Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Ο αρχαιότερος όγκος

6 Ιουνίου, 2013 by Χρήστος Μίμης

Τον είχε ένας Νεάντερταλ που ζούσε πριν από 120 χιλιάδες έτη

Ο αρχαιότερος όγκος

Τον αρχαιότερο όγκο που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα εντόπισαν ερευνητές σε έναν Νεάντερταλ. Ο Νεάντερταλ ζούσε πριν από περίπου εκατό χιλιάδες έτη στη σημερινή βόρεια Κροατία και αμερικανοί ειδικοί εντόπισαν τον όγκο σε ένα οστό των πλευρών του. Τα αρχαιότερα ευρήματα όγκων σε οστά μέχρι σήμερα ήταν σε αιγυπτιακές μούμιες ηλικίας 4 χιλιάδων ετών.

Ο όγκος

Την ανακάλυψη έκαναν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κάνσας με τη συνεργασία ειδικών του Μουσείου Αρχαιολογίας και Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια.

Οι ερευνητές διεξήγαγαν ακτινογραφίες και αξονικές τομογραφίες στα οστά του Νεάντερταλ τα οποία εντοπίστηκαν στις αρχές του 20ου αιώνα στο σπήλαιο Κράπινα. Σε ένα από τα οστά εντόπισαν τον όγκο που εκτιμούν ότι ήταν καλοήθης.

Εικάζουν ότι ο… προϊστορικός ασθενής έπασχε από ινώδη δυσπλασία, ένα συγγενές, μη κληρονομικό, σκελετικό νόσημα άγνωστης αιτιολογίας. Η πάθηση δεν προκαλεί κακοήθεις όγκους αλλά αφορά σε αντικατάσταση του οστικού ιστού από μαλακό ινώδη ιστό, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να αδυνατίζουν τα οστά και να εμφανίζεται πόνος. Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «PLoS ONE».

 

Θοδωρής Λαΐνας

This entry was posted on Πέμπτη, 6 Ιουνίου, 2013 at 23:55 and is filed under HOT-LIFESTYLE, ΚΟΣΜΟΣ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply