Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Το κάπνισμα των… δύο φύλων

14 Μαρτίου, 2013 by Χρήστος Μίμης

Μελέτη έδειξε ότι οι άνδρες καπνίζουν για να διασκεδάσουν και οι γυναίκες για να αποφορτιστούν από το στρες
Το κάπνισμα των… δύο φύλων
Οι άνδρες καπνίζουν για διασκέδαση ενώ οι γυναίκες για να καλμάρουν τα νεύρα τους, υποστηρίζει δημοσκόπηση που διενήργησε η βρετανική εταιρεία ηλεκτρονικών τσιγάρων SKYGIG με αφορμή την Εθνική Ημέρα κατά του Καπνίσματος (14/3) της Βρετανίας.

Σύμφωνα με τις απαντήσεις των καπνιστών που έλαβαν μέρος, το 56% των ανδρών καπνίζουν περισσότερο όταν είναι έξω με φίλους, ποσοστό το οποίο πέφτει στο 48% στην περίπτωση των γυναικών. Κάτι τέτοιο, πιστεύουν οι ψυχολόγοι, θα μπορούσε να σημαίνει ότι ένας άνδρας καπνιστής είναι κοινωνικά πιο αποδεκτός από ό,τι μια γυναίκα καπνίστρια.

Κάπνισμα λόγω στρες

Το 33% των εθελοντριών δήλωσαν ότι καπνίζουν περισσότερο όταν αισθάνονται ψυχολογικά πιεσμένες. Σε γενικές γραμμές, το 55% ανδρών και γυναικών πιστεύουν ότι ο εθισμός τους στο τσιγάρο σχετίζεται περισσότερο με τον ψυχολογικό παράγοντα και λιγότερο με τη νικοτίνη που περιέχει αυτό.

Τα 2/3 των γυναικών και το 54% των ανδρών, έχουν προσπαθήσει να κόψουν το κάπνισμα τουλάχιστον έξι φορές.

Ψυχολογικά φαίνεται πως είναι τα αίτια που «αγκιστρώνουν» τις γυναίκες στο τσιγάρο

«Η διαφοροποίηση της συμπεριφοράς ανάμεσα στα δύο φύλα – το ότι δηλαδή περισσότερο οι άνδρες καπνίζουν δημοσίως συγκριτικά με τις γυναίκες – είναι ενδιαφέρουσα ιδιαίτερα στην εποχή μας. Θα μπορούσε να υποδεικνύει ότι οι γυναίκες εκδηλώνουν μια συμπεριφορά ντροπής ως προς το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους» σχολιάζει η ψυχολόγος δρ Τζο Χέμινγκς.

«Όταν είναι μόνες τους, οι γυναίκες τείνουν να χρησιμοποιούν το κάπνισμα ως μηχανισμό αντιμετώπισης του στρες. Συγκριτικά με τους άνδρες, στην περίπτωση των γυναικών ο εθισμός στη νικοτίνη εμφανίζεται εντονότερος. Αν δηλαδή το τσιγάρο αποτελεί για τις καπνίστριες μηχανισμό “ανταμοιβής” κάθε φορά που ξεπερνούν μια κατάσταση στρες ή άγχους, τότε το να εθιστούν σε έναν τέτοιο κύκλο στρες-ανταμοιβής είναι πολύ πιο εύκολο και γρήγορο» προσθέτει η ψυχολόγος.

«Πολλές φορές το κάπνισμα έχει μπει τόσο “βαθιά” στη ζωή των καπνιστών που η κίνηση του να βγάλουν τσιγάρο, αποτελεί περισσότερο μια αυτοματοποιημένη αντίδραση παρά μια συνειδητή απόφαση» καταλήγει η δρ Χέμινγκς.

Ειρήνη Βενιού

This entry was posted on Πέμπτη, 14 Μαρτίου, 2013 at 22:18 and is filed under Χωρίς κατηγορία. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply