Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Νέες εντάξεις έργων στο ΕΣΠΑ για την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς

18 Μαΐου, 2013 by Χρήστος Μίμης

http://3.bp.blogspot.com/-g5HFRzuIcfo/UZe5exJfzHI/AAAAAAAB6mQ/M1UbKiR5Xq0/s1600/4.jpgTις αποφάσεις ένταξης νέων έργων στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μακεδονία – Θράκη», υπέγραψε χθες το πρωί ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Δακής στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς.

Πρόκειται για έργα συνολικού προϋπολογισμού 20.948.000€ όπου ανακοινώθηκαν παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Δημήτρη Σαββόπουλου, του Δημάρχου Καστοριάς Μανώλη Χατζησυμεωνίδη, του Δημάρχου Νεστορίου Χρήστου Γκοσλιόπουλου, του Δημάρχου Ορεστίδος Παναγιώτη Κεπαπτσόγλου, του Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Καστοριάς Σταύρου Κατσίλη και της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Καστοριάς.

Πιο συγκεκριμένα με δικαιούχο την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε τις αποφάσεις ένταξης των έργων:

 1. «Αναμόρφωση Μαιευτικής Κλινικής και Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών Γενικού Νοσοκομείου Καστοριάς».
 2. «Αντιπλημμυρική και Περιβαλλοντική προστασία ρεμάτων οικισμών Δήμου Νεστορίου»

Το έργο, που θα κατασκευαστεί στο πλαίσιο Προγραμματικής Σύμβασης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας με το Δήμο Νεστορίου, με Κύριο του έργου τον Δήμο Νεστορίου και Φορέα Υλοποίησης την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, αποτελείται από τρία υποέργα ως εξής:

Α. «Αντιπλημμυρική και Περιβαλλοντική προστασίας ρέματος Κομνηνάδων»

Β. «Αντιπλημμυρική και Περιβαλλοντική προστασίας ρέματος Χιονάτου και περιβάλλοντος χώρου»

Γ. «Διευθέτηση ρέματος Επταχωρίου»

 1. «Εκσυγχρονισμός θυροφραγμάτων ρέματος Γκιόλε».

Είναι το πρώτο έργο που εντάσσεται στα Έργα Σημαίες του ΕΣΠΑ για τη Δυτική Μακεδονία και αφορά τη δράση με τίτλο: «Εργασίες για την Προστασία της λίμνης της Καστοριάς».

Όσον αφορά το Δήμο Καστοριάς ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας ανακοίνωσε τις ακόλουθες αποφάσεις ένταξης:

 1. «Αποχέτευση Οικισμού Κορησού Δήμου Καστοριάς».
 2. «Βελτίωση και εκσυγχρονισμός των παραλίμνιων αντλιοστασίων λυμάτων Δήμου Καστοριάς»
 3. «Δίκτυο όμβριων υδάτων οικισμού Μαυροχωρίου»
 4. «Αποχέτευση όμβριων υδάτων Μεσοποταμίας (τμήμα εντός οικισμού)»
 5. «Αποχέτευση όμβριων υδάτων επέκτασης οικισμού Δ.Δ. Πολυκάρπη»
 6. « Επισκευή-Βελτίωση του αντλιοστασίου ύδρευσης Μπέης Μπουνάρ και αντικατάσταση του καταθλιπτικού αγωγού»
 7. «Αποχέτευση Ακάθαρτων Τ.Κ. Οξυάς Δήμου Καστοριάς»

Ακόμη, αναφέρθηκε στα έργα που αναμένεται άμεσα η υπογραφή σύμβασής τους (βρίσκονται στα στάδιο προέγκρισης σχεδίου σύμβασης) και αφορούν:

Για το Δήμο Καστοριάς

1. Τα α) 9ο υποέργο «Αναδιαρρύθμιση και αναβάθμιση λειτουργίας αντλιοστασίων Α2 και Α3 Δ.Κ. Μανιάκων», β) 1ο υποέργο «Εσωτερικό Δίκτυο Αποχέτευσης Ακαθάρτων Υδάτων Καλοχωρίου» γ) 3ο υποέργο «Αγωγός Μεταφοράς Ακαθάρτων Υδάτων Καλοχωρίου»,

της πράξης «Αποχέτευση οικισμών Δημοτικής Ενότητας Μεσοποταμίας Δήμου Καστοριάς»

2. Το 9ο υποέργο «Σύνδεση δικτύων αποχέτευσης Βασιλειάδας, Μελισσοτόπου και Σταυροποτάμου με εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού Καστοριάς», της πράξης «Αποχέτευση οικισμών Δημοτικής Ενότητας Αγίων Αναργύρων Δήμου Καστοριάς»

Για το Δήμο Ορεστίδος

 1. το 1ο υποέργο «Κτίριο 2ου Παιδικού Σταθμού Άργους Ορεστικού»
 2. το 1ο υποέργο «Κτίριο Βρεφονηπιακού Σταθμού Άργους Ορεστικού»

Κατά τη συνάντηση ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, υπέγραψε την σύμβαση του έργου «Βελτίωση οδού από γέφυρα έως οικισμό Αγίας Άννας» με τον ανάδοχο εργολάβο. Πρόκειται για έργο ενταγμένο στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα  Μακεδονίας-Θράκης 2007-2013 και υλοποιείται επίσης στο πλαίσιο Προγραμματικής Σύμβασης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας με το Δήμο Νεστορίου.

http://2.bp.blogspot.com/-I_SpLSBbrqY/UZe5jVEWfrI/AAAAAAAB6mY/yiB5ZiwUU00/s1600/5.jpgΣε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής αφού ευχαρίστησε όλους όσους έδρασαν για να υπάρχει ετοιμότητα ένταξης των έργων αιρετών και μη, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Ως Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, με καθαρή πολιτική βούληση, στενή συνεργασία με όλους τους θεσμικούς φορείς, δημοτικές αρχές, τον Αντιπεριφερειάρχη Δημήτρη Σαββόπουλο και όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες χρηματοδοτούμε και ενεργούμε έργα που θα αλλάξουν τα δεδομένα του τόπου μας».

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς, Δημήτρης Σαββόπουλος χαρακτήρισε ως σημείο αναφοράς το 2013 καθώς ήδη υλοποιούνται έργα στην Καστοριά και τόνισε: «Πιστεύω πως το 2013-2014 θα έχουμε σημαντικό κύκλο ολοκλήρωσης έργων που θα συμβάλλουν στην βελτίωση των υποδομών αλλά και θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων ολόκληρης της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς»

Ειδικότερα τα τρία έργα είναι:

 1. «Αναμόρφωση Μαιευτικής Κλινικής και Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών Γενικού Νοσοκομείου Καστοριάς», προϋπολογισμού 3.118.450,00 €

Το έργο, αφορά:

Α. Την αναμόρφωση του χώρου που καταλαμβάνει σήμερα η Μαιευτική Κλινική, καθαιρώντας τμήμα εμβαδού 211,72τ.μ. και κατασκευάζοντας, με πρόβλεψη ορόφου, προσθήκη 370,96τ.μ. στον άξονα της κλινικής προς την πλευρά του περιμετρικού δρόμου. Θα κατασκευαστούν συνολικά εννιά δίκλινοι θάλαμοι νοσηλείας, αίθουσα χειρουργείου Μαιευτικής Κλινικής και οι απαραίτητοι υποστηρικτικοί χώροι, συνολικού εμβαδού 697,24τ.μ.

B. Την επέκταση της κυρίως αίθουσας του Τμήματος των Επειγόντων Περιστατικών. Θα γίνει επίσης μετατροπή των δύο τακτικών εξωτερικών ιατρείων σε θαλάμους βραχείας νοσηλείας. Προβλέπεται ακόμη η κατασκευή βοηθητικών χώρων (αεριοφυλάκιο, χώρος στάθμευσης καροτσιών και φορείων ). Το συνολικό εμβαδό του χώρου που θα αναμορφωθεί είναι 219,65τ.μ.

Μέσα από το έργο προβλέπεται και η αναμόρφωση χώρων για την προσωρινή εγκατάσταση των ανωτέρω χρήσεων.

 1. «Αντιπλημμυρική και Περιβαλλοντική προστασίας ρεμάτων οικισμών Δήμου Νεστορίου», προϋπολογισμού 2.714.000,00 Ευρώ

Το έργο, που θα κατασκευαστεί στο πλαίσιο Προγραμματικής Σύμβασης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας με το Δήμο Νεστορίου, με Κύριο του έργου τον Δήμο Νεστορίου και Φορέα Υλοποίησης την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, αποτελείται από τρία υποέργα ως εξής:

Α. «Αντιπλημμυρική και Περιβαλλοντική προστασίας ρέματος Κομνηνάδων»

Αντικείμενο του υποέργου είναι η κατασκευή τεχνικών έργων αντιστήριξης του πρανούς και διευθέτησης της κοίτης του ρέματος Κομνηνάδων, σε τμήμα μήκους περίπου 422 μ εντός των εγκεκριμένων ορίων του οικισμού.

Β. «Αντιπλημμυρική και Περιβαλλοντική προστασίας ρέματος Χιονάτου και περιβάλλοντος χώρου»

Αντικείμενο του υποέργου είναι η κατασκευή τεχνικών έργων αντιστήριξης του πρανούς και διευθέτησης της κοίτης του ρέματος Χιονάτου, σε τμήμα μήκους περίπου 370 μ εντός των εγκεκριμένων ορίων του οικισμού.

Γ. «Διευθέτηση ρέματος Επταχωρίου»

Αντικείμενο του υποέργου είναι η κατασκευή τεχνικών έργων αντιστήριξης του πρανούς και διευθέτησης της κοίτης του ρέματος Επταχωρίου, σε δύο επιμέρους τμήματα του ρέματος στο ανατολικό και το δυτικό τομέα του οικισμού, συνολικού μήκους 1.273,86μ εντός των εγκεκριμένων ορίων του οικισμού.

 1. «Εκσυγχρονισμός θυροφραγμάτων ρέματος Γκιόλε», προϋπολογισμού 170.000,00 €

Είναι το πρώτο έργο που εντάσσεται στα Έργα Σημαίες του ΕΣΠΑ για τη Δυτική Μακεδονία και αφορά τη δράση με τίτλο: «Εργασίες για την Προστασία της λίμνης της Καστοριάς». Προβλέπεται η αντικατάσταση των υφιστάμενων θυροφραγμάτων με νέα, σύγχρονης κατασκευής που εξασφαλίζουν στεγανότητα, είναι ανοξείδωτα και φέρουν σύγχρονο μηχανισμό ηλεκτροκίνησης που περιλαμβάνει τις απαραίτητες διατάξεις αυτοπροστασίας. Ο νέος εξοπλισμός θα μπορεί να τηλεχειρίζεται και από απόσταση μέσω δικτύου GPRS, ενώ προβλέπεται συνεχής καταγραφή της στάθμης και τηλεπαρακολούθηση με κάμερα. Διασφαλίζεται επίσης η συντηρησιμότητα των θυροφραγμάτων με την πρόβλεψη τοποθέτησης υδατοφρακτών απομόνωσης των υδάτων. Στο προτεινόμενο έργο προβλέπεται επίσης η πλήρης ανακαίνιση της ηλεκτρικής εγκατάστασης των θυροφραγμάτων και η αντικατάσταση των υφιστάμενων πλεγμάτων συγκράτησης των ψαριών με αντίστοιχα ελαφρύτερης κατασκευής.

http://3.bp.blogspot.com/-Dk4GjjeFQss/UZe5kYNf0tI/AAAAAAAB6mg/Q8VQgXdWvCE/s1600/6.jpgΤέλος, ο Περιφερειάρχης υπέγραψε την σύμβαση του έργου «Βελτίωση οδού από γέφυρα έως οικισμό Αγίας Άννας» με τον ανάδοχο εργολάβο.

Το έργο, προϋπολογισμού 590.000,00 ευρώ €, είναι ενταγμένο στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα  Μακεδονίας-Θράκης 2007-2013 και υλοποιείται επίσης στο πλαίσιο Προγραμματικής Σύμβασης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας με το Δήμο Νεστορίου.

This entry was posted on Σάββατο, 18 Μαΐου, 2013 at 20:56 and is filed under ΚΑΣΤΟΡΙΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply