Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Πάπας Φραγκίσκος Α’: «Προσφέρω την αγκαλιά μου στους φτωχούς και στους γυμνούς»

19 Μαρτίου, 2013 by Χρήστος Μίμης

Λιτή η τελετή ενθρόνισης του Πάπα

http://img.protothema.gr/46322DE23B1E793617BBBD518DBFDB1B.jpgΠαρουσία εκατοντάδων χιλιάδων πιστών, ξένων ηγετών αλλά και του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου πραγματοποιήθηκε σήμερα στην πλατεία του Αγίου Πέτρου η τελετή ενθρόνισης του νέου πάπα, Φραγκίσκου Α’.

Κατά τη λιτή τελετή ενθρόνισής του, ο πάπας Φραγκίσκος απηύθυνε έκκληση προς τους πιστούς «να μην φοβηθούν την καλοσύνη και την τρυφερότητα».

Ο αργεντινός πάπας είπε ότι «ο άνθρωπος πρέπει να προστατέψει την πλάση και τους αδελφούς του», και «να απορρίψει το μίσος τον φθόνο και την αλαζονεία» και ζήτησε από τις εκατοντάδες χιλιάδες προσκυνητές «να μην φοβηθούν την καλοσύνη και την τρυφερότητα, διότι και ο Ιωσήφ μας δείχνει ότι τα συναισθήματα αυτά είναι ένδειξη δύναμης και όχι ενός ανίσχυρου ανθρώπου».

Ο πάπας επανέλαβε ότι «ξεκινά την ιερατική του πορεία ως επίσκοπος της Ρώμης και διάδοχος του Πέτρου», χωρίς να αναφερθεί στο αξίωμα του ποντίφικα.

Όσον αφορά στον ρόλο του, ο ίδιος είπε ότι θα προσφέρει την αγκαλιά του στους φτωχούς, στους γυμνούς, σε όσους βρίσκονται στην φυλακή και σε όλους τους ανίσχυρους.

Μάλιστα, δίνοντας πρώτος το καλό παράδειγμα, ο Πάπας Φραγκίσκος αποφάσισε πως το παραδοσιακά ολόχρυσο δακτυλίδι της ενθρόνισής του  θα πρέπει να ….προσαρμοστεί στην οικονομική κρίση και να είναι από επιχρυσωμένο ασήμι.

Το «δαχτυλίδι του ψαρά»  (anulus piscatoris, στα λατινικά) σηματοδοτεί για τους καθολικούς την ιστορική συνέχεια της Εκκλησίας και τη σύνδεση του όποιου Πάπα με τον Άγιο Πέτρο ενώ, στο δαχτυλίδι του Πάπα Φραγκίσκου θα διακρίνει κανείς ανάγλυφη τη μορφή του Αποστόλου Πέτρου με τα κλειδιά του Βατικανού.

Ο Πάπας Φραγκίσκος κατά την είσοδό του στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, χαιρέτησε από κοντά τους πιστούς από το ειδικό όχημα Papamobile, το παπικό τζιπ.

Στη συνέχεια μετέβη στα σπήλαια του Βατικανού, όπου τίμησε και προσευχήθηκε πάνω από τον τάφο του Αποστόλου Πέτρου. Ο Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο συνοδεύεται από τέσσερις ουνίτες επισκόπους της Καθολικής Εκκλησίας.

Κατά την επιθυμία και τις οδηγίες του αργεντινού ποντίφικα, τα αποσπάσματα του Ευαγγελίου που επιλέχθηκαν αυτή την φορά, ψάλθηκαν μόνο στα ελληνικά, και όχι στα λατινικά. Μια κίνηση που μπορεί να ερμηνευθεί και ως πράξη ευγενείας και ουσιαστικής αδελφοσύνης προς την Ορθοδοξία, δεδομένης και της παρουσίας του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

«Πρόκειται για φόρο τιμής στη χριστιανική παράδοση της Ανατολής», αναφέρουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης. Ως καθολικός αρχιεπίσκοπος Αργεντινής, ο Μπεργκόλιο, τελούσε, άλλωστε, και χρέη επισκόπου για τους ουνίτες πιστούς.

Μίνα Αγγελίνη

This entry was posted on Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2013 at 19:27 and is filed under ΚΟΣΜΟΣ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply