα επίπεδα σακχάρου του αίματος, τα επίπεδα της πείνας και την εγκεφαλική δραστηριότητά τους. Οι συμμετέχοντες μοιράστηκαν σε δύο ομάδες, στις οποίες διανεμήθηκαν δύο τύποι μιλκσέικ με την ίδια γεύση: το ένα περιείχε υδατάνθρακες υψηλού γλυκαιμικού δείκτη, ενώ το δεύτερο περιείχε υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη.

Οι υδατάνθρακες υψηλού γλυκαιμικού δείκτη απαιτούν λιγότερο χρόνο πέψης με αποτέλεσμα να απορροφώνται ταχύτερα από τον οργανισμό και να εκτινάσσουν γρήγορα τα επίπεδα σακχάρου του αίματος στα ύψη, τα οποία όμως στη συνέχεια πέφτουν απότομα.

Αντίθετα, στην περίπτωση των υδατανθράκων χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, η αφομοίωση από τον οργανισμό πραγματοποιείται με πιο αργό αλλά σταθερό ρυθμό.

Εθιστικές τροφές μας φορτώνουν κιλά

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων υψηλού γλυκαιμικού δείκτη «φώτιζαν» την περιοχή του επικλινή πυρήνα του εγκεφάλου, που συνδέεται με την ανταμοιβή και την επιθυμία. Παρατήρησαν ακόμα ότι οι εθελοντές που είχαν πιει το «ενισχυμένο» από πλευράς γλυκαιμικού δείκτη μιλκσέικ εμφάνιζαν απότομες αυξομειώσεις ως προς τα επίπεδα σακχάρου του αίματος.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι μέσω της αποφυγής των συγκεκριμένων τροφών, τα παχύσαρκα άτομα θα μπορούσαν να «φρενάρουν» και να μειώσουν σταδιακά την υπερκατανάλωση φαγητού.

«Πέρα από την ανταμοιβή και την επιθυμία για φαγητό, η συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου συνδέεται επίσης με την κατάχρηση ουσιών και την εξάρτηση, γεγονός που θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι τροφές αυτές είναι εθιστικές» αναφέρει ο διευθυντής του κέντρου δρ Ντέιβιντ Λούντβιγκ.

«Τα νέα ευρήματα υποδεικνύουν ότι ο περιορισμός των υδατανθράκων υψηλού γλυκαιμικού δείκτη όπως το λευκό ψωμί και οι πατάτες θα μπορούσε να βοηθήσει παχύσαρκα άτομα να μειώσουν τη λαχτάρα τους για φαγητό και την τάση τους να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες» τονίζει ο ειδικός.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο «American Journal of Clinical Nutrition».

 

Το Βήμα-Science

 

This entry was posted on Τρίτη, Ιούλιος 2nd, 2013 at 08:56 and is filed under ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply