Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Εκτός Δημοσίου θα βρεθούν σε πρώτη φάση 7.000 επίορκοι υπάλληλοι

6 Μαρτίου, 2013 by Χρήστος Μίμης

Οι Βρυξέλλες απειλούν με οριζόντιες απολύσεις και πάγωμα επόμενης δόσης

Εκτός Δημοσίου θα βρεθούν σε πρώτη φάση 7.000 επίορκοι υπάλληλοι

Την πόρτα εξόδου από το Δημόσιο καλείται να δείξει άμεσα η κυβέρνηση σε 7.000 επίορκους υπαλλήλους σύμφωνα με τις επιταγές των Βρυξελλών, που σε διαφορετική περίπτωση επισείουν την απειλή οριζόντιων απολύσεων και το πάγωμα της εκταμίευσης της επόμενης δόσης, ύψους 2,8 δισ. ευρώ.

Φωτιά έχουν πάρει οι επιτελείς του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που αναζητούν με τη σειρά τους εναγωνίως τις δεξαμενές για οριστική απομάκρυνση των 7.000 υπαλλήλων, αλλά και των φορέων από τους οποίους θα ξεκινήσει η διαθεσιμότητα για 25.000 υπαλλήλους.

Το χρονοδιάγραμμα είναι ιδιαίτερα ασφυκτικό και η ελληνική πλευρά έχει μπροστά της λίγες εβδομάδες προκειμένου να καταλήξει σε συγκεκριμένες αποφάσεις επί του ζητήματος, και συγκεκριμένα έως τις αρχές Απριλίου, οπότε θα συνεδριάσει η Ομάδα Εργασίας του Eurogroup.

Αυτό κατέστη σαφές τόσο στις Βρυξέλλες, όπου ο Γιάννης Στουρνάρας εκπροσώπησε χθες Τρίτη την Ελλάδα στο Ecofin και είχε την ευκαιρία να συζητήσει το θέμα με τους εκπροσώπους της ΕΕ και του ΔΝΤ, όσο και στην Αθήνα, μετά τη συνάντηση των εκπροσώπων της τρόικας με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη.

«Τα νούμερα για 150.000 αποχωρήσεις έως το 2015 θα βγουν και μέσω της φυσιολογικής ροής εξόδου από το Δημόσιο, αλλά αυτό που ζητούν από την τρόικα είναι δείγμα για αλλαγή της κουλτούρας και της νοοτροπίας με την οποία αντιμετωπίζεται ο τομέας αυτός», σχολιάζουν, πάντως, στελέχη του Δημοσίου.

Για τον λόγο αυτόν, μπροστά στα πιο χρονοβόρα σενάρια για την αξιολόγηση δομών και προσωπικού, από όπου θα προκύψουν οι πλεονάζοντες υπάλληλοι που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, η κυβέρνηση καλείται τώρα να επιστρατεύσει εναλλακτικό σχέδιο άμεσης υλοποίησης.

Αρμόδιοι κρατικοί παράγοντες εκτιμούν ότι περίπου 7.000 είναι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο που μπορούν να θεωρηθούν «επίορκοι» και οι οποίοι μπορεί να απομακρυνθούν χωρίς να δημιουργηθούν επιπλοκές και αντιδράσεις.

Συνολικά, στο μικροσκόπιο για να κριθούν προς έξοδο θα βρεθούν περισσότεροι από 12.000 δημόσιοι υπάλληλοι.

ΔΟΛ

This entry was posted on Τετάρτη, 6 Μαρτίου, 2013 at 13:42 and is filed under ΕΡΓΑΣΙΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply