Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Ψηφίστηκε από τη Βουλή με 234 ψήφους η διεύρυνση του κατηγορητηρίου εις βάρος του ο Γ. Παπακωνσταντίνου

6 Ιουνίου, 2013 by Χρήστος Μίμης

Ο πρώην υπουργός ελέγχεται πλέον για απιστία σε βαθμό κακουργήματος – «Κατά» ψήφισαν 21 και «παρών» 7

Ψηφίστηκε από τη Βουλή με 234 ψήφους η διεύρυνση του κατηγορητηρίου εις βάρος του ο Γ. Παπακωνσταντίνου

Τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου εναντίον του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου με το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος, για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, ψήφισε το απόγευμα της Πέμπτης η Ολομέλεια της Βουλής με μεγάλη πλειοψηφία 234 ψήφων «υπέρ», 21 «κατά» και 7 «παρών».

Ως βολικό θύμα, γιατί δεν έχει -όπως είπε- προστάτες, περιέγραψε τον εαυτό του ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μιλώντας από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής πριν από την ψηφοφορία για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου εις βάρος του με το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου άσκησε κριτική στον τρόπο που λειτουργεί η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, κάνοντας λόγο για «επιλεκτικές διαρροές» εδώ και μήνες προκειμένου να ενοχοποιηθεί αποκλειστικά ο ίδιος, ενώ αναρωτήθηκε μάλιστα τι έκαναν οι διάδοχοί του στο υπουργείο προς αξιολόγηση της λίστας και αύξησης των δημοσίων εσόδων.

«Δεν θυμάμαι στο παρελθόν τέτοιο ευτελισμό Επιτροπής της Βουλής» τόνισε.

«Κάποιοι στην κυβέρνηση θεωρούν ότι διασύροντας έναν άνθρωπο που σε σημαντικό βαθμό συμβόλισε την προηγούμενη κυβέρνηση, θα μπορέσουν να ξεγελάσουν την κοινωνία, θα μπορέσουν να την κάνουν να ξεχάσει το γεγονός ότι εφαρμόζουν σε πιο σκληρή εκδοχή αυτά που μέχρι τις περυσινές εκλογές κατήγγειλαν, θα το βρουν μπροστά τους» είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

«Πολιτικό παιχνίδι είναι δυστυχώς αυτό που παίζεται σήμερα εδώ σε αυτή την αίθουσα. Στις πλάτες ενός ανθρώπου. Και όλοι εδώ μέσα το ξέρετε πολύ καλά ότι αυτό συμβαίνει. Μόνο που όσο και αν βολεύει η δική μου εξόντωση δεν είμαι βολική περίπτωση. Δεν έχω σκιές στη ζωή μου, δεν έδωσα δικαιώματα σε θέματα διαφάνειας, δεν έχω κάνει ούτε μισό ρουσφέτι, δεν είχα πάρε δώσε, δεν προσπορίστηκα ποτέ τίποτα, δεν έχω δυσθεώρητο πόθεν έσχες, μόνο χρέη έχω» πρόσθεσε.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι αυτή η γαλλική επιστολή στην οποία βασίστηκε η πρόταση διεύρυνσης του κατηγορητηρίου εις βάρος του δεν είναι καινούργιο στοιχείο, αλλά γνωστό από τον περασμένο Οκτώβριο.

Μάλιστα τόνισε ότι ο ίδιος είχε δύο φορές αναφερθεί στο θέμα στο παρελθόν.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ακόμα ότι ούτε οι Γάλλοι πρωτοκόλλησαν την επιστολή, ενώ δεν υπήρχε κανένα συνημμένο στοιχείο.

«Θεωρώ ευτύχημα ότι βρέθηκε αυτή η επιστολή, γιατί επιβεβαιώνει έναν προς έναν τους ισχυρισμούς μου ότι δεν έκρυψα τίποτα από την πρώτη στιγμή» συνέχισε.

«Τι μας λέει η επιστολή; Ότι οι Γάλλοι γνωρίζαν ότι τα στοιχεία αυτά ήταν προϊόν υποκλοπής, τα χαρακτήρισαν απόρρητα και δεν τα πρωτοκόλλησαν. Αλλά όλα αυτά δεν αναφέρονται στο κατηγορητήριο» συνέχισε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Ο ίδιος άσκησε κριτική και στους Διώτη και Ευ.Βενιζέλο, που τον διαδέχθηκε στο υπουργείο Οικονομικών, λέγοντας ότι ακόμα και αν ο ίδιος έκανε τα πάντα για να κρύψει τη λίστα -όπως κατηγορείται- γιατί εκείνοι δεν έκαναν τίποτα ή δεν φρόντισαν να επικοινωνήσουν μαζί του, ώστε να ενημερωθούν σχετικά.

«Μιας και συζητάμε το ενδεχόμενο αδίκημα της απιστίας λόγω μη χρήσης των στοιχείων, το ερώτημα είναι: άλλοι μετά από εμένα γιατί δεν τα αξιοποίησαν; Γιατί αποφάνθηκαν ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν “για φορολογική χρήση” τα στοιχεία; Γιατί έβαλαν τη λίστα στο συρτάρι τους;» αναρωτήθηκε.

«Από τη στιγμή που δημοσιοποιήθηκε η επιστολή των Γάλλων παρακολούθησα με κατάπληξη τις αντιδράσεις του κ. Διώτη και του κ. Βενιζέλου. “Αν ήξερα το πώς ήρθε η επιστολή θα την χειριζόμουν διαφορετικά”, λέει ο ένας. “Ουδέποτε ενημερώθηκε ο κ. Βενιζέλος…” ακούμε από το ΠΑΣΟΚ» συνέχισε ο πρώην υπουργός και πρόσθεσε:

«Σοβαρολογούμε; Τους εμπόδισε η έλλειψη του χαρτιού των Γάλλων για να αξιοποιήσουν τις πληροφορίες αυτές, την ώρα που το ΣΔΟΕ μπορεί και οφείλει να αξιοποιεί ακόμα και ανώνυμες πληροφορίες; Γιατί τα στοιχεία αυτά παραδόθηκαν από τον κ. Διώτη στο διάδοχό μου Υπουργό Οικονομικών και μετά καταχωνιάστηκαν σε ένα συρτάρι επί 16 ολόκληρους μήνες; Ποιον κοροϊδεύουμε εδώ πέρα;».
Ο πρώην υπουργός είπε ακόμα ότι δεν είναι τυχαίο το ποσό που επιλέχθηκε να αναφέρεται στο κατηγορητήριο ως «έσοδα που χάθηκαν για το ελληνικό Δημόσιο» από μη αξιοποίηση της λίστας, προκειμένου -όπως είπε- να στοιχειοθετηθεί κακούργημα εις βάρος του.

«Γιατί αν γλιτώσει ο Παπακωνσταντίνου με πλημμέλημα, θα μας πάρουν με τις πέτρες, όπως ακούγεται χαρακτηριστικά» είπε.

«Κάποιοι πιστεύουν ότι ο μόνος δρόμος για την προσωπική τους διάσωση είναι να συκοφαντήσουν και να καταστρέψουν τους προκατόχους τους – στην κυβέρνηση και στο κόμμα. Μεγάλο λάθος. Κανείς δεν δικαιώθηκε απλώς “καίγοντας” τους άλλους. Αυτό είναι μικρότητα και αμοραλισμός, όχι ηγεσία … «Ο κ. Βενιζέλος είχε το θράσος να με αναφέρει στην ίδια πρόταση, ταυτίζοντάς με, με τον κ. Τσοχατζόπουλο, ως “βάρος” που δεν μπορεί να κουβαλάει. Δεν ήμουν όμως εγώ αυτός που υπερασπίστηκε τον κ. Τσοχατζόπουλο στη Βουλή. Ο κ. Βενιζέλος ήταν» είπε κλείνοντας την ομιλία του.


Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του κ. Παπακωνσταντίνου

This entry was posted on Πέμπτη, 6 Ιουνίου, 2013 at 20:11 and is filed under ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ - ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply