Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Ελληνικό «διαβατήριο» σε 190 νεοσσούς πελαργούς

23 Ιουνίου, 2013 by Χρήστος Μίμης

ΑΠΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Σε ψηλά σημεία φτιάχνουν τις φωλιές τους οι πελαργοί ώστε να μην κινδυνεύουν τα νεογέννητα. Για να τοποθετήσουν οι επιστήμονες τα δακτυλίδια επιστρατεύτηκε γερανοφόρο όχημα Ελληνική… ιθαγένεια απέκτησαν εκατοντάδες λευκοί πελαργοί που φωλιάζουν αυτό το διάστημα στη βόρεια Ελλάδα. Τουλάχιστον 190 μικρά πελαργάκια δακτυλιώθηκαν στο Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, από τη Νέα Καρβάλη Καβάλας έως τη Μαρώνεια Ροδόπης και δεκάδες άλλα στο Δέλτα του Εβρου.

Σε ψηλά σημεία φτιάχνουν τις φωλιές τους οι πελαργοί ώστε να μην κινδυνεύουν τα νεογέννητα. Για να τοποθετήσουν οι επιστήμονες τα δακτυλίδια επιστρατεύτηκε γερανοφόρο όχημα

Εκείνο που εντυπωσίασε τους επιστήμονες και ειδικά την Εύα Στετς, δακτυλιώτρια και εκπρόσωπο του Ελληνικού Κέντρου Δακτυλίωσης, είναι πως φέτος ήταν μια ιδιαίτερα παραγωγική χρονιά. Ο ήπιος χειμώνας, η ακόμη πιο ήπια άνοιξη και η άφθονη τροφή που βρήκαν οι πελαργοί στους υγρότοπους, βοήθησαν στην επιβίωση πολύ μεγάλου αριθμού νεοσσών. Ετσι, ενώ συνήθως επιζούν 3 μικρά σε κάθε οικογένεια, στη Βιστωνίδα βρέθηκαν φωλιές με 6 μικρά, γεγονός εξαιρετικά σπάνιο ακόμη και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ ταυτόχρονα η πλειονότητα των φωλιών, στις οποίες έγιναν δακτυλιώσεις, φιλοξενούσαν 4-5 μικρά.

Καλή χρονιά
«Ηταν μια πολύ καλή χρονιά για την αναπαραγωγή του πληθυσμού και επιπλέον είναι πολύ καλή η κατάσταση του αναπαραγόμενου πληθυσμού του λευκού πελαργού. Την άνοιξη που ήρθαν οι πελαργοί βρήκαν άφθονη τροφή και επιβίωσαν σε πολύ μεγάλο ποσοστό, τόσο τα ενήλικα άτομα όσο και οι νεοσσοί», είπε στο «Εθνος» ο επιμελητής και ξεναγός στο Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Βασίλης Τερζής.

Οι δακτυλιώσεις έγιναν από την Εύα Στετς, η οποία συντόνισε την όλη προσπάθεια, παρέχοντας τεχνογνωσία, αλλά και τα δακτυλίδια τύπου ELSA που χρησιμοποιήθηκαν, σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας.

Ελληνικό «διαβατήριο» σε 190 νεοσσούς πελαργούς

Σε διάστημα τεσσάρων ημερών καλύφθηκαν συνολικά έξι οικισμοί στην ευρύτερη περιοχή του Εθνικού Πάρκου -Βαφέικα, Γενισσέα, Μάγγανα (Ξάνθης), Ποντολίβαδο, Αγίασμα, Ερατεινό (Καβάλας)- με ελέγχους και δακτυλιώσεις σε 59 φωλιές πελαργών και συνολικό αριθμό νεοσσών για το 2013, που φτάνει στα 190 μικρά πελαργάκια, ενώ εντοπίστηκαν συνολικά πάνω από 250 φωλιές.

Ελληνικό «διαβατήριο» σε 190 νεοσσούς πελαργούς

Σε ανάλογη επιχείρηση στο Δέλτα του Εβρου δακτυλιώθηκαν 29 νεοσσοί, γύρω από τον Πόρο, από 9 διαφορετικές φωλιές, σε συνεργασία με το WWF Δαδιάς.

Ερχονται άνοιξη και φεύγουν το φθινόπωρο
600.000 κάθε χρόνο οι φτερωτοί επισκέπτες

Ελληνικό «διαβατήριο» σε 190 νεοσσούς πελαργούς

Οι πελαργοί έρχονται την άνοιξη στην Ελλάδα για να αναπαραχθούν και προτιμούν περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, αν και έχουν παρατηρηθεί σε όλη τη χώρα. Υπολογίζεται ότι πάνω από 600.000 άτομα έρχονται κάθε χρόνο και περνούν εδώ το καλοκαίρι, ενώ το φθινόπωρο φεύγουν μέσω του Εβρου, περνούν στην Τουρκία, από τα παράλια της Μικράς Ασίας και της Κύπρου, βγαίνουν στην Αφρική, όπου ξεχειμωνιάζουν στην υποσαχάρια περιοχή.

Τα πουλιά κάνουν το ταξίδι αυτό όχι πετώντας, αλλά ανεμοπορώντας και μόλις νυχτώσει βρίσκουν υγρότοπους για να φωλιάσουν, να τραφούν και να ξεκουραστούν.

Ταξιδεύουν πάντα σε κοπάδια, στην αρχή και στο τέλος των οποίων μπαίνουν τα ενήλικα άτομα και στη μέση τα νεαρότερα.

Οι πελαργοί επιλέγουν να φτιάξουν τις φωλιές τους σε ψηλά σημεία, κοντά σε κατοικημένες περιοχές και σε αντίθεση με τους μαύρους, που αναζητούν δυσπρόσιτες δασικές περιοχές, οι λευκοί είναι πολύ? κοινωνικά άτομα. Οι φωλιές είναι από ξύλα, κλαδάκια και χόρτα. Εχουν διάμετρο 70-80 εκατοστών και συνήθως είναι πάνω σε στέγες, καμινάδες, καμπαναριά και μιναρέδες, σε χαλάσματα, μεγάλα δέντρα και σιλό, γενικά σε σημεία που να έχουν ελεύθερο χώρο γύρω γύρω για να ελέγχουν πιθανούς θηρευτές τους.

Η λέξη πελαργός είναι σύνθετη από τις λέξεις «πελός» (που σημαίνει μαύρος) και «αργός» (που σημαίνει λευκός) και ανταποκρίνεται στο ασπρόμαυρο χρώμα αυτού του πουλιού.

ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ

This entry was posted on Κυριακή, 23 Ιουνίου, 2013 at 18:18 and is filed under ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΤΑΞΙΔΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply